Απρίλιος, 2020

05Απρ8:00 πμ10:00 μμΗ εκδήλωση έληξεΠροτεινόμεναΚυριακή 5/4/2020 Χελμός: Σπήλαιο Λιμνών - Πλανητέρο8:00 πμ - 10:00 μμ Time has ran out! Better luck next time!

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

 

Κυριακή 5/4/2020 

Χελμός : Σπήλαιο Λιμνών- Πλανητέρο

 

Δραπετεύουμε σε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο!  Στο παλάτι των νεράϊδων του Χελμού και στον πλανήτη του νερού και των πλατάνων «Πλανητέρο» !

 

Στο δρόμο Καλαβρύτων – Κλειτορίας και σε υψόμετρο 827 μ. στα Καστριά Καλαβρύτων βρίσκεται το ξακουστό ” Σπήλαιο των Λιμνών ” που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη ακόμα και με το όνομά του. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς του, έχει κάτι το αποκλειστικά δικό του. Κάτι που δεν είναι συνηθισμένο ούτε για τον ελλαδικό χώρο  ούτε παγκόσμια: 13 αλλεπάλληλες, γραφικές, κλιμακωτές λίμνες και σταθερή θερμοκρασία 13 με 16 βαθμούς αποτελούν μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο και σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Είναι παλαιά κοίτη υπόγειου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1980 μ. Το χειμώνα που λιώνουν τα χιόνια το σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες. Κατά τους θερινούς μήνες ένα τμήμα του σπηλαίου ξηραίνεται και αποκαλύπτονται πρωτότυπες δαντελωτές λιθωματικές λεκάνες και φράγματα ύψους μέχρι 4 μ. 

Ο μύθος λέει πως οι κόρες του βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου, Λυσίππη, Ιφινόη και Ιφιάνασσα καυχήθηκαν ότι ήταν ωραιότερες από τη θεά Ήρα και περιφρόνησαν τη λατρεία του Διονύσου. Η σύντροφος του Δία δε συγχώρεσε την αλαζονεία τους και σάλεψε τα λογικά τους με συνέπεια να πιστέψουν πως ήταν ” δαμάλες ” και τρέχοντας σε βουνά και σε λιβάδια της Πελοποννήσου, μεταδίδανε μανία παιδοκτονίας στις γυναίκες της Αργολίδας. Κάποτε φτάσανε στο Σπήλαιο των Αροανίων όπου τις βρήκε ο Μελάμποδας και τις θεράπευσε.

 

Μερικά χιλιόμετρα από το Σπήλαιο των Λιμνών βρίσκεται το Πλανητέρο με τις Πηγές του Αροάνη Ποταμού. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι το πλατανόδασος και τα άφθονα νερά που το διατρέχουν. Η περιοχή βρίσκεται εντός του δικτύου Natura 2000 ” Όρος Χελμός και Ύδατα Στυγός “.

Το νερό ήταν η κινητήριος δύναμη για τους νερόμυλους της περιοχής που πλέον έχουν καταστραφεί. Υπάρχει όμως ένας που έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί με τον παραδοσιακό τρόπο και με ακριβώς τον ίδιο παλιό μηχανισμό. Κατασκευάστηκαν το 1860 μετά από συνεννόηση των κατοίκων οι οποίοι διευθέτησαν με τέτοιο τρόπο την υδροδότηση των κτημάτων τους ώστε το νερό να καταλήγει σε συγκεκριμένα αυλάκια που το οδηγούσαν στους μύλους. Στην περιοχή υπήρχαν 4 νερόμυλοι, 4 νεροτριβές και ψυγεία. Τα ψυγεία ήταν πέτρινοι θόλοι πάνω από τους οποίους περνούσε το νερό και στο εσωτερικό τους υπήρχε σταθερή θερμοκρασία 4-6 βαθμών και οι χωρικοί εκεί συντηρούσαν τυριά, λαχανικά και άλλα ευπαθή προϊόντα.

Στο πλατανόδασος βρίσκονται και οι πηγές του Αροάνιου Ποταμού και τα νερά τους αναβλύζουν από τα βράχια. Ο Παυσανίας είχε γράψει για τον Αροάνιο πως υπήρχαν στα νερά του ψάρια που εξέπεμπαν ήχο ( φθόγγο ) όπως το πουλί τσίχλα και με αυτό το φαινόμενο είχαν ασχοληθεί και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς.

Την Κυριακή 5 Απριλίου 2020  δραπετεύουμε στις νοτιοδυτικές παρυφές του Χελμού

 • Επισκεπτόμαστε προαιρετικά σε μια ξενάγηση 1/2 ώρας περίπου το ” Σπήλαιο Των Λιμνών ” 

Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται ως εξής: 

ενηλίκων 9 ευρώ,  παιδικά 4,5 ευρώ, ομαδικά 7 ευρώ ( άνω των 30 ατόμων ), φοιτητικά, πολυτέκνων, ανέργων, κατόχων κάρτας πολιτισμού 4,5 ευρώ

 • Πεζοπορούμε στη σκιά της Ψηλής Κορυφής και της Νεραϊδοράχης σε μια κυκλική διαδρομή με αφετηρία τις πλατανοσκέπαστες πηγές του Αροάνη Ποταμού. Προορισμός το ερειπωμένο χωριό Ελατόφυτο ή Μάζι και στη συνέχεια με κατεύθυνση ανατολικά θα επιστρέψουμε στο Πλανητέρο για να απολαύσουμε τη σπεσιαλιτέ της περιοχής ” πέστροφα ” για όλα τα γούστα.  

 

Διάρκεια Πεζοπορίας: ~ 3,5 ώρες

Απόσταση που θα πεζοπορήσουμε:  ~ 7,5 χλμ.   Υψ. διαφορά : ~ 600 μ.

Β. Δ.  1 ( εύκολη ) ενδείκνυται και για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση  https://apo-drasis.gr/index.php/resources/hiking-difficulty-levels

Όσοι ενδιαφέρονται να μας ακολουθήσουν στην  apo-drasis μας  θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το τελικό ποσό συμμετοχής θα διαμορφωθεί στα

 • 23  ευρώ για όσους δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι το βράδυ στις 29 Μαρτίου 2020 και ώρα 24:00 και μόνο για τις 25 πρώτες συμμετοχές ( early booking με κράτηση μέσα από το site: apo-drasis.gr
 • 27  ευρώ για όσους δηλώσουν τη συμμετοχή τους μετά το πέρας της πιο πάνω ημερομηνίας και μέχρι το απόγευμα στις 4 Απριλίου 2020 και ώρα 18:00 ( ή τη συμπλήρωση των πρώτων 25 θέσεων με early-booking)

Στην παραπάνω τιμή περιλαμβάνεται μόνο η μεταφορά μας με το λεωφορείο

 • Ειδική τιμή 20 ευρώ για άνεργους- φοιτητές ( ανεξάρτητα από early booking) με επί τόπου επίδειξη της εκπτωτικής κάρτας.

Όσοι ενδιαφέρονται πρέπει μαζί με τη δήλωση της συμμετοχής τους να καταβάλλουν ως προκαταβολή το ποσό των 13 ευρώ μέσα από το booking του site: apo-drasis.gr και μέχρι την ημερομηνία 29 Μαρτίου ( early booking ) . Μετά την ημερομηνία αυτή η προκαταβολή θα διαμορφώνεται στα 20 ευρώ

 • είτε μέσω paypal ( οδηγίες δημιουργίας paypal μπορείτε να βρείτε στο  apo-drasis.gr )
 • είτε μέσω αντικαταβολής ( βλ. apo-drasis.gr)
 • είτε με μνμ στο facebookapo-drasis.gr

Ακυρωτικά 

Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων 25, η apo-drasis θα ακυρωθεί και το ποσό της προκαταβολής θα επιστραφεί στους προτιθέμενους συμμετέχοντες στο ακέραιο. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν, ανωτέρα βία ή απεργία ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή οποιοσδήποτε άλλος λόγος. Εκτός εάν με τη σύμφωνη γνώμη των προτιθέμενων συμμετεχόντων που έχουν ήδη καταβάλει την προκαταβολή η apo-drasis επανα-προγραμματισθεί σε εύλογη ημερομηνία. 

Σε περίπτωση ακύρωσης από την πλευρά του προτιθέμενου συμμετέχοντα μέχρι τις 

 • 29/3 και ώρα 24:00 συνεπάγεται επιστροφή 100% της προκαταβολής 
 • Από 30/3 και ώρα 00:00 έως 2/4 και ώρα 24:00 συνεπάγεται επιστροφή   50% της προκαταβολής
 • Από 3/4 και ώρα  00:00 & μετά, συνεπάγεται μη επιστροφή της προκαταβολής

** Είναι στην αποκλειστική ευθύνη και στη δικαιοδοσία των υπευθύνων της apo-drasis για οποιαδήποτε τροποποίηση του προγράμματος ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλ. 6974412332 και 6972670095

 

Οι  apo-drasis μας πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Axos Travel

Κάποιες από τις φωτογραφίες που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρουσίαση της apo-drasis έχουν επιλεγεί από διάφορες πηγές στο διαδίκτυο.

 

Τρόποι Πληρωμής


Ο τρόπος πληρωμής για τη συμμετοχή σας γίνεται μέσω paypal
 • Δεν έχω paypal… τι είναι το paypal ;
 • Τι πρέπει να κάνω για την εγγραφή μου στο paypal;

 

Όροι Συμμετοχής


Διαβάστε τους όρους συμμετοχής εδώ

 

Σημεία και ώρες συνάντησης


( όταν κατευθυνόμαστε προς Λαμία )

 

Σταθμός metro FIX ,

 

Κηφισιά απέναντι από Λαϊνόπουλο, στάση (γέφυρα Καλυφτάκη)

 

 

Τοποθεσία


 

 

Πριν από την εγγραφή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί για τους όρους συμμετοχής, τις απαιτήσεις αλλά και τις λεπτομέρειες, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα μπορέσετε να συμμετέχετε στην απόδρασή μας!

 

Ώρα

(Κυριακή) 8:00 πμ - 10:00 μμ

Τίτλος εισιτηρίου

Τα εισιτήρια δεν διατίθενται πλέον προς πώληση για αυτή την εκδήλωση!

X
X
X
X