Νοέμβριος, 2021

13Νοε(Νοε 13)7:30 πμ14(Νοε 14)10:30 μμΗ εκδήλωση έληξεΠροτεινόμενα13-14 Νοεμβρίου 2021: στα «μονοπάτια του Παρνασσού» για μανιτάρια7:30 πμ - 10:30 μμ (14) Time has ran out! Better luck next time!

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

13-14 Νοεμβρίου 2021: στα «μονοπάτια του Παρνασσού» για μανιτάρια

Αν σας αρέσει το περπάτημα στο βουνό και θέλετε μαζί με αυτό να γνωρίσετε και κάποιες από τις ομορφιές που κρύβει; Αν σας αρέσουν τα μανιτάρια; Όχι μόνο για να συνοδεύσουν τις γαστρονομικές σας επιλογές,  αλλά και να αναγνωρίζετε, κάποια από αυτά, μόνοι σας; Τότε πρέπει να μας ακολουθήσετε σε μία apo-drasis διαφορετική! Μία εμπειρία ξεχωριστή, το διήμερο 13-14 Νοεμβρίου 2021 στα μονοπάτια του Παρνασσού! Θα συνδυάσουμε πεζοπορία με ένα υπαίθριο περιπατητικό σεμινάριο συλλογής και αναγνώρισης μανιταριών. Μια γευσιγνωσία με ιδιαίτερα καλο-μαγειρεμένα πιάτα.  Ένα ταξίδι στις γεύσεις των μανιταριών γεμάτο εικόνες, βιώματα, και μυρωδιές!

1η ημέρα: Σάββατο 13 Νοεμβρίου  2021

Αποφασίσαμε να γνωρίσουμε τον Παρνασσό κάπως διαφορετικά πέρα από το πολυπληθές  χιονοδρομικό κέντρο, την κοσμική Αράχωβα, τα κοσμοπολίτικα χειμερινά σαββατοκύριακα.  Και πραγματικά διαπιστώσαμε ότι κρύβει σπάνιες φυσικές ομορφιές που θα γοητεύσουν και τους πιο απαιτητικούς φυσιολάτρες όποια εποχή του χρόνου και να το επισκεφθούν. Κάποιο λόγο θα είχαν και οι αρχαίοι Έλληνες για να στήσουν εκεί το Μαντείο του Απόλλωνα προσδίδοντάς του έτσι αίγλη και φήμη ισάξια του Ολύμπου.

Η διήμερη apo-drasis μας έχει σαν πρώτο προορισμό την Άνω Πολύδροσο (Άνω Σουβάλα για τους ντόπιους- τουρκική λέξη που σημαίνει «πολύ νερό») σε υψόμετρο 800μ στις ΒΑ πλαγιές του Παρνασσού και μόλις 3 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο. Είναι το παλιό χωριό το οποίο καταστράφηκε από σεισμό το 1870 και ανάγκασε τους κατοίκους του να κατέβουν στον κάμπο και να δημιουργήσουν την σημερινή Πολύδροσο.

Σε μία διαδρομή που διασχίζει το καταπράσινο χωριό και στη συνέχεια ακολουθώντας ένα κομμάτι του μονοπατιού 22, που συνδέει την Πάρνηθα με τον Παρνασσό, θα ξεκινήσει το υπαίθριο σεμινάριό μας. Τα μανιτάρια που φυτρώνουν στις πλαγιές του βουνού, που αποτελεί έναν εξαιρετικό βιότοπο για μανιτάρια στην Ελλάδα, αποτελούν ένα αξιοθέατο από μόνα τους. Μια περιήγηση στον μαγικό κόσμο των άγριων ελληνικών μανιταριών: ποια είναι, πού τα βρίσκουμε, ποια είναι βρώσιμα,  ποια δηλητηριώδη, πώς τα συντηρούμε, πώς τα μαγειρεύουμε. Μετά από μια μανιταρο- εξόρμηση, υπό τις οδηγίες της έμπειρης οδηγού μας,  θα ακολουθήσει μαγειρική επίδειξη και γευστική γνωριμία με λαχταριστές μανιταρο-συνταγές, αλλά και ένα πλούσιο γεύμα με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα της περιοχής (περιλαμβάνεται στην τελική τιμή). Και φυσικά τσίπουρο και ντόπιο κρασί.

Αργά το βραδάκι και μετά το πέρας της μανιταρο- κατάνυξης θα μεταφερθούμε με το λεωφορείο στους Δελφούς (τον ομφαλό της γης) για διανυκτέρευση.

 1. Hotel Varonos
 2. Hotel Kouros

2η ημέρα: Κυριακή 14 Νοεμβρίου  2021

Την Κυριακή το πρωί και αφού πάρουμε το πρωινό μας κάτω από τον «δελφικό ήλιο», για όσους το επιθυμούν θα υπάρχει δυνατότητα για μια σύντομη επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών (τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ). Από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα, παρουσιάζει την ιστορία του φημισμένου δελφικού ιερού και του πιο ξακουστού μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του περιλαμβάνουν κυρίως αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας, αφιερώματα των πιστών στο ιερό, τα οποία ανακλούν τη θρησκευτικο-πολιτική και καλλιτεχνική δραστηριότητά του σε όλη την ιστορική του πορεία, από την ίδρυση του απολλώνειου τεμένους τον 8ο αι. πΧ. έως την παρακμή του στα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας. Σπουδαία εκθέματα:  Ηνίοχος,  Ομφαλός, Κλεόβις και Βίτων, Θησαυρός των Αθηναίων, Θησαυρός των Σιφνίων, Σφίγγα των Ναξίων, Αετώματα του Ναού του Απόλλωνα, Θόλος της Αθηνάς Προναίας.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πεζοπορία της ημέρας με προορισμό το  Κωρύκειον Άντρον (σπήλαιο) βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1.400 μ., μέσα σε ένα ελατόδασος στη ΝΔ πλευρά του Παρνασσού. Στην αρχαιότητα ήταν αφιερωμένο στο θεό Πάνα και τις Βακχίδες νύμφες, ενώ ο Παυσανίας στα Φωκικά, αποδίδει το όνομα στην Κωρύκεια νύμφη την οποία αποπλάνησε ο θεός Απόλλωνας. Ήταν επίσης γνωστό και ως “Δελφικό Άντρο”, “Σπήλαιο του Πανός” ή “Βακχικό Σπήλαιο” ενώ σήμερα λέγεται και Σαρανταύλι εξαιτίας της εκπληκτικής ακουστικής που έχει στον πρώτο μεγάλο θάλαμό του.

 

ΒΔ μέτρια  https://apo-drasis.gr/resources/hiking-difficultly-levels/ 

Ώρες πορείας: 3-3,5 ώρες ανάλογα με τη δυναμική της ομάδας
Απόσταση: 8,5 χλμ πήγαινε – έλα   
ΥΔ ~ 300 μ.   Η πεζοπορία μας είναι  κατάλληλη -χωρίς τεχνικές δυσκολίες-  και για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση

PHOTO GALLERY

Για όσους επιθυμούν να μας ακολουθήσουν σε αυτή τη διαφορετική φθινοπωρινή μας apo-drasis, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ποσό συμμετοχής διαμορφώνεται ως εξής:

 

 • EARLY BOOKING 110 € για όσους δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 4/11 και ώρα 24:00 (και μόνο για τις 30 πρώτες συμμετοχές μέσα από το booking ή μέχρι  εξάντλησής τους και πέραν της πιο πάνω ημερομηνίας)

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 20€


 • ΚΑΝΟΝΙΚΟ 135 € (τιμή χωρίς την έκπτωση), για όσους δηλώσουν συμμετοχή μετά τις  4/11 ώρα 24:00 ή μετά την εξάντληση των 30 πρώτων θέσεων με early-booking, (και μέχρι τις 10/11 ώρα 24:00) 

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 30€


 • ΙΧ 65€  Όσοι επιθυμούν να έρθουν με το δικό τους μεταφορικό μέσον και το δηλώσουν μέσω booking και μέχρι τις 10/11 και ώρα 24:00

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 20€


 • Μονόκλινο 25 επιβάρυνση για όσους το επιλέξουν (μικρός αριθμός δωματίων)

 

Στις παραπάνω τιμές περιλαμβάνονται

 • όλες οι μετακινήσεις μας με το λεωφορείο
 • η διανυκτέρευσή μας με το πρωινό
 • η αμοιβή του «κυνηγού των μανιταριών» στο σεμινάριο (η προετοιμασία και το μαγείρεμα τους)  και ένα πλήρες γεύμα από τοπικά παραδοσιακά πιάτα στην ταβέρνα του χωριού (ποτά , αναψυκτικά δεν περιλαμβάνονται)
 • η αμοιβή των οδηγών στο μονοπάτι
 • τα έξοδα του οδηγού του λεωφορείου

 

Το υπόλοιπο ποσό πέραν της προκαταβολής θα καταβάλλεται  μετρητοίς κατά τη διάρκεια της  εκδήλωσης

Βάσει νόμου, η μέγιστη πληρότητα στο λεωφορείο είναι στο 85% των θέσεων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μετακίνησης με το λεωφορείο η ορθή χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

 

Βασικός Εξοπλισμός για την πεζοπορία

 1. Ορειβατικό παπούτσι  Προστατεύει το πόδι από τις πέτρες και το κρατά σταθερό στους κραδασμούς και στις κακοτοπιές. Τα αθλητικά παπούτσια δεν ενδείκνυνται.
 2. Σακίδιο πλάτης στεγανό, ελαφρύ, με ιμάντες και εξωτερικές θήκες που να επιτρέπει στην πλάτη να αερίζεται, αδιάβροχο ή με αδιάβροχο κάλυμμα.
 3. Αδιάβροχο μπουφάν γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα. Σε περίπτωση ελαφριάς βροχόπτωσης ενδείκνυται αδιάβροχο τύπου «πάντσο» (μιας χρήσης) Υπάρχουν φτηνά στην αγορά
 4. Μπατόν 2  για πιο ξεκούραστο και χωρίς καταπονήσεις περπάτημα
 5. Νερό: (τουλάχιστον 1,5 λίτρο)
 6. Τροφή: Φρούτα (μπανάνα) μπάρες δημητριακών, ξηροί καρποί, παστέλι, σοκολάτα. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες που δίνουν ενέργεια και τρόφιμα ολικής άλεσης διότι έχουν μεγαλύτερο εύρος θρεπτικών συστατικών όπως φυτικές ίνες & βιταμίνες, μειώνουν το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε.
 7. Ατομικό φαρμακείο. Αν ακολουθούμε κάποια ατομική φαρμακευτική αγωγή την έχουμε πάντα μαζί μας. Αν το πρόβλημα είναι σοβαρό καλό θα ήταν να έχουμε ενημερώσει γι αυτό το σύλλογο.

 

 


** Είναι στην αποκλειστική ευθύνη και στη δικαιοδοσία των υπευθύνων της apo-drasis για οποιαδήποτε τροποποίηση του προγράμματος ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλ. 6974412332 και 6972670095

Οι apo-drasis μας πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Axos Travel

 • μέσω paypal (οδηγίες δημιουργίας paypal)

Μετά την πληρωμή της προκαταβολής ή ολόκληρου του ποσού με PayPal (και εφόσον έχουν συμπληρωθεί οι 30 πρώτες συμμετοχές αριθμός ικανός για την πραγματοποίηση της apo-drasis), και λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της θα λάβετε e-mail με το αναλυτικό πρόγραμμα, τα σημεία και ώρες επιβίβασης, τον απαραίτητο εξοπλισμό που πιθανόν να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του event.

 • μέσω τραπεζικής κατάθεσης

Μετά την κράτηση μέσω τραπεζικής κατάθεσης και την επεξεργασία των στοιχείων σας, η θέση σας θα κρατείται και θα βρίσκεται σε αναμονή. Στη συνέχεια σε εύλογο χρονικό διάστημα (και εφόσον έχουν συμπληρωθεί οι 30 πρώτες συμμετοχές, αριθμός ικανός για την πραγματοποίηση της apo-drasis), θα λάβετε e-mail με τραπεζικούς λογαριασμούς για να προχωρήσετε στην κατάθεση της προκαταβολής ή και ολόκληρου του ποσού, ανάλογα τη κράτηση σας. Επίσης λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της apo-drasis, θα λάβετε καινούργιο e-mail με το αναλυτικό πρόγραμμα, τα σημεία και ώρες επιβίβασης, τον απαραίτητο εξοπλισμό που πιθανόν να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του event.

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής εδώ

( όταν κατευθυνόμαστε προς Λαμία )

Σταθμός metro FIX ,

 

ΣΤΑΘΜΟΣ METRO ΕΛΑΙΩΝΑΣ,

 

Κηφισιά απέναντι από Λαϊνόπουλο, στάση (γέφυρα Καλυφτάκη)

Πριν από την εγγραφή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί για τους όρους συμμετοχής, τις απαιτήσεις αλλά και τις λεπτομέρειες, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα μπορέσετε να συμμετέχετε στην απόδρασή μας!

Ώρα

13 (Σαββάτο) 7:30 πμ - 14 (Κυριακή) 10:30 μμ

Τίτλος εισιτηρίου

Τα εισιτήρια δεν διατίθενται πλέον προς πώληση για αυτή την εκδήλωση!

X
X
X
X