Δεκέμβριος, 2023

10Δεκ8:00 πμ10:00 μμΚυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 μανιταρο-απόδραση με «γεύσεις» από Ελικώνα8:00 πμ - 10:00 μμ Η εκδήλωση αρχίζει σε

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

μανιταρο-απόδραση με «γεύσεις» από Ελικώνα

 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Μια ανάσα από την Αθήνα, μόλις 2 ώρες, κι όμως ένα βουνό/οροσειρά  με υψόμετρο 1.748μ. και 16 κορυφές  πάνω από τα 1.000μ . Ο γειτονικός Παρνασσός μπορεί να έχει το όνομα, αλλά ο Ελικώνας κρατάει για τον εαυτό του την χάρη ενός παρθένου βουνίσιου προορισμού, ανέγγιχτου από τις μάζες που ορθώνεται ανάμεσα στις όχθες του Κορινθιακού και τις πεδιάδες της Βοιωτίας.

Σε μία apodrasis διαφορετική, συνδυάζουμε πεζοπορία με ένα υπαίθριο περιπατητικό σεμινάριο συλλογής και αναγνώρισης μανιταριών! Μια γευσιγνωσία με ιδιαίτερα καλο-μαγειρεμένα πιάτα. Ένα ταξίδι στις γεύσεις των μανιταριών γεμάτο εικόνες, βιώματα, και μυρωδιές!

Προορισμός μας  ο Ελικώνας και η Αρβανίτσα

Ο Ελικώνας κατά τη μυθολογία και ο Κιθαιρώνας ήταν αδέλφια. Ο πρώτος ήταν καλός και περιποιητικός προς τους γονείς του, ενώ ο δεύτερος ήταν άγριος, βάρβαρος και πλεονέκτης. Η πλεονεξία οδήγησε τον Κιθαιρώνα να σκοτώσει τον πατέρα του και ύστερα, με δόλιο τρόπο, να γκρεμίσει τον αδελφό του Ελικώνα από ένα βράχο. Όμως, από την ορμή του παρασύρθηκε κι ο ίδιος κι έγινε συντρίμμια. Οι Θεοί μεταμόρφωσαν τα δύο αδέρφια στα αντίστοιχα βουνά. Ο Ελικώνας έγινε η κατοικία των Μουσών και ο Κιθαιρώνας των Ερινύων. Η Αρβανίτσα  είναι ένα οροπέδιο 30 στρεμμάτων με έλατα, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μ., στους πρόποδες του βουνού ανάμεσα στα χωριά Αγία Άννα και Κυριάκι. Ιδανικό μέρος για περπάτημα μέσα στα έλατα (κεφαλληνιακή ελάτη), για παιχνίδι, χαλάρωση στη φύση, «εξερευνήσεις και μαγειρέματα»

 

Από εδώ θα ξεκινήσει το υπαίθριο σεμινάριό μας. Στις πλαγιές του βουνού, που αποτελεί έναν εξαιρετικό βιότοπο στην Ελλάδα, τα μανιτάρια αποτελούν ένα αξιοθέατο από μόνα τους. Μια πεζοπορία- περιήγηση, υπό τις οδηγίες των ειδικών οδηγών μας στους μύκητες, στον μαγικό κόσμο των άγριων ελληνικών μανιταριών: ποια είναι, πού τα βρίσκουμε, ποια είναι βρώσιμα,  ποια δηλητηριώδη, πώς τα συντηρούμε, πώς τα μαγειρεύουμε; Βγαίνουμε να συλλέξουμε αυτά που πραγματικά γνωρίζουμε και χρειαζόμαστε. Η συλλογή απαιτεί χρόνο και γνώση, γιατί δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που θα βγεις στο δάσος να τα ψάξεις, θα τα βρεις. Ένα συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού! Στη συνέχεια θα πάρουμε μια πρώτη γεύση παίρνοντας μέρος στη διαδικασία προετοιμασίας και παρασκευής μιας μανιταρόσουπας από άγρια μανιτάρια και θα μυηθούμε στα μυστικά του ψησίματος κάποιων άλλων που θα έχουμε συλλέξει. Στην ταβέρνα της Αθηνάς και του Γιώργου θα ακολουθήσει ένα πλούσιο γεύμα που θα περιλαμβάνει εκτός από τα μανιτάρια της συλλογής μας, ντόπια κρέατα, σαλάτες, ορεκτικά και γλυκό για να κλείσει «γλυκά» η βραδιά! (όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην τιμή)

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια (και τα πιο διαδεδομένα) για μια πρώτη γνωριμία:

Το συχνό και εξαιρετικά νόστιμο Boletus edulis- Βωλίτης, βασιλομανίταρο ή πορτσίνι Εδώδιμος είναι από τα πιο περιζήτητα άγρια μανιτάρια, καρποφορεί τέλος καλοκαιριού και φθινόπωρο, σε ομάδες, σε δάση κυρίως ορεινών κωνοφόρων και σπανιότερα σε πλατύφυλλων ειδών.    

 

Lactarious Deliciosus- Λακτάριος ο νόστιμος ή κουμαρίτης, είναι το μανιτάρι του πρωτάρη, γιατί είναι ένα πολύ εύκολα αναγνωρίσιμο μανιτάρι. Έχει ένα χαρακτηριστικό και αποκλειστικό γνώρισμα που είναι το γαλακτερό υγρό που εκκρίνει στο σημείο που το κόβετε σε χρώμα σκούρο πορτοκαλί. Το χρώμα του υγρού μοιάζει με του ώριμου κούμαρου, εξ ου και η ονομασία κουμαρομάνιτο, κανένα άλλο μανιτάρι δεν εκκρίνει τέτοιο υγρό. 

 

 

Το Amanita caesarea- αμανίτης ο καισαρικός είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο μανιτάρι που συγκαταλέγεται στα κορυφαία είδη γνωστό από τα παλιά χρόνια όπου οι αρχαίοι Ρωμαίοι το είχαν σε μεγάλη εκτίμηση. Διαδεδομένο είδος μανιταριού στη χώρα μας, καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο σε δάση κυρίως πλατύφυλλων, σε ομάδες, είναι θερμόφιλο είδος και γι’ αυτό του αρέσουν τα ξέφωτα και οι άκρες των δρόμων.  

 

 

Το κοινό, Pleurotus ostreatus- Πλευρώτους οστρεώδης, είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο είδος, μεγάλης γαστρονομικής αξίας και εμφανίζεται σε νεκρό ξύλο πλατύφυλλων δέντρων και ελάτων, τους χειμερινούς μήνες. Έχει πολλές λαϊκές ονομασίες, όπως ελατομανίτης, πίτα, καρβέλι, χαρουπολάχανο κ.α. Τελευταία καλλιεργείται ευρέος στη χώρα μας και έχει θεραπευτικές ιδιότητες, λόγω των στατινών που περιέχει. 

 

PHOTO GALLERY

Η  apo-drasis μας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

 

Αναχώρηση: 08:00 (ενδεικτική) Σταθμός metro FIX, αρχικό σημείο συνάντησης βλ. σημεία συνάντησης

Επιστροφή : 22:00 (ενδεικτική)

 

Όσοι ενδιαφέρονται να μας ακολουθήσουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ποσό συμμετοχής διαμορφώνεται στα: 

 

 • Early Booking 53€ (περιλαμβάνονται και τα μανιτο-κεράσματα και το γεύμα) (τιμή με την έκπτωση) όσοι δηλώσουν συμμετοχή μέχρι το βράδυ της Κυριακής 3/12/2023 και ώρα 24:00 (και μόνο για τις 25 πρώτες θέσεις και μέχρι εξάντλησης τους και πέραν της πιο πάνω ημερομηνίας). 

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 20€


 • ΚΑΝΟΝΙΚΟ 60€ (περιλαμβάνονται και τα μανιτο-κεράσματα και το γεύμα) (τιμή χωρίς την έκπτωση) μετά το πέρας της πιο πάνω ημερομηνίας 3/12/2023 ή μετά την εξάντληση των 25 πρώτων θέσεων και μέχρι τις 9/12/2023 και ώρα 12:00    

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 30€


 • Φοιτητικό-Ανέργων 47€ (περιλαμβάνονται και τα μανιτο-κεράσματα και το γεύμα) μέχρι τις 9/12/2023 και ώρα  12:00 -ανεξαρτήτως early booking- με επί τόπου επίδειξη της εκπτωτικής τους κάρτας.

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 20€


 • ΙΧ 40€  (περιλαμβάνονται και τα μανιτο-κεράσματα και το γεύμα) για όσους επιθυμούν να μας ακολουθήσουν με δικά τους ΙΧ. Δήλωση συμμετοχής  μέχρι  9/12/2023 και ώρα 12:00. Δεν απαιτείται προκαταβολή (εκτός εάν είναι μεγάλος ο αριθμός των ενδιαφερομένων). Αρκεί η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής στο site: apo-drasis.gr

 • Στις παραπάνω τιμές περιλαμβάνονται όλες οι μετακινήσεις μας με πολυτελές λεωφορείο,  ο σχεδιασμός και υλοποίηση του προγράμματος, η αμοιβή των  οδηγών- μυκητολόγων, τα μανιτο-κεράσματα και το γεύμα σε τοπική ταβέρνα
 • Δεν περιλαμβάνεται οτιδήποτε δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα

 

Με τη δήλωση- κράτηση συμμετοχής  μέσω ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ μέσα από το booking: apodrasis.gr

Στο πεδίο ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ θα σας αποστέλλεται  email με  τους τραπεζικούς λογαριασμούς για την κατάθεση της προκαταβολής. Αυτή πρέπει να γίνει εντός 3 ημερών από τη στιγμή που θα σας σταλεί το email, για να είναι σε ισχύ η κράτησή σας (ενδέχεται να πηγαίνει στα SPAM).

ΑΚΥΡΩΤΙΚΑ

 • Οι κρατήσεις που έχουν γίνει με early booking και έχει κατατεθεί η προκαταβολή, σε περίπτωση ακύρωσης από τον συμμετέχοντα, η προκαταβολή είναι μη επιστρέψιμη.
 • Οι κρατήσεις που έχουν γίνει με κανονικό εισιτήριο, ανέργων ή φοιτητικό και έχει κατατεθεί η προκαταβολή, σε περίπτωση ακύρωσης από τον συμμετέχοντα, επιστρέφεται το 50% αυτής εφόσον η ακύρωση δηλωθεί μέσα από το contact: apo-drasis.gr μέχρι το βράδυ και ώρα 24:00, δέκα ημέρες πριν από την ημερομηνία της εκδήλωσης.
 • Η αγορά + προκαταβολή εισιτηρίων early booking δεν επιστρέφεται (η αγορά τους είναι τελική και μη επιστρέψιμη)
 • Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις ο προτιθέμενος συμμετέχων που ακυρώνει, έχει τη δυνατότητα να προτείνει κάποιο άλλο άτομο φιλικό προς αυτόν, για να μην χαθεί η προκαταβολή, φτάνει αυτό να γίνει τουλάχιστον (10 ημέρες) πριν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης
 • Επιστροφή ολόκληρης της προκαταβολής που αφορά όλα τα εισιτήρια, γίνεται μόνο σε περίπτωση ακύρωσης της εκδήλωσης από τους διοργανωτές, για λόγους ασφαλείας, λόγω καιρικών φαινομένων, έκτακτες συνθήκες κτλ.

* Είναι στην αποκλειστική ευθύνη και στη δικαιοδοσία των υπευθύνων της apo-drasis για οποιαδήποτε τροποποίηση του προγράμματος ή και ακύρωσής του για λόγους ασφαλείας των συμμετεχόντων.

 • μέσω paypal (οδηγίες δημιουργίας paypal)

Μετά την πληρωμή της προκαταβολής ή ολόκληρου του ποσού με PayPal (και εφόσον έχουν συμπληρωθεί οι 30 πρώτες συμμετοχές αριθμός ικανός για την πραγματοποίηση της apo-drasis), και λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της θα λάβετε e-mail με το αναλυτικό πρόγραμμα, τα σημεία και ώρες επιβίβασης, τον απαραίτητο εξοπλισμό που πιθανόν να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του event.

 • μέσω τραπεζικής κατάθεσης

Μετά την κράτηση μέσω τραπεζικής κατάθεσης και την επεξεργασία των στοιχείων σας, η θέση σας θα κρατείται και θα βρίσκεται σε αναμονή. Στη συνέχεια σε εύλογο χρονικό διάστημα (και εφόσον έχουν συμπληρωθεί οι 30 πρώτες συμμετοχές, αριθμός ικανός για την πραγματοποίηση της apo-drasis), θα λάβετε e-mail με τραπεζικούς λογαριασμούς για να προχωρήσετε στην κατάθεση της προκαταβολής ή και ολόκληρου του ποσού, ανάλογα τη κράτηση σας. Επίσης λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της apo-drasis, θα λάβετε καινούργιο e-mail με το αναλυτικό πρόγραμμα, τα σημεία και ώρες επιβίβασης, τον απαραίτητο εξοπλισμό που πιθανόν να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του event.

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής εδώ

( όταν κατευθυνόμαστε προς Λαμία )

Σταθμός metro FIX ,

 

ΣΤΑΘΜΟΣ METRO ΕΛΑΙΩΝΑΣ,

 

Κηφισιά απέναντι από Λαϊνόπουλο, στάση (γέφυρα Καλυφτάκη)

Πριν από την εγγραφή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί για τους όρους συμμετοχής, τις απαιτήσεις αλλά και τις λεπτομέρειες, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα μπορέσετε να συμμετέχετε στην απόδρασή μας!

Ώρα

(Κυριακή) 8:00 πμ - 10:00 μμ

Τίτλος εισιτηρίου

Προκαταβολή 0.00 30.00 

Κάντε κράτηση
X
X
X
X