Φεβρουάριος, 2023

25Φεβ(Φεβ 25)7:30 πμ27(Φεβ 27)10:30 μμ25,26,27/2/2023 τριήμερο Καθαράς Δευτέρας : Θέρμο - Εύηνος- Γαλαξίδι (αλευρομουτζουρώματα)7:30 πμ - 10:30 μμ (27) Η εκδήλωση αρχίζει σε

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

25,26,27/2/2023 τριήμερο Καθαράς Δευτέρας :   Θέρμο- Εύηνος- Γαλαξίδι (αλευρομουτζουρώματα)

 

Τούτες οι μέρες το΄χουνε, τούτες οι εβδομάδες! Για να χορεύουν τα παιδιά να χαίρονται οι μανάδες!

Χορέψετε, χορέψετε τα νιάτα να χαρείτε! Γιατί σε τούτο το ντουνιά δε θα τα ξαναβρείτε!

Δώστε του χορού να πάει, τούτη η γη θε να μας φάει! Τούτη η γη που την πατούμε, ούλοι μέσα θε να μπούμε!

Τα αποκριάτικα έθιμα ανά την Ελλάδα είναι διονυσιακού χαρακτήρα, αρχαιοελληνικής προέλευσης, με παγανιστικές επιρροές, τις περισσότερες φορές έντονα σκωπτικά και με σατυρική διάθεση. Συνδέονται άλλοτε με την ιστορία και τους θρύλους της περιοχής και άλλοτε πάλι αποτελούν απλώς μια αφορμή διαφυγής από την καθημερινότητα.

Στην ατμόσφαιρα αυτών των ημερών το 3/ήμερο: Σάββατο 25, Κυριακή 26 και Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, συνδυάζουμε την αγαπημένη μας συνήθεια ( πεζοπορία ) με την πίστη μας στη διατήρηση των λαϊκών εθίμων και παραδόσεων του τόπου μας. Δραπετεύουμε στη Στερεά Ελλάδα για να γνωρίσουμε κάποια από τα πιο όμορφα μονοπάτια της περιοχής και για να συμμετάσχουμε σε ένα από τα πιο γνωστά  παραδοσιακά έθιμα- δρώμενα της Αποκριάς.

 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Σημείο αναφοράς μας το Θέρμο, κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας, χτισμένο σε υψόμετρο 360 μέτρων σε ένα οροπέδιο επί του Παναιτωλικού όρους βορειοανατολικά της λίμνης Τριχωνίδας. 32 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο και 45 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο.

Ο Δήμος Θέρμου διαθέτει ασυνήθιστα πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς εδώ:

 • υπήρξε η πρωτεύουσα της Αιτωλικής Συμπολιτείας, της πρώτης δημοκρατίας στον κόσμο! Σύμφωνα με τον Πολύβιο κάθε χρόνο, τον Σεπτέμβριο, μαζεύονταν στην πόλη Αιτωλοί που είχαν δικαίωμα ψήφου, για να αποφασίσουν για θέματα πολέμου, ειρήνης και συμμαχιών και για να προβούν σε αρχαιρεσίες των οργάνων της Συμπολιτείας
 • είναι ο γενέθλιος τόπος του Κοσμά του Αιτωλού. Ο Ισαπόστολος, ο «Άγιος των Σκλάβων». Ο πατρο-Κοσμάς για τον απλό λαό, ο φλογερός διδαχός της εκκλησίας και του γένους, ο ιεραπόστολος και εθνεγέρτης. Ο ιδρυτής πλήθους σχολείων στα μέρη όπου περιηγήθηκε, έθεσε γερά τα θεμέλια για την επανάσταση του 1821.

Έχουμε  ως καταφύγιο-ορμητήριο στο Θέρμο, το ξενοδοχείο , μας όπου θα διανυκτερεύσουμε https://www.hotelalthaia.gr/ 3*** με καταπληκτική θέα στη λίμνη 

 

Προτεινόμενες δράσεις

 

Θα πεζοπορήσουμε

 • προς τους δίδυμους καταρράκτες του Μωκιστιάνου- λίμνη Τριχωνίδα: το μονοπάτι ξεκινά από τις Πηγές της Αγίας Σοφίας και διερχόμενο το φαράγγι, αλλού κοντά στην κοίτη του ρέματος και αλλού πιο μακριά, πολύ κοντά στα Λουτρά Μυρτιάς. Εκεί θα συναντήσουμε και τους δίδυμους αυτούς καταρράκτες που δεν είναι πολύ γνωστοί στο ευρύ κοινό. Από εκεί συνεχίζουμε προς την παραλίμνια περιοχή της Τριχωνίδας γνωστή και ως «το πέλαγος της Αιτωλίας». Αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000. Ιτιές, λεύκες και πλατάνια κοσμούν τις όχθες της, αποτελώντας φιλόξενο καταφύγιο για πλήθος πουλιών και ψαριών. Καταγράφονται περισσότερα από 200 είδη πουλιών -κάποια πολύ σπάνια, όπως ο πορφυροτσικνιάς και  πολλά είδη ψαριών, εκ των οποίων 11 είναι ενδημικά. Ακόμη, η περιοχή της Τριχωνίδας είναι μία από τις λίγες στη χώρα μας όπου ζουν βίδρες.

Ώρες πορείας :  +/- 4ώρες (ανάλογα με τη δυναμική της ομάδας)  9,2χλμ με την επιστροφή  Βαθμός Δυσκολίας : μέτρια,  ενδείκνυται και για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση  ΥΔ 160μ.

 

 • προς το πέτρινο γεφύρι της Αρτοτίβας από Καρέλι (κυκλική διαδρομή) το οποίο λόγω της στρατηγικής του θέσης υπήρξε σημείο σημαντικών μαχών κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης του 1821. Από εδώ πέρασαν οι διασωθέντες της ηρωικής εξόδου του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826), ακολουθώντας το μοναδικό προς την ορεινή ενδοχώρα μονοπάτι των αρχαίων Αιτωλών. Είναι από τα παλαιότερα σωζόμενα γεφύρια στην Αιτωλοακαρνανία και ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα.

Ώρες πορείας :  +/- 4,5ώρες (ανάλογα με τη δυναμική της ομάδας)  12χλμ  Β. Δυσκολίας : μέτρια,  ενδείκνυται και για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση Υ.Δ. 354μ. 

 

 • Θέρμο – Μέγα Δέδρο – Μουτάφι – Αετόπετρα Το πατρικό σπίτι του Κοσμά του Αιτωλού βρίσκεται στο Μέγα Δέδρο, στο Θέρμο,  και αποτελεί πλέον έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Το χωριό που είναι χτισμένο περίπου στα 500 μέτρα, ξεχωρίζει ακόμη στην περιοχή και για τη φυσική του ομορφιά σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με τρεχούμενα νερά.

Ώρες πορείας :  +/- 4,ώρες (ανάλογα με τη δυναμική της ομάδας)  12χλμ με την επιστροφή  Βαθμός Δυσκολίας : μέτρια,  ενδείκνυται και για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση

 

 • Ελατοδάσος Δρυμώνα μια κυκλική διαδρομή μήκους 10 χλμ σε μονοπάτια μέσα στα έλατα με ανοίγματα με καταπληκτική θέα υψόμετρτο από 800 έως 1250 μέτρα Ώρες πορείας : +/- 3 ώρες Βαθμός Δυσκολίας : εύκολη,  ενδείκνυται και για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση

(το τελικό πρόγραμμα των πεζοποριών θα διαμορφωθεί και θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες, την κατάσταση των μονοπατιών και τους διαθέσιμους χρόνους)

 • RAFTINGRAPPEL– ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ στον Εύηνο (προαιρετικά) για τους πιο τολμηρούς + minimum 15 συμμετοχές για την πραγματοποίησή του

Κατάβαση του πανέμορφου φαραγγιού του Εύηνου με φουσκωτές βάρκες και πάντα σε συνεργασία με εταιρία υπαίθριων εναλλακτικών δραστηριοτήτων που διαθέτει άρτια εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους οδηγούς ποταμού. Η εκκίνηση θα δοθεί στη γέφυρα του Πόρου, όπου θα δοθεί στους συμμετέχοντες εξοπλισμός rafting: ολόσωμη στολή neoprene, παπούτσια- καλτσάκια αποστειρωμένα, κράνος, κουπί, σωσίβιο  ενώ η διαδρομή ολοκληρώνεται μετά από 10 χλμ. με μοναδικά περάσματα slalom μέσα από την τεχνητή ολυμπιακή πίστα kayak.  Βαθμός δυσκολίας : 2   Διάρκεια κατάβασης του ποταμού: ~ 2 ώρες (συνολικά ~4 ώρες με την προετοιμασία και την άφιξη στην αφετηρία)

Θα επισκεφθούμε

την Καθαρά Δευτέρα το γραφικό Γαλαξίδι  για να συμμετάσχουμε στα «αλευρομουτζουρώματα» . Το έθιμο έχει βαθιές ρίζες, ίσως από τη Βυζαντινή εποχή που οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων χρωμάτιζαν τα πρόσωπά τους. Κατά μία άλλη εκδοχή, γαλαξιδιώτες θαλασσοπόροι για να μιμηθούν τους γλεντοκόπους της Σικελίας που συμμετείχαν σε παρόμοιες λαϊκές γιορτές, χρωματίζοντας τα πρόσωπά τους, μεταφύτευσαν το γλέντι στην πόλη τους χρησιμοποιώντας αλεύρι μαζί με λουλάκι και βερνίκι. Υπάρχει κι άλλη εκδοχή : το έθιμο προέρχεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας όχι ως πόλεμος αλλά ως κατευόδιο των συζύγων των ναυτικών, που ράντιζαν τη θάλασσα με αλεύρι κατά την καθέλκυση και απόπλου των πλοίων προκειμένου να συναντούν «χορτάτες» και ήρεμες θάλασσες.

Στη σημερινή εποχή σημαίνει ατελείωτο γλέντι και ανεπανάληπτες στιγμές χαράς και κεφιού. Ομάδες κουδουνοφόρων και μουτζουρωμένοι κάθε ηλικίας, με πίπιζες και νταούλια, κατακλύζουν την παραλία σε ένα φαντασμαγορικό παζλ ανθρώπων και χρωμάτων, σε ένα διονυσιακό ξεφάντωμα! Προσθέστε στις αποσκευές σας ό,τι παλιό ρούχο έχετε και γίνετε κι εσείς πολεμιστές σ’ αυτή τη μοναδική εμπειρία.  Όσοι βρίσκονται εντός ακτίνας, είναι υποψήφιοι γι αλεύρωμα! Αν κάποιος δε θέλει να συμμετάσχει αλλά μόνο να παρακολουθήσει, τότε η απέναντι πλευρά της προβλήτας του λιμανιού θεωρείται “πράσινη ζώνη”. 

PHOTO GALLERY

Για όσους επιθυμούν να μας ακολουθήσουν σε αυτή την εορταστική μας apo-drasis, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ποσό συμμετοχής διαμορφώνεται ως εξής:

 • EARLY BOOKING 175 € για όσους δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 15/2/23 και ώρα 24:00 (και μόνο για τις 25 πρώτες συμμετοχές μέσα από το booking και μέχρι εξάντλησης τους και πέραν της πιο πάνω ημερομηνίας).

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 40€


 • ΚΑΝΟΝΙΚΟ 200 € (τιμή χωρίς την έκπτωση) για όσους κάνουν κράτηση από 16/2/2023 μέσα από το booking:  apo-drasis.gr και εφόσον έχουν συμπληρωθεί οι πρώτες (25 θέσεις με early booking), αλλά και εφόσον υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα δωμάτια

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 50€


 • ΙΧ 120€  Όσοι επιθυμούν να μας ακολουθήσουν με τα δικά τους ΙΧ και δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 15/2/23 μέσα από το booking:  apo-drasis.gr και 140€ από τις 16/2 και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 30€


 • Μονόκλινο 50 επιβάρυνση, και για τις δύο διανυκτερεύσεις (περιορισμένος αριθμός για μονόκλινα)
 • rafting +40€ το άτομο
 • rappel– τοξοβολία +30€ το άτομο και για τις δύο δραστηριότητες +15€ αν κάποιος επιλέξει τη μία

****rappel: Με άλλα λόγια η καταρρίχηση της γέφυρας με χρήση αναρριχητικού εξοπλισμού (ζώνη αναρρίχησης- κράνος) και πάντα υπό την επίβλεψη έμπειρων οδηγών. Είναι ένα εύκολο σπορ που δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία. Αρκεί μόνο να μην έχει κάποιος πρόβλημα με το ύψος.

 

Σημείωση Το rafting είναι προαιρετικό (γι αυτό και η οικονομική επιβάρυνση)  και μόνο αν συμπληρωθεί ομάδα των 15 ατόμων. Η επιθυμία συμμετοχής δηλώνεται στη φόρμα συμμετοχής και στο πεδίο παρατηρήσεις. Για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες , πέραν των rafters, θα υπάρχει πεζοπορική δράση

 

Στις παραπάνω τιμές περιλαμβάνονται

 • όλες οι μετακινήσεις μας με το λεωφορείο (ενοικίαση, διόδια, έξοδα του οδηγού)
 • οι 2 διανυκτερεύσεις με το πρωινό
 • η αμοιβή των οδηγών στα μονοπάτια
 • έξοδα διοργάνωσης

 

Το υπόλοιπο ποσό πέραν της προκαταβολής θα καταβάλλεται  μετρητοίς κατά τη διάρκεια της  εκδήλωσης

Για την ομαλή πραγματοποίηση της δράσεών μας απαιτείται καλή υγεία και στοιχειώδες επίπεδο φυσικής κατάστασης. Κάθε συμμετέχων σε πεζοπορία του συλλόγου μας έχει την αποκλειστική του ευθύνη . Οι συμμετέχοντες οφείλουν να σέβονται το φυσικό περιβάλλον .

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Σακίδιο πλάτης, μποτάκια ή παπούτσια πεζοπορίας , μπατόν 2 , αδιάβροχο , προσωπικό φαρμακείο, νερό, σνακ -επιπλέον ρουχισμός και ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια  (καλό θα είναι να τα αφήσουμε στο πούλμαν).

Για περισσότερες πληροφορίες βλ. https://apo-drasis.gr/resources/what-to-bring-on-a-hike/

 


** Είναι στην αποκλειστική ευθύνη και δικαιοδοσία των υπευθύνων της apo-drasis  οποιαδήποτε τροποποίηση του προγράμματος, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ). Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλ. 6974412332 και 6972670095

Οι apo-drasis μας πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Axos Travel

 • μέσω paypal (οδηγίες δημιουργίας paypal)

Μετά την πληρωμή της προκαταβολής ή ολόκληρου του ποσού με PayPal (και εφόσον έχουν συμπληρωθεί οι 30 πρώτες συμμετοχές αριθμός ικανός για την πραγματοποίηση της apo-drasis), και λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της θα λάβετε e-mail με το αναλυτικό πρόγραμμα, τα σημεία και ώρες επιβίβασης, τον απαραίτητο εξοπλισμό που πιθανόν να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του event.

 • μέσω τραπεζικής κατάθεσης

Μετά την κράτηση μέσω τραπεζικής κατάθεσης και την επεξεργασία των στοιχείων σας, η θέση σας θα κρατείται και θα βρίσκεται σε αναμονή. Στη συνέχεια σε εύλογο χρονικό διάστημα (και εφόσον έχουν συμπληρωθεί οι 30 πρώτες συμμετοχές, αριθμός ικανός για την πραγματοποίηση της apo-drasis), θα λάβετε e-mail με τραπεζικούς λογαριασμούς για να προχωρήσετε στην κατάθεση της προκαταβολής ή και ολόκληρου του ποσού, ανάλογα τη κράτηση σας. Επίσης λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της apo-drasis, θα λάβετε καινούργιο e-mail με το αναλυτικό πρόγραμμα, τα σημεία και ώρες επιβίβασης, τον απαραίτητο εξοπλισμό που πιθανόν να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του event.

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής εδώ

( όταν κατευθυνόμαστε προς Κόρινθο )

 

ΣΤΑΘΜΟΣ METRO FIX,

 

ΣΤΑΘΜΟΣ METRO ΕΛΑΙΩΝΑΣ,

 

Λεωφόρος Αθηνών στο ύψος απέναντι από το Παλατάκι

Πριν από την εγγραφή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί για τους όρους συμμετοχής, τις απαιτήσεις αλλά και τις λεπτομέρειες, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα μπορέσετε να συμμετέχετε στην απόδρασή μας!

Ώρα

25 (Σαββάτο) 7:30 πμ - 27 (Δευτέρα) 10:30 μμ

Τίτλος εισιτηρίου

Προκαταβολή 30.00 50.00 

Κάντε κράτηση
X
X
X
X