Απρίλιος, 2022

22Απρ(Απρ 22)7:30 πμ25(Απρ 25)10:30 μμΗ εκδήλωση έληξεΠροτεινόμεναΠάσχα στα Τζουμέρκα 22,23,24,25 Απριλίου 2022 Συρράκο- Καλαρρύτες- Πράμαντα- Μελισσουργοί7:30 πμ - 10:30 μμ (25) Time has ran out! Better luck next time!

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Πάσχα στα Τζουμέρκα 22,23,24,25 Απριλίου 2022
Συρράκο – Καλαρρύτες – Πράμαντα – Μελισσουργοί

 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Τα Τζουμέρκα γνωστά και με την ονομασία Αθαμανικά όρη αποτελούν το φυσικό όριο ανάμεσα στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία, τμήμα της μεγάλης οροσειράς της Πίνδου. Το βορειότερο τμήμα τους καταλαμβάνει τους Νομούς Ιωαννίνων και Τρικάλων, ενώ το νοτιότερο, τα κυρίως Τζουμέρκα, ανήκουν στο Νομό Άρτας. Μια περιοχή με επιβλητική ομορφιά, ένα φυσικό τοπίο όπου συνυπάρχουν αρμονικά οι ορεινοί όγκοι, με την πλούσια βλάστηση και το υγρό στοιχείο.

Το όνομα Τζουμέρκα είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει ελλέβορος (φυτό ποώδες με ρίζωμα πολυετές, που ζει στα ορεινά). Αθαμανικά όρη χάρη στους Αθαμάνες (αρχαιοελληνικό φύλλο) που άκμασαν κυρίως τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ.

 

 

 

Σε αυτόν τον ορεινό τόπο μεταξύ του Άραχθου στα δυτικά και του Αχελώου στα ανατολικά 47 τζουμερκοχώρια, μοιράζονται μέσα σε ένα φυσικό σκηνικό απαράμιλλης ομορφιάς και γοητείας

 «Πάσχα στο χωριό…»  

Καλαρρύτες όπου και θα διανυκτερεύσουμε  https://www.petradi1873.gr/album/index.htm#13 http://www.xenonasnapoleon.com/el_GR/c/gallery, χτισμένοι στην άκρη μιας χαράδρας, σε υψόμετρο 1200 μ. πάνω από το ποταμό Καλαρρύτικο. Πετρόχτιστα σπίτια με τοξωτές εισόδους και λιθοσκέπαστες στέγες, εξαίρετα δείγματα γνήσιας ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, γραφικά καλντερίμια, βρύσες και τρεχούμενα νερά είναι οι υπέροχες εικόνες που συναντούν όσοι φθάνουν στο χωριό. Στην πολύ γραφική πλατεία, αμφιθεατρικά χτισμένη σα να είναι ανοιχτό υπαίθριο θέατρο, οι κάτοικοι του χωριού θα μας πουν ιστορίες για τους πρώτους αργυροχρυσοχόους που γεννήθηκαν εδώ, μεταξύ των οποίων και o Σωτήριος Βούλγαρης, που ίδρυσε τον διάσημο οίκο Bvlgari. Το Μουσείο των Χρήστου Γκολφινόπουλου και Αικατερίνης Μουσαφίρη, αλλά και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο μας καλούν για μια σύντομη επίσκεψη. Μια στάση στην Άκανθο, το ρετρό καφενείο του Ναπολέοντα Ζαγκλή που θα μας μεταφέρει στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’50, επιβάλλεται.

Το δίδυμο αρχοντοχώρι, το Συρράκο, χτισμένο σε μία πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ηπείρου. Ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, με πέτρινα σπίτια και πλάκες σχιστόλιθου στις σκεπές, καλοφτιαγμένα πλακόστρωτα καλντερίμια και πολλές σκαλιστές βρύσες με τρεχούμενο νερό. Γενέτειρα μεγάλων προσωπικοτήτων, ανάμεσά τους ο πρώτος συνταγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ιωάννης Κωλέττης, ο ποιητής και αγωνιστής του 1821 Γεώργιος Ζαλόκωστας και ο διάσημος ποιητής και συγγραφέας Κώστας Κρυστάλλης.

Τα Πράμαντα κτισμένα αμφιθεατρικά στους πρόποδες της επιβλητικής κορυφής της Στρογγούλας σε υψόμετρο 830 μέτρων, είναι από τα πιο γνωστά χωριά των Τζουμέρκων και ζωντανό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Οι φυσικές ομορφιές τους είναι άπειρες. Η κεντρική πλατεία με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και την ιστορική βρύση “Αράπης”. Η κεντρική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το στολίδι του χωριού, το ορειβατικό καταφύγιο στη θέση “Ίσιωμα” – αφετηρία της ανάβασης στην εμβληματική κορυφή Στρογγούλα

Οι Μελισσουργοί ένα από τα πιο ανεξερεύνητα, κουκλίστικα χωριά των Τζουμέρκων, χτισμένο εξολοκλήρου από πέτρα και ξύλοΗ παράδοση αναφέρει πως το χωριό πήρε το όνομά του λόγω με της εργατικότητας των κατοίκων του. Λίγο το υψόμετρο, λίγο η απομόνωση, λίγο οι αντίξοες συνθήκες, λέγεται πως ήταν πάντα εργατικοί σαν τις μέλισσες!

Το Ματσούκι «πολιορκημένο από τους ορεινούς όγκους της Πίνδου και την κορφή της Κακαρδίτσας», βρίσκεται στα 1.100 μ. ανάμεσα σε ρέματα και απότομες πλαγιές. Είναι το τρίτο βλαχοχώρι των Τζουμέρκων, όπου οι κάτοικοι συνεχίζουν να μιλάνε βλάχικα όπως και ελληνικά. Κυριότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι η Μονή Βύλιζας που βρίσκεται μεταξύ του Ματσουκίου και Καλαρρυτών. Η μονή είναι προσβάσιμη μόνο από μονοπάτι μήκους 2 χλμ. από το χωριό, είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε περί το πρώτο μισό του 17ου αιώνα.

Αφεθείτε στην αγκαλιά των χρωμάτων και των αρωμάτων της φύσης, απολαύστε την ανατολή του ήλιου από τις κορυφές των Τζουμέρκων, χαρείτε την φιλοξενία των ζεστών ανθρώπων της Ηπειρώτικης υπαίθρου. Ζήστε μια διαφορετική εμπειρία σ’ ένα τόπο που δεν είναι τουριστικός προορισμός και παραμένει αυθεντικός και γραφικός.

Θα επισκεφθούμε

 • Ιερά Μονή Κηπίνας σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου αλλά και της Ελλάδας. Σύμφωνα με μια εκδοχή το όνομα της μονής οφείλεται στους κήπους τους οποίους καλλιεργούσαν οι μοναχοί σε μια βραχώδη και δύσβατη περιοχή. Θεωρείται ότι χτίστηκε κατά την διάρκεια του 13ου αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται χτισμένη μέσα σε ένα βράχο, σε μια απότομη πλαγιά πάνω από τον Καλαρρύτικο ποταμό. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας το μοναστήρι μάλιστα αποτέλεσε κρησφύγετο των υπόδουλων Ελλήνων.
 • Το σπήλαιο της Ανεμότρυπας (εισιτήριο εισόδου 3€) Το μοναδικό σπήλαιο στην Ελλάδα, που το διασχίζει ποτάμι σε ολόκληρο το μήκος του, είναι το σπήλαιο της Ανεμότρυπας των Πραμάντων, στα Τζουμέρκα, μία μεγαλειώδης δημιουργία της φύσης με ιστορία 15 εκατομμυρίων ετών. Το σπήλαιο είναι βάραθρο, δηλαδή έχει τη μορφή ενός απόκρημνου χάσματος στη γη, καθώς το ποτάμι έχει διαμορφώσει το εσωτερικό σε τρία επίπεδα.
 • Το καταφύγιο των Μελισσουργών σε υψόμετρο 1023μ. Τα τελευταία 200μ. του βατού χωματόδρομου μας οδηγούν σε ένα μπαλκόνι απαράμιλλης ομορφιάς. Το μάτι γεμίζει από τον ορεινό όγκο της Κακαρδίτσας που βρίσκεται απέναντι (ανατολικά), ενώ κοιτώντας πίσω από το καταφύγιο αντικρίζουμε τη ΒA και άγρια όψη των Τζουμέρκων.

Θα διασχίσουμε οδικώς  ασφαλτοστρωμένο δρόμο στα 1900μ υψόμετρο. Και είναι όντως κάτι που δεν μπορείς να κάνεις συχνά. Ο αυχένας του Μπάρου, λοιπόν, είναι ουσιαστικά το εντυπωσιακό πέρασμα το οποίο πρακτικά συνδέει οδικώς τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Αποτελεί στην πραγματικότητα ένα από τα λιγοστά προσβάσιμα ορεινά περάσματα από τη Θεσσαλία στην Ήπειρο, από τα βλαχοχώρια των Τρικάλων προς τα χωριά των Τζουμέρκων. Κυριολεκτικά μέσα στην καρδιά της Πίνδου σε ένα από τα πλέον δύσβατα  περάσματα της Πίνδου.

 

Θα πεζοπορήσουμε

 • Συρράκο- Πουλιάνα – Γέφυρα Κουιάσας- Καλαρρύτες ή αντίθετα

ΒΔ εύκολη  3- 3,5   ώρες (ανάλογα με τη σύνθεση και τη δυναμική της ομάδας) ΥΔ -370μ + 340μ

 • Καταφύγιο – Καταρράκτης- Καταφύγιο

ΥΔ +330μ. – 330μ.  2,5 χλμ  ~ 3 – 3,5 ώρες

Ο καταρράκτης των Μελισσουργών ύψους 150 μ. πηγάζει από την κορυφή της Στρογκούλας και είναι ορατός από το μονοπάτι μεταξύ των δύο καταφυγίων, των Μελισσουργών και των Πραμάντων

 • Ματσούκι- Μονή Βύλιζας

4 χλμ. με την επιστροφή 2,5 ώρες με την επίσκεψη (μια εύκολη διαδρομή κατάλληλη και για οικογένειες)

 

Σημείωση: Το πρόγραμμα των πεζοποριών (ώρα και ημέρα), το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετουργικών (Επιτάφιος- Ανάσταση, πού και πότε) το Πασχαλινό Τραπέζι,  θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες και θα οριστικοποιηθούν τις τελευταίες ημέρες.

PHOTO GALLERY

Για όσους επιθυμούν να μας ακολουθήσουν σε αυτή την πασχαλινή μας apo-drasis, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ποσό συμμετοχής διαμορφώνεται ως εξής:

 • EARLY BOOKING 220 € για όσους δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 10/4/22 και ώρα 24:00 μέσα από το booking:  apo-drasis.gr

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 50€


 • ΚΑΝΟΝΙΚΟ 250 € (τιμή χωρίς την έκπτωση) για όσους κάνουν κράτηση από 11/4/22 μέσα από το booking:  apo-drasis.gr και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 50€


 • ΙΧ 150€  Όσοι επιθυμούν να μας ακολουθήσουν με τα δικά τους ΙΧ και δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 10/4/22  170€ για όσους κάνουν κράτηση από 11/4/22 μέσα από το booking:  apo-drasis.gr και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 40€


 • Μονόκλινο 70 επιβάρυνση, και για τις τρεις διανυκτερεύσεις (περιορισμένος αριθμός για μονόκλινα)

 

Στις παραπάνω τιμές περιλαμβάνονται

 • όλες οι μετακινήσεις μας με το λεωφορείο (ενοικίαση, διόδια, έξοδα του οδηγού)
 • οι 3 διανυκτερεύσεις με το πρωινό
 • η αμοιβή των οδηγών στα μονοπάτια

 

Το υπόλοιπο ποσό πέραν της προκαταβολής θα καταβάλλεται  μετρητοίς κατά τη διάρκεια της  εκδήλωσης

Οι μετακινήσεις μας θα γίνονται με τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα προστασίας που θα ισχύουν την ημέρα της εκδήλωσης. Βάσει νόμου, η μέγιστη πληρότητα στο λεωφορείο είναι στο 85% των θέσεων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μετακίνησης η ορθή χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Για την ομαλή πραγματοποίηση της δράσεών μας απαιτείται καλή υγεία και στοιχειώδες επίπεδο φυσικής κατάστασης. Κάθε συμμετέχων σε πεζοπορία του συλλόγου μας έχει την αποκλειστική του ευθύνη . Οι συμμετέχοντες οφείλουν να σέβονται το φυσικό περιβάλλον .

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Σακίδιο πλάτης, μποτάκια ή παπούτσια πεζοπορίας , μπατόν 2 , αδιάβροχο , προσωπικό φαρμακείο, νερό, σνακ -επιπλέον ρουχισμός και παπούτσια για την επιστροφή (καλό θα είναι να τα αφήσουμε στο πούλμαν).

Για περισσότερες πληροφορίες βλ. https://apo-drasis.gr/resources/what-to-bring-on-a-hike/

 


** Είναι στην αποκλειστική ευθύνη και δικαιοδοσία των υπευθύνων της apo-drasis  οποιαδήποτε τροποποίηση του προγράμματος, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ). Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του.

** Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλ. 6974412332 και 6972670095

 

Οι apo-drasis μας πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Axos Travel

 • μέσω paypal (οδηγίες δημιουργίας paypal)

Μετά την πληρωμή της προκαταβολής ή ολόκληρου του ποσού με PayPal (και εφόσον έχουν συμπληρωθεί οι 30 πρώτες συμμετοχές αριθμός ικανός για την πραγματοποίηση της apo-drasis), και λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της θα λάβετε e-mail με το αναλυτικό πρόγραμμα, τα σημεία και ώρες επιβίβασης, τον απαραίτητο εξοπλισμό που πιθανόν να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του event.

 • μέσω τραπεζικής κατάθεσης

Μετά την κράτηση μέσω τραπεζικής κατάθεσης και την επεξεργασία των στοιχείων σας, η θέση σας θα κρατείται και θα βρίσκεται σε αναμονή. Στη συνέχεια σε εύλογο χρονικό διάστημα (και εφόσον έχουν συμπληρωθεί οι 30 πρώτες συμμετοχές, αριθμός ικανός για την πραγματοποίηση της apo-drasis), θα λάβετε e-mail με τραπεζικούς λογαριασμούς για να προχωρήσετε στην κατάθεση της προκαταβολής ή και ολόκληρου του ποσού, ανάλογα τη κράτηση σας. Επίσης λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της apo-drasis, θα λάβετε καινούργιο e-mail με το αναλυτικό πρόγραμμα, τα σημεία και ώρες επιβίβασης, τον απαραίτητο εξοπλισμό που πιθανόν να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του event.

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής εδώ

( όταν κατευθυνόμαστε προς Κόρινθο )

 

ΣΤΑΘΜΟΣ METRO FIX,

 

ΣΤΑΘΜΟΣ METRO ΕΛΑΙΩΝΑΣ,

 

Λεωφόρος Αθηνών στο ύψος απέναντι από το Παλατάκι

Πριν από την εγγραφή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί για τους όρους συμμετοχής, τις απαιτήσεις αλλά και τις λεπτομέρειες, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα μπορέσετε να συμμετέχετε στην απόδρασή μας!

Ώρα

22 (Παρασκευή) 7:30 πμ - 25 (Δευτέρα) 10:30 μμ

Τίτλος εισιτηρίου

Τα εισιτήρια δεν διατίθενται πλέον προς πώληση για αυτή την εκδήλωση!

X
X
X
X