Μάρτιος, 2020

10Μαρ(Μαρ 10)8:00 πμ12(Μαρ 12)10:00 μμΗ εκδήλωση έληξεΠροτεινόμενα29/2 -1,2/3/2020 Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας 2020: «Κοζάνη- Βελβεντός»8:00 πμ - 10:00 μμ (12) Ο χρόνος έληξε! Δείτε τις επόμενες εκδηλώσεις μας

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

29/2 -1,2/3/2020  

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας 2020: «Κοζάνη- Βελβεντός»

 

Στην Κοζάνη η Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς είναι ημέρα κατά την οποία η ευθυμία και η αισχρολογία βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Ιδιαίτερο γνώρισμα της κοζανίτικης Αποκριάς είναι ο Φανός, ο συμβολικός «βωμός» της αποκριάτικης εορταστικής φωτιάς. Προέρχεται από τη λέξη «φαίνω», που σημαίνει «φαίνομαι από μακριά. Ανεξαρτήτως από τις έριδες ως προς την καταγωγή του, το συγκεκριμένο έθιμο, δίνει έναν πανηγυρικό τόνο στην πόλη. Με προεξάρχουσα την κεντρική πλατεία, όπου την Κυριακή της Αποκριάς ανάβει ο μεγάλος «Φανός», ακολουθούν οι μικρότεροι συνοικισμοί που ανάβουν ταυτόχρονα τους δικούς τους «Φανούς» για να ξεκινήσει μια ξέφρενη γιορτή καθαρά διονυσιακού χαρακτήρα. Οι χορευτικοί, υπό τους ήχους των χάλκινων πνευστών, κύκλοι γύρω από τον βωμό διευρύνονται και τα τραγούδια διαδέχονται το ένα το άλλο. Τα περισσότερα είναι τα καλούμενα «ξινέντραπα» ή «μασκαραλίτκα» τραγούδια, με έντονες σατυρικές-πειρακτικές αναφορές, με σκωπτικούς στίχους. Το κρασί ρέει άφθονο, το ίδιο και τα τοπικά εδέσματα, ενώ το γλέντι κρατάει μέχρι τα ξημερώματα της Καθαρής Δευτέρας. Όταν σβήνει ο φανός, πολλοί μαζεύουν τη στάχτη και τη σκορπούν σε χωράφια, αμπέλια ή καλλιέργειες προκειμένου να αυγατίσει η σοδειά.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1η ημέρα: Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Αναχώρηση από Αθήνα στις 07:30 Σταθμός metro FIX, 08:15 Εθνική οδός Αθηνών- Λαμίας- Κηφισιά (βλ. site: apo-drasis.gr για τα σημεία αναχώρησης) με κατεύθυνση βόρεια. Προορισμός μας η δυτική Μακεδονία, ο νομός Κοζάνης και πιο συγκεκριμένα 33 χλμ από την ομώνυμη πρωτεύουσα, η κωμόπολη του Βελβεντού. Το όνομα του Βελβεντού κατά την επικρατέστερη άποψη, δόθηκε από ελληνόφωνους Λατίνους αποίκους ή από στρατιώτες που κατάγονταν από το σημερινό Benevento της Ιταλίας.

Κτισμένο στους πρόποδες των Πιερίων και στο ψηλότερο σημείο του χωριού στέκει επιβλητικό το ξενοδοχείο https://www.agnanti-hotel.gr/gr/ όπου θα διανυκτερεύσουμε, με θέα στην τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα- Πολυφύτου με την εντυπωσιακή γέφυρα.

Η λίμνη Πολυφύτου σχηματίστηκε το 1973, μετά τη δημιουργία του φράγματος του Αλιάκμονα, και καλύπτει έκταση 74 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στα νερά της έχουν καταγραφεί 17 είδη ψαριών του γλυκού νερού, ενώ έχει αναδειχθεί και σε τόπο σημαντικό για την ορνιθοπανίδα, με καταγεγραμμένα 128 είδη πουλιών. Στη φιλόξενη περιοχή της λίμνης βρίσκουν χειμερινό καταφύγιο και μεταναστευτικά είδη. Δύο γέφυρες ενώνουν τις όχθες της. Η θεαματική Γέφυρα Πολυφύτου- που λέγεται και υψηλή γέφυρα Σερβίων/Νεράιδας- είναι μία από τις μακρύτερες στην Ελλάδα με μήκος 1.372 μέτρα και ύψος 55 μέτρων από το νερό. Υπάρχει επίσης η γέφυρα του Ρυμνίου, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά κοντά στην Αιανή και είναι μικρότερη, καθώς το μήκος της φτάνει τα 615 μέτρα.

 • Η περιοχή είναι γνωστή κυρίως για τα φρούτα της, με πολλές σχετικές καλλιέργειες. Τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει όμως σημαντική ανάπτυξη και η αμπελοκαλλιέργεια. Στις παρυφές των Δυτικών Πιέριων και στη λίμνη Πολυφύτου δημιουργείται ένα ιδιαίτερο και σπάνιο μικροκλίμα καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες της λίμνης με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του ορεινού όγκου των Πιερίων δημιουργούν ένα μόνιμο αεράκι που συμβάλει στην σωστή ωρίμανση των σταφυλιών δίνοντας τα έναν ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα. Η επίσκεψη σε ένα από τα τοπικά οινοποιεία επιβάλλεται. Μπατίκι, ροδίτης, σαρντονέ, ξινόμαυρο, μοσχόμαυρο, καμπερνέ σοβινιόν, μερλό.
 • Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο

Αργά το απόγευμα και αφού επισκεφθούμε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής στη συνέχεια θα μπορέσουμε να πάρουμε μια πρώτη δόση των εορταστικών εκδηλώσεων του Κοζανίτικου εθίµου του «Φανού» στο Βελβεντό. Ξεφάντωµα γύρω από το βωµό της αποκριάτικης εορταστικής πυράς µε φαγοπότι, οινοποσία, τραγούδι, χορός.

2η ημέρα: Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Το πρωί της Κυριακής 1η του μήνα Μαρτίου και αφού πάρουμε το πρωινό μας, προετοιμαζόμαστε για την πεζοπορία της ημέρας.

 • Μονή Αγ. Τριάδας- Μετόχι–Φαράγγι–Σκεπασμένου: κατηφορική πορεία 8χλμ   ~3,5- 4 ώρες ανάλογα τη σύνθεση και τη δυναμική της ομάδας

Ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή φαράγγια της Μακεδονίας που κινείται μέσα στην οργιαστική βλάστηση σχηματίζοντας μια σειρά από εντυπωσιακούς καταρράκτες. Το φαράγγι Σκεπασμένο ή Σκεπασμένου βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές των Πιερίων. Αναφέρεται και ως φαράγγι των «Εννιά Πιερίδων Μουσών», ενώ η ονομασία «Σκεπασμένο» προήλθε από ένα σημείο του φαραγγιού, όπου το ρέμα που το διασχίζει κρύβεται μέσα στη γη.

Μετά επιστρέψουμε πεζοπορώντας στο ξενοδοχείο, και αφού να πάρουμε κάποιες ανάσες, αναχωρούμε για τη Κοζάνη όπου και θα πάρουμε μέρος στα Αποκριάτικα δρώμενα.

Η Κοζάνη, η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Απέχει 120 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 470 χλμ από την Αθήνα. Ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ευρήματα που μαρτυρούν ότι η περιοχή κατοικείται από τη Προϊστορική Εποχή. Σήμερα, χτισμένη σε οροπέδιο είναι μία σύγχρονη ζωντανή πόλη που συγκεντρώνει πολλά αξιοθέατα. Το πάρκο του Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία, η παλιότερη της Κοζάνης, το πάρκο Κουρί και το δημοτικό άλσος. Διαθέτει Αρχαιολογικό Μουσείο, Λαογραφικό- Ιστορικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο, και Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας. Η Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη Κοζάνης φιλοξενεί 153.000 τόμους και περισσότερα από 380 χειρόγραφα, και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας μετά από αυτή της Αθήνας.

 • Προτείνουμε επίσκεψη στο Λαογραφικό- Ιστορικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο: είσοδος 3 ευρώ

 

Το μεσημέρι της μεγάλης αποκριάς, πραγματοποιείται στην πόλη παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων ομάδων που εκπροσωπούν την κάθε γειτονιά. Ακολουθεί βράβευση της πιο εντυπωσιακής συμμετοχής, από το Δήμο Κοζάνης, σε ειδική τελετή που γίνεται στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου. Το βράδυ της μεγάλης αποκριάς σε κάθε γειτονιά ανάβουν οι «φανοί», μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν και τραγουδούν μικροί και μεγάλοι. Το κρασί, τα «κιχιά», τα κεράσματα για όλους, αλλά κυρίως το ιδιαίτερα «καυτό» περιεχόμενο των τραγουδιών που λέγονται… «ξιανέντροπα» ή «νοικουκυρίσια».

Οι φίλοι της apodrasis προσθέτοντας τη δική τους «αποκριάτικη πινελιά» συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Ελεύθερος χρόνος για όλους. Καφές, φαγητό, ποτό, χορός μέχρι αργά το βραδάκι.

Επιστροφή στο Βελβεντό για διανυκτέρευση.

3η ημέρα: Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

 Αφού πάρουμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο αναχωρούμε από Βελβεντό. Ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας προτείνουμε:

 • Επίσκεψη & Πεζοπορία στο Γεωπάρκο στα Μπουχάρια Μικροβάλτου

Το εντυπωσιακό φαινόμενο των γεωμορφολογικών σχηματισμών «Μπουχάρια – Νοχτάρια» πρόκειται για φυσικούς σχηματισμούς, οι οποίοι προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους που ξεκίνησε πριν από 70.000 χρόνια. Τα «Μπουχάρια»  έχουν το σχήμα χωμάτινης κολώνας, η οποία αποτελείται από άμμο, κροκάλες, μάργες, άργιλο και πιθανή συγκολλητική ύλη από οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου, σύμφωνα και με πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Την κορυφή από τις κολώνες αυτές καλύπτει ένας σχιστόλιθος βράχος, ο οποίος έπαιξε το ρόλο της ομπρέλας στην εξέλιξη του σχηματισμού. Ο αριθμός τους ξεπερνάει τους είκοσι, ενώ το ύψος τους ξεκινά από δύο και φτάνει τα έξι και τα επτά μέτρα. Η ονομασία της τοποθεσίας «Μπουχάρια» προέρχεται από το σχήμα τους, καθότι «μπουχάρι» στην τοπική διάλεκτο σημαίνει καμινάδα. Ενδιαφέρον στην περιοχή παρουσιάζουν επίσης οι κωνικοί σχηματισμοί, δηλαδή τα «Νοχτάρια», τα οποία θυμίζουν μικρές πυραμίδες.

 • Επίσκεψη & πεζοπορία περιμετρικά στο Βυζαντινό κάστρο Σερβίων

Στην κορυφή του ενός από τους δύο λόφους επάνω από τα σύγχρονα Σέρβια δεσπόζει το βυζαντινό κάστρο, που κατασκευάσθηκε τον 6ο αιώνα. Βρίσκεται σε θέση μεγάλης στρατηγικής σημασίας, ανάμεσα σε δύο φαράγγια και ελέγχει το πέρασμα από τη Μακεδονία προς τη Θεσσαλία. Από το επιβλητικό συγκρότημα, που περιλάμβανε την άνω πόλη, την κάτω πόλη και την ακρόπολη, σήμερα σώζονται τα τείχη, η κεντρική πύλη, οι πύργοι της ακρόπολης, τμήματα των υδραγωγείων, πολλά ερείπια σπιτιών, και τρεις εκκλησίες με σημαντικές τοιχογραφίες της βυζαντινής εποχής: οι Άγιοι Θεόδωροι, οι Άγιοι Ανάργυροι και η βασιλική των Κατηχουμένων

Η επίσκεψή μας στα παραπάνω αξιοθέατα, σε ένα από αυτά , θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα έχουμε στη διάθεσή μας και από τις καιρικές συνθήκες, καθώς θα συμμετάσχουμε και σε σαρακοστιανές εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας λίγο πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για Αθήνα.

 

Το τελικό πρόγραμμα της τρίτης ημέρας θα οριστικοποιηθεί λίγες ημέρες πριν την apodrasis, κι αυτό γιατί οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τις εκδηλώσεις τους.

 Όσοι ενδιαφέρονται να μας ακολουθήσουν στην  apo-drasis μας το αποκριάτικο τριήμερο στις 29 Φεβρουαρίου και 1,2 Μαρτίου  2020 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ποσό συμμετοχής διαμορφώνεται στα:

 • 165 ευρώ ( αρχική τιμή με την έκπτωση- early booking ) για όσους δηλώσουν συμμετοχή μέχρι το βράδυ στις 19 Φεβρουαρίου 2020  και ώρα 24:00 ή για τις 25 πρώτες συμμετοχές  με ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 40 ευρώ
 • 185 ευρώ ( τιμή χωρίς την έκπτωση )  για όσους δηλώσουν συμμετοχή μετά το πέρας της πιο πάνω ημερομηνίας 19/2/2020 ή μετά τη συμπλήρωση των πρώτων 25 θέσεων με ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 60 ευρώ

Για όσους επιθυμούν μονόκλινο δωμάτιο η επιβάρυνση θα είναι 20 ευρώ τη βραδιά, επιπλέον της αρχικής τιμής ( περιορισμένος αριθμός δωματίων ).

Το υπόλοιπο ποσό πέραν της προκαταβολής θα καταβληθεί  μετρητοίς κατά τη διάρκεια της  apo-drasis

Στο παραπάνω ποσό περιλαμβάνονται:

 • όλες οι μεταφορές μας με το λεωφορείο, τα διόδια
 • οι 2 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο με πρωινό
 • η διανυκτέρευση και το φαγητό του οδηγού του λεωφορείου

Τρόποι συμμετοχής – πληρωμής

Αφού πρώτα κάνετε εγγραφή στο site: apo-drasis.gr στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής με τα στοιχεία σας και να επιλέξετε

 • είτε  paypal ( αν δεν έχετε, οδηγίες δημιουργίας paypal μπορείτε να βρείτε στο apo-drasis.gr τσεκάροντας την επιλογή paypal)
 • είτε  αντικαταβολή τσεκάροντας την επιλογή 2 αντικαταβολή και στη συνέχεια μέσω email ή κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας θα λάβετε περαιτέρω οδηγίες

ΠΡΟΣΟΧΗ: Παρακαλούμε να αποφεύγετε, στην περίπτωση της αντικαταβολής, η μεταφορά χρημάτων μέσω εμβάσματος από άλλη Τράπεζα πέραν από αυτές που σας προτείνουμε. Σε περίπτωση εμβάσματος παρακρατούνται επιπλέον χρήματα από τις Τράπεζες οι οποίες χρεώσεις θα βαρύνουν αποκλειστικά τον προτιθέμενο συμμετέχοντα.

 Ακυρωτικά

Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του ελάχιστου αριθμού (25) συμμετεχόντων  η apo-drasis θα ακυρωθεί και το ποσό της προκαταβολής θα επιστραφεί στους προτιθέμενους συμμετέχοντες στο ακέραιο. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν, ανωτέρα βία ή απεργία ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή οποιοσδήποτε άλλος λόγος. Εκτός εάν με τη σύμφωνη γνώμη των προτιθέμενων συμμετεχόντων που έχουν ήδη καταβάλει την προκαταβολή η apo-drasis επανα-προγραμματισθεί σε εύλογη ημερομηνία ή προταθεί από τους διαχειριστές κάποια άλλη apo-drasis που είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί στην ίδια ημερομηνία.

Σε περίπτωση ακύρωσης από την πλευρά του προτιθέμενου συμμετέχοντα

 • Μέχρι τις 19/2 και ώρα 24:00 συνεπάγεται επιστροφή 100% της προκαταβολής
 • Από 20/2 και ώρα 00:00 έως 22/2  και ώρα 24:00 συνεπάγεται επιστροφή   50% της προκαταβολής
 • Από 23/2 και ώρα 00:00 έως 29/2  και ώρα 7:30 συνεπάγεται μη επιστροφή της προκαταβολής

Σε τυχόν ακύρωση , και πριν από το early booking, στον προτιθέμενο συμμετέχοντα δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς του εισιτηρίου του σε κάποιον άλλο προτεινόμενο συμμετέχοντα ή χρήση του εισιτηρίου σε μία από τις επόμενες apo-drasis

** Είναι στην αποκλειστική ευθύνη και στη δικαιοδοσία των υπευθύνων της apo-drasis για οποιαδήποτε τροποποίηση του προγράμματος ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούνΓια περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλ. 6974412332 και 6972670095

 

Οι  apo-drasis μας πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Axos Travel

logo small

Κάποιες από τις φωτογραφίες που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρουσίαση της apo-drasis έχουν επιλεγεί από διάφορες πηγές στο διαδίκτυο.

 

Τρόποι Πληρωμής


Ο τρόπος πληρωμής για τη συμμετοχή σας γίνεται μέσω  paypal
 • Δεν έχω paypal… τι είναι το paypal ;
 • Τι πρέπει να κάνω για την εγγραφή μου στο paypal;

 

Όροι Συμμετοχής


Διαβάστε τους όρους συμμετοχής εδώ

 

Σημεία και ώρες συνάντησης


( όταν κατευθυνόμαστε προς Λαμία )

 

Σταθμός metro FIX ,

 

 

 

Κηφισιά απέναντι από Λαϊνόπουλο, στάση (γέφυρα Καλυφτάκη)

 

 

 

 

Τοποθεσία


 

Map with ID 5 not found

 

Πριν από την εγγραφή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί για τους όρους συμμετοχής, τις απαιτήσεις αλλά και τις λεπτομέρειες, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα μπορέσετε να συμμετέχετε στην απόδρασή μας!

 

Ώρα

10 (Τρίτη) 8:00 πμ - 12 (Πέμπτη) 10:00 μμ

Τίτλος εισιτηρίου

Τα εισιτήρια δεν διατίθενται πλέον προς πώληση για αυτή την εκδήλωση!

X
X
X
X