Φεβρουάριος, 2024

17Φεβ(Φεβ 17)7:30 πμ18(Φεβ 18)10:00 μμΗ εκδήλωση έληξε17,18/2/2024 Αρκαδία: «Χράνοι» - Μεσσηνία: Καλαμάτα- «Μπίλιοβο»7:30 πμ - 10:00 μμ (18) Time has ran out! Better luck next time!

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

17,18/2/2024
Αρκαδία: «Χράνοι» – Μεσσηνία: Καλαμάτα- «Μπίλιοβο»

 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Σαν τα αποδημητικά πουλιά (μαγεμένοι από τη χριστουγεννιάτικη apo-drasis μας στη Λίμνη Κερκίνη), έτσι κι εμείς στα μέσα του Φλεβάρη αποφασίσαμε να στραφούμε νότια σε κλίματα πιο ήπια!

Θα πεζοπορήσουμε και θα γνωρίσουμε:

 • ένα ιστορικό σιδηροδρομικό δίκτυο, άγνωστο στους περισσότερους, στην καρδιά της Πελοποννήσου: τη σιδηροδρομική γραμμή στη ΝΔ Αρκαδία και
 • ένα λιθόστρωτο μονοπάτι «επίτευγμα» της λαϊκής αρχιτεκτονικής, στη Μεσσηνία: το «Μπίλιοβο» !

                                                                   «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι»

Το Σαββατοκύριακο 17,18 Φεβρουαρίου 2024 δραπετεύουμε στους νομούς Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Ακολουθούμε την πρώτη μέρα, σε ένα τμήμα της, τα χνάρια της σιδηροδρομικής γραμμής που ένωνε την Αθήνα, μέσω Κορίνθου, με την Καλαμάτα (άραγε το θυμάται κανείς;) και πεζοπορούμε την επόμενη το περίφημο «Μπίλιοβο». Και τα δύο έργα, επιτεύγματα των αρχών του προηγούμενου αιώνα που έμελλε να αλλάξει τη ζωή αυτών των περιοχών.

 

Ημερήσιο Πρόγραμμα

Σάββατο 17/2

Μια φορά και έναν καιρό (λίγες δεκαετίες πίσω), υπήρχε μια σιδηροδρομική γραμμή που διέσχιζε απ’ άκρη σ’ άκρη την Πελοπόννησο. Όμορφοι σταθμοί, τοξωτές γέφυρες, εμπορικές αμαξοστοιχίες, ένα μελίσσι ανθρώπων και εμπορευμάτων, έδιναν ζωή στο πέρασμά τους! Ένα σιδηροδρομικό δίκτυο, συνυφασμένο με την ίδια την ιστορία της Ελλάδας. Πόλεμοι, κατοχή, εμφύλιος, αστυφιλία, διεθνής παράγοντας, ιδιαίτερα μοντέλα γεωργικής παραγωγής, οικονομικά προβλήματα, λανθασμένη κρατική πολιτική και μνημόνια, άφησαν τα σημάδια τους στην υπερ-εκατονταετή λειτουργία του σιδηροδρόμου, με το οριστικό τέλος να έρχεται το 2011.

Υπήρξε το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που από τέλη του 19ου αιώνα με δίκτυο μήκους 750χλμ. και 159 σταθμούς άλλαξε εντελώς τις οικονομικές συνθήκες της περιοχής και εξυπηρετούσε σημαντικές πόλεις όπως οι: Αθήνα, Μέγαρα, Ελευσίνα, Λουτράκι, Κόρινθο, Κιάτο, Ξυλόκαστρο, Διακοφτό, Αίγιο, Πάτρα, Καβάσιλα. Κυλλήνη, Αμαλιάδα. Κατάκολο, Πύργο, Ολυμπία, Κυπαρισσία, Καλαμάτα, Μεσσήνη, Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Άργος, Ναύπλιο, Νεμέα. Στην ακμή του, το 1905, μετέφερε 1.740.000 επιβάτες ετησίως καθώς και 251.000 τόνους εμπορευμάτων.

 

Το Σάββατο θα αναχωρήσουμε από την Αθήνα με προορισμό την Αρκαδία για να   πεζοπορήσουμε, παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, και να γνωρίσουμε το τμήμα  ανάμεσα στους σταθμούς Χράνοι- Ίσαρις- Δεσύλλα.

Τα συγκροτήματα των σταθμών συνιστούν ένα σύνολο οικοδομημάτων που χαρακτηρίζονται από τη συμμετρία, τη λιτή αισθητική και την κατασκευή από πέτρα. Αποτελούν τα πρώτα δείγματα Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής στον Ελλαδικό χώρο και έχουν χαρακτηριστεί στο σύνολό τους ως κτήρια υπό καθεστώς ειδικής προστασίας. Αναφορά πρέπει να γίνει και στις στιβαρές πέτρινες γέφυρες που κατασκευάστηκαν την ίδια εποχή και έμελλαν να καλύψουν το χάσμα στους μικρούς ποταμούς και τις μεγάλες ρεματιές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δύο γέφυρες στους Χράνους Αρκαδίας, η πρώτη πεντάτοξη και η δεύτερη εξάτοξη.

Μία πεζοπορική διαδρομή 3 ωρών περίπου και 7,5χλμ ανάμεσα σε ποτάμια και τοξωτές γέφυρες, σε τούνελ που κρατούν καλά κρυμμένα τα μυστικά δεκαετιών, παρατημένοι σταθμοί και γραμμές τρένου που έχουν απομείνει να σου θυμίζουν ένα παρελθόν που δεν έζησες και που σε καλούν να ανακαλύψεις του μύθους του.

Μετά το πέρας της πεζοπορίας θα γευματίσουμε σε παραδοσιακή ταβέρνα στους Χράνους Αρκαδίας και στη συνέχεια με το λεωφορείο θα μεταβούμε στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας την Καλαμάτα όπου κα θα διανυκτερεύσουμε. https://www.elite.com.gr/el/

 

Η Καλαμάτα μας αποκαλύπτεται στον μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου, θεμελιωμένη, πιθανότατα, στη θέση της ομηρικής πόλης Φαραί. Ο ίσκιος του Ταϋγέτου, οι απέραντοι ασημόχρυσοι ελαιώνες που ακουμπούν στην ακτή και μια ατέλειωτη παραλία ζωγραφίζουν με τα ομορφότερα χρώματα τη «χαρισματική πολιτεία». 

Εδώ θα έχουμε και λίγο ελεύθερο χρόνο για να περιδιαβούμε στα σημεία αναφοράς της πόλης: το θρυλικό «κάστρο της Ιζαμπώ»,  η Παλαιά Πόλη, ο μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής, η ευρύχωρη κεντρική πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, η συνοικία δυτικά από την πλατεία γύρω από τον γραφικό σιδηροδρομικό σταθμό, το παραλιακό μέτωπο 4χλμ που εκτείνεται κατά μήκος της λεωφόρου Ναυαρίνου και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης για βόλτα.

 

Κυριακή  18/2

Αφού πάρουμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, με το λεωφορείο κατευθυνόμαστε λίγο πιο νότια προς Σωτηριάνικα, χτισμένα στους πρόποδες του Ταϋγέτου 16χλμ από την Καλαμάτα. Από εδώ ξεκινάει «το Μπίλιοβο» ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα παραδοσιακά μονοπάτια της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε από ντόπιους τεχνίτες στις αρχές του 20ου αιώνα σε μια προσπάθεια που διήρκεσε 25 χρόνια και αποτέλεσε μοχλό ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Συνδέει τα χωριά Σωτηριάνικα 315μ.  και Αλτομιρά 870μ., έχει μήκος 3000μ. με 83 στροφές από τις οποίες οι 78 είναι 180ο. Αξιοσημείωτο ότι οι 30 από αυτές είναι σε κλίση εδάφους μεγαλύτερη από 80%. Χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως Μνημείο. Για το έργο εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι από τα γύρω χωριά κυρίως τεχνίτες στο σκάλισμα της πέτρας.  Η διαδρομή συνολικής χρονικής διάρκειας 4 ωρών περίπου περνάει από δύο γεφύρια και ένα εντυπωσιακό πηγάδι πριν ακολουθήσει τον τσιμεντένιο δρόμο και στη συνέχεια το χωματόδρομο διασχίζοντας αγροκτήματα με ελιές. Από ένα σημείο και μετά η διαδρομή είναι αποκλειστικά στο καλντερίμι που αρχίζει να ανηφορίζει καθώς η θέα προς τα χωριά της μεσσηνιακής Μάνης, το Φαράγγι του Ριντόμου και το Μεσσηνιακό Κόλπο είναι πράγματι εντυπωσιακή.

Γεμάτοι από εικόνες και μυρωδιές της μεσσηνιακής γης θα γευματίσουμε σε ταβέρνα της περιοχής λίγο πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για Αθήνα.

PHOTO GALLERY

Αναχώρηση: 07:30 (ενδεικτική) Σταθμός metro FIX, αρχικό σημείο συνάντησης βλ. σημεία συνάντησης

Επιστροφή : 22:00 (ενδεικτική)

Όσοι ενδιαφέρονται να μας ακολουθήσουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το τελικό ποσό συμμετοχής θα διαμορφωθεί στα 

 • EARLY BOOKING 125€  (τιμή με την έκπτωση) όσοι δηλώσουν συμμετοχή μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 7/2/2024 και ώρα 24:00 (και μόνο για τις 25 πρώτες θέσεις και μέχρι εξάντλησης τους και πέραν της πιο πάνω ημερομηνίας) με κράτηση μέσα από το booking: apo-drasis.gr

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 30€


 • ΚΑΝΟΝΙΚΟ 145€ (τιμή χωρίς την έκπτωση) μετά το πέρας της πιο πάνω ημερομηνίας 7/2/2024 (ή μετά την εξάντληση των 25 πρώτων θέσεων) όποιο προηγηθεί και μέχρι τις 15/2/2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 24:00 και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια με κράτηση μέσα από το booking: apo-drasis.gr

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 40€


 • ΙΧ 80€ early booking Όσοι επιθυμούν να μας ακολουθήσουν με δικά τους ΙΧ. Δήλωση συμμετοχής  μέχρι  7/2/2024 και ώρα 24:00 και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια με κράτηση μέσα από το booking: apo-drasis.gr

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 30€


 • ΙΧ 100€ κανονικό (τιμή χωρίς την έκπτωση) μετά το πέρας της πιο πάνω ημερομηνίας 7/2/2024 (ή μετά την εξάντληση των 25 πρώτων θέσεων) όποιο προηγηθεί και μέχρι τις 15/2/2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 24:00 και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια με κράτηση μέσα από το booking: apo-drasis.gr

 

 • Μονόκλινα +25€ (περιορισμένος αριθμός)

 

 1. Στις παραπάνω τιμές περιλαμβάνονται όλες οι μετακινήσεις μας με πολυτελές λεωφορείο, η διανυκτερεύση με πρωινό, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος
 2. Δεν περιλαμβάνεται οτιδήποτε δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα- γεύματα, κτλ.

 

Με τη δήλωση- κράτηση συμμετοχής -ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ-  μέσα από το booking: apodrasis.gr

ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ- θα σας αποστέλλεται (σε εύλογο χρονικό διάστημα)  email με  τους τραπεζικούς λογαριασμούς για την κατάθεση της προκαταβολής. Αυτή πρέπει να γίνει εντός 3 ημερών από τη στιγμή που θα σας σταλεί το email, για να είναι σε ισχύ η κράτησή σας (ενδέχεται να πηγαίνει στα SPAM).

 

ΑΚΥΡΩΤΙΚΑ

 

 • Οι κρατήσεις που έχουν γίνει με early booking και έχει κατατεθεί η προκαταβολή, σε περίπτωση ακύρωσης από τον συμμετέχοντα, η προκαταβολή είναι μη επιστρέψιμη.
 • Οι κρατήσεις που έχουν γίνει με κανονικό εισιτήριο, ανέργων ή φοιτητικό και έχει κατατεθεί η προκαταβολή, σε περίπτωση ακύρωσης από τον συμμετέχοντα, επιστρέφεται το 50% αυτής εφόσον η ακύρωση δηλωθεί μέσα από το contact: apo-drasis.gr μέχρι το βράδυ και ώρα 24:00, δέκα ημέρες πριν από την ημερομηνία της εκδήλωσης.
 • Η αγορά + προκαταβολή εισιτηρίων early booking δεν επιστρέφεται (η αγορά τους είναι τελική και μη επιστρέψιμη)
 • Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις ο προτιθέμενος συμμετέχων που ακυρώνει, έχει τη δυνατότητα να προτείνει κάποιο άλλο άτομο φιλικό προς αυτόν, για να μην χαθεί η προκαταβολή, φτάνει αυτό να γίνει τουλάχιστον (10 ημέρες) πριν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης
 • Επιστροφή ολόκληρης της προκαταβολής που αφορά όλα τα εισιτήρια, γίνεται μόνο σε περίπτωση ακύρωσης της εκδήλωσης από τους διοργανωτές, για λόγους ασφαλείας, λόγω καιρικών φαινομένων, έκτακτες συνθήκες κτλ.

 • μέσω paypal (οδηγίες δημιουργίας paypal)

Μετά την πληρωμή της προκαταβολής ή ολόκληρου του ποσού με PayPal (και εφόσον έχουν συμπληρωθεί οι 30 πρώτες συμμετοχές αριθμός ικανός για την πραγματοποίηση της apo-drasis), και λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της θα λάβετε e-mail με το αναλυτικό πρόγραμμα, τα σημεία και ώρες επιβίβασης, τον απαραίτητο εξοπλισμό που πιθανόν να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του event.

 • μέσω τραπεζικής κατάθεσης

Μετά την κράτηση μέσω τραπεζικής κατάθεσης και την επεξεργασία των στοιχείων σας, η θέση σας θα κρατείται και θα βρίσκεται σε αναμονή. Στη συνέχεια σε εύλογο χρονικό διάστημα (και εφόσον έχουν συμπληρωθεί οι 30 πρώτες συμμετοχές, αριθμός ικανός για την πραγματοποίηση της apo-drasis), θα λάβετε e-mail με τραπεζικούς λογαριασμούς για να προχωρήσετε στην κατάθεση της προκαταβολής ή και ολόκληρου του ποσού, ανάλογα τη κράτηση σας. Επίσης λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της apo-drasis, θα λάβετε καινούργιο e-mail με το αναλυτικό πρόγραμμα, τα σημεία και ώρες επιβίβασης, τον απαραίτητο εξοπλισμό που πιθανόν να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του event.

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής εδώ

( όταν κατευθυνόμαστε προς Κόρινθο )

ΣΤΑΘΜΟΣ METRO FIX,

ΣΤΑΘΜΟΣ METRO ΕΛΑΙΩΝΑΣ,

Λεωφόρος Αθηνών στο ύψος απέναντι από το Παλατάκι

Πριν από την εγγραφή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί για τους όρους συμμετοχής, τις απαιτήσεις αλλά και τις λεπτομέρειες, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα μπορέσετε να συμμετέχετε στην απόδρασή μας!

Ώρα

17 (Σαββάτο) 7:30 πμ - 18 (Κυριακή) 10:00 μμ

Τίτλος εισιτηρίου

Τα εισιτήρια δεν διατίθενται πλέον προς πώληση για αυτή την εκδήλωση!

X
X
X
X