Μάιος, 2021

23Μαι8:00 πμ10:00 μμΠροτεινόμεναΚυριακή 23/5/2021 Χελμός: Ύδατα Στυγός- Λίμνη Τσιβλού8:00 πμ - 10:00 μμ Η εκδήλωση αρχίζει σε

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Κυριακή 23/5/2021 

Χελμός: Ύδατα Στυγός- Λίμνη Τσιβλού

Ο Χελμός, που στα σλάβικα σημαίνει “χιονισμένο βουνό”, είναι μια οροσειρά της βόρειας Πελοποννήσου. Το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στο νομό Αχαΐας και το υπόλοιπο στο νομό Κορινθίας, στα βόρεια της επαρχίας Καλαβρύτων. Οι ψηλές κορφές του βουνού που ξεπερνούν τα 2300μ (2318μ η Ψηλή Κορφή) σχηματίζουν ένα πέταλο γύρω από την κοιλάδα της Στύγας, στην άκρη του οποίου δεσπόζει η μεγάλη ορθοπλαγιά της Νεραϊδόραχης. 

Τα Ύδατα Στυγός είναι οι πηγές του ποταμού Κράθη σε υψόμετρο 2.100 μ. Εδώ  σχηματίζεται ένας εντυπωσιακός καταρράκτης ο οποίος πέφτει σε απόκρυμνο φαράγγι από ύψος 200 μέτρων και εισβάλλει στην κοίτη του ποταμού.

Η Στύγα κατά τη μυθολογία ήταν Ωκεανίδα που είχε το παλάτι της στα Τάρταρα και τη φυλάγανε μέρα-νύχτα δράκοι ακοίμητοι. Στα νερά της έλουσε η Νηρηίδα Θέτιδα το γιο της Αχιλλέα για να παραμείνει αθάνατος, αφήνοντάς τον με ένα τρωτό σημείο, την φτέρνα απ’ όπου τον κράταγε. Στα Ύδατα της Στυγός ορκίζονταν οι Ολύμπιοι Θεοί και ο όρκος τους σε αυτήν ήταν ιερός και απαραβίαστος. Ο επίορκος έπαυε να συμμετέχει στα συμβούλια των θεών και να απολαμβάνει το νέκταρ και την αμβροσία. Σε αυτήν ορκίστηκε ο Ήλιος να ικανοποιήσει κάθε αίτημα του γιου του Φαέθοντα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να του αρνηθεί το άρμα του, το οποίο ο άπειρος νέος οδήγησε αδέξια προκαλώντας το θάνατό του. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι στο σημείο που πέφτουν τα νερά της Στύγας ήταν οι πύλες του Άδη, διότι στο σημείο αυτό υπάρχει άνοιγμα που οδηγεί σε σπηλιά. Ο Παυσανίας χαρακτήρισε τα νερά της Στύγας θανατηφόρα για τους ανθρώπους και τα ζώα. Η μοναδική θεότητα που μπορούσε να προσεγγίσει άφοβα τη Στύγα και να μεταφέρει μηνύματα του Δία ήταν η Ίριδα, η φτερωτή αγγελιοφόρος του.

Η Λίμνη Τσιβλού είναι ένα στολίδι, δημιούργημα εξ ολοκλήρου της φύσης και βρίσκεται στο Δήμο Αιγιαλείας στο Νομό Αχαΐας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Ζαρούχλα. Είναι από τις ελάχιστες λίμνες που υπάρχουν στην ορεινή Πελοπόννησο. Αιτία για όλη αυτή την ομορφιά ήταν ένα λάθος της φύσης, μια κατολίσθηση που έγινε το 1912 όταν φράχτηκε ο αρχαίος ποταμός Κράθις, που κυλάει ακόμα και σήμερα δίπλα της. Το όνομά της προέρχεται από το παρακείμενο χωριό Τσιβλός το οποίο καταποντίστηκε μερικώς μετά την κατολίσθηση. Το τοπίο σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή που θα το αντικρίσεις, καθώς η λίμνη μοιάζει με κουκίδα που «αγκαλιάζεται» από το πράσινο.
Η έκτασή της αγγίζει τα  200 στρέμματα  με τη στάθμη των νερών της να αγγίζει τα 90 μέτρα βάθος.  Στα ήσυχα νερά της λίμνης ζουν πολλοί υδρόβιοι κάτοικοι όπως καραβίδες, κυπρίνοι και κουνουπόψαρα, ενώ στα γειτονικά βουνά χρυσαετοί, γύπες και πετρίτες φτιάχνουν τις φωλιές τους. Αποτελεί έναν θαυμάσιο περιηγητικό προορισμό όλες της εποχές του χρόνου.

Την Κυριακή 23 Μαΐου 2021  δραπετεύουμε στο Χελμό και πεζοπορούμε στη σκιά της Ψηλής Κορυφής και της Νεραϊδόραχης  σε δύο ομάδες δυναμικότητας (ορειβατική και πεζοπορική).

Κοινή αφετηρία το χωριό Περιστέρα σε υψόμετρο 1050μ. Από εκεί ξεκινάμε όλοι μαζί και πεζοπορούμε για 3χλμ. περίπου σε ελατοσκέπαστο χωματόδρομο μέχρι την τοποθεσία 4 έλατα. Σε αυτό το σημείο οι δύο ομάδες χωρίζονται:

 • Η ορειβατική ομάδα ακολουθεί σηματοδοτημένο, ανηφορικό μονοπάτι για άλλα 3,5χλμ που διασχίζει τη δεξιά όχθη μια ρεματιάς κάτω από την ορθοπλαγιά της Νεραϊδόραχης μέχρι τη βάση του καταρράκτη των Υδάτων της Στύγας. Η επιστροφή στο χωριό Περιστέρα γίνεται από την ίδια διαδρομή.

Διάρκεια Πεζοπορίας συνολικά 6 ώρες περίπου χλμ: 13 Βαθμός Δυσκολίας: απαιτητική (δεν  ενδείκνυται για άτομα που έχουν δυσκολίες με το ύψος)

 • Η πεζοπορική ομάδα αφού φτάσει στην τοποθεσία 4 έλατα θα επιστρέψει πίσω στην Περιστέρα και στη συνέχεια ακολουθώντας άλλο μονοπάτι θα πεζοπορήσει παράλληλα με τη διαδρομή του ποταμού Κράθι μέχρι τη Λίμνη Τσιβλού Διάρκεια πεζοπορίας 4 ώρες περίπου χλμ: 8  Βαθμός Δυσκολίας: εύκολη

Για τους Βαθμούς Δυσκολίας βλ. https://apo-drasis.gr/resources/hiking-difficultly-levels/

Μετά το τέλος των πεζοποριών θα κατευθυνθούμε προς τη Ζαρούχλα για φαγητό σε ταβέρνα της περιοχής απολαμβάνοντας τοπικές- παραδοσιακές γεύσεις.

Η Ζαρούχλα είναι ένα όμορφο χωριό, κυριολεκτικά πνιγμένο στα έλατα και τις καστανιές που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της ορεινής Πελοποννήσου. Πέτρινα σπίτια, χτισμένα αλλού πιο ψηλά, αλλού πιο χαμηλά με το κελάρυσμα του ποταμού Κράθι, που πηγάζει από τον Χελμό να διασχίζει το χωριό.

Όσοι ενδιαφέρονται να μας ακολουθήσουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το τελικό ποσό συμμετοχής θα διαμορφωθεί στα

 • 26 ευρώ για όσους δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι το βράδυ στις 13 Μαΐου 2021 και ώρα 24:00 (early booking) και μόνο μέσα από το site: apo-drasis.gr, για τις 30 πρώτες συμμετοχές (όποιο από τα δύο συμπληρωθεί πρώτο)
 • 30 ευρώ για όσους δηλώσουν τη συμμετοχή τους μετά το πέρας της πιο πάνω ημερομηνίας και μέχρι το απόγευμα στις 22 Μαΐου 2021 και ώρα 18:00 (ή τη συμπλήρωση των πρώτων 30 θέσεων με early-booking)

Ειδική τιμή 20 ευρώ για άνεργους- φοιτητές (ανεξάρτητα από early booking) με επί τόπου επίδειξη της εκπτωτικής κάρτας.

«βάσει νόμου η μέγιστη πληρότητα στο λεωφορείο είναι στο 65% των θέσεων» για

 1. λεωφορείο με 23 θέσεις μέγιστη πληρότητα μέχρι 15 άτομα
 2. λεωφορείο με 46 θέσεις μέγιστη πληρότητα μέχρι 30 άτομα
 3. λεωφορείο με 55 θέσεις μέγιστη πληρότητα μέχρι 36 άτομα

Στην παραπάνω τιμή περιλαμβάνεται η μεταφορά μας με το λεωφορείο και η αμοιβή του οδηγού που θα μας βοηθήσει στην ορειβατική ομάδα.

Όσοι ενδιαφέρονται να έρθουν με δικό τους Ι.Χ. το ποσό συμμετοχής είναι στα 12 ευρώ

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει μαζί με τη δήλωση της συμμετοχής τους να καταβάλλουν ως προκαταβολή το ποσό των 10 ευρώ μέσα από το booking του site: apo-drasis.gr και μέχρι την ημερομηνία 13 Μαΐου  (early booking) Μετά την ημερομηνία αυτή η προκαταβολή θα διαμορφώνεται στα 15 ευρώ.

 • είτε μέσω paypal(οδηγίες δημιουργίας paypal μπορείτε να βρείτε στο  apo-drasis. gr)

Μετά την πληρωμή της προκαταβολής με PayPal (και εφόσον έχουν συμπληρωθεί οι 30 πρώτες συμμετοχές αριθμός ικανός για την πραγματοποίηση της apo-drasis), λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της θα λάβετε e-mail με το αναλυτικό πρόγραμμα, τα σημεία και ώρες επιβίβασης, τον απαραίτητο εξοπλισμό που πιθανόν να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του event.

 • είτε μέσω αντικαταβολής (βλ. apo-drasis. gr)

Μετά την κράτηση μέσω αντικαταβολής και την επεξεργασία των στοιχείων σας, η θέση σας θα κρατείται και θα βρίσκεται σε αναμονή. Στη συνέχεια σε εύλογο χρονικό διάστημα (και εφόσον έχουν συμπληρωθεί οι 30 πρώτες συμμετοχές, αριθμός ικανός για την πραγματοποίηση της apo-drasis), θα λάβετε e-mail με τραπεζικούς λογαριασμούς για να προχωρήσετε στην κατάθεση της προκαταβολής.

**Επιπλέον με τη δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να μας αναφέρετε και με ποιά ομάδα επιθυμείτε να πεζοπορήσετε (στη φόρμα συμμετοχής στο πλαίσιο με τις παρατηρήσεις) .

Ακυρωτικά 

Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων 30η apo-drasis θα ακυρωθεί και το ποσό της προκαταβολής θα επιστραφεί στους προτιθέμενους συμμετέχοντες στο ακέραιο. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν, ανωτέρα βία ή απεργία ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή οποιοσδήποτε άλλος λόγος. Εκτός εάν με τη σύμφωνη γνώμη των προτιθέμενων συμμετεχόντων που έχουν ήδη καταβάλει την προκαταβολή η apo-drasis επανα-προγραμματισθεί σε εύλογη ημερομηνία.

Σε περίπτωση ακύρωσης από την πλευρά του προτιθέμενου συμμετέχοντα μέχρι τις

 • 13/5 και ώρα 24:00 συνεπάγεται επιστροφή 100% της προκαταβολής
 • Από 14/5 και ώρα 00:00 έως 17/5 και ώρα 24:00 συνεπάγεται επιστροφή 50% της προκαταβολής
 • Από 18/5 και ώρα  00:00 & μετά, συνεπάγεται μη επιστροφή της προκαταβολής

* Πριν από την επιβίβαση στο λεωφορείο θα πραγματοποιείται θερμομέτρηση και θα ακολουθούνται όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα  Covid-19 για την ασφαλέστερη μετακίνηση των συμμετεχόντων. Η μη τήρηση των πρωτοκόλλων σημαίνει αποκλεισμός του συμμετέχοντα από την εκδήλωση και η καταβληθείσα προκαταβολή θα έχει ισχύ για κάποια προσεχή εκδήλωση, εντός των επόμενων 6 μηνών.

** Είναι στην αποκλειστική ευθύνη και στη δικαιοδοσία των υπευθύνων της apo-drasis για οποιαδήποτε τροποποίηση του προγράμματος ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλ. 6974412332 και 6972670095

Οι  apo-drasis μας πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Axos Travel

Κάποιες από τις φωτογραφίες που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρουσίαση της apo-drasis έχουν επιλεγεί από διάφορες πηγές στο διαδίκτυο.

 

Τρόποι Πληρωμής


Ο τρόπος πληρωμής για τη συμμετοχή σας γίνεται μέσω paypal
 • Δεν έχω paypal… τι είναι το paypal ;
 • Τι πρέπει να κάνω για την εγγραφή μου στο paypal;

 

Όροι Συμμετοχής


Διαβάστε τους όρους συμμετοχής εδώ

 

Σημεία και ώρες συνάντησης


( όταν κατευθυνόμαστε προς Κόρινθο )

 

Σταθμός metro FIX ,

 

ΣΤΑΘΜΟΣ METRO ΕΛΑΙΩΝΑΣ,

 

Λεωφόρος Αθηνών στο ύψος απέναντι από το Παλατάκι

 

Τοποθεσία


 

 

Πριν από την εγγραφή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί για τους όρους συμμετοχής, τις απαιτήσεις αλλά και τις λεπτομέρειες, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα μπορέσετε να συμμετέχετε στην απόδρασή μας!

 

Ώρα

(Κυριακή) 8:00 πμ - 10:00 μμ

Τίτλος εισιτηρίου

Προκαταβολή 10.0015.00

Κάντε κράτηση
X
X
X
X