Μάρτιος, 2020

25Μαρ8:00 πμ10:00 μμΗ εκδήλωση έληξεΠροτεινόμεναΤετάρτη 25η Μαρτίου 2020: Καλλίδρομο - Θερμοπύλες8:00 πμ - 10:00 μμ Time has ran out! Better luck next time!

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

 

Τετάρτη 25η Μαρτίου 2020

Καλλίδρομο – Θερμοπύλες

 

Το Καλλίδρομο (παλαιότερη ονομασία Σαρώματα) είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας με υψόμετρο 1419μ. (κορυφή Γκιόζα). Βρίσκεται στο νομό Φθιώτιδας μεταξύ του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου και της κοιλάδας του Κηφισού ποταμού και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Λοκρίδας. Βόρεια συνδέεται με την Οίτη. Είναι ένα από τα χαμηλότερα βουνά στα οποία κυριαρχεί το έλατο. Το βουνό ωστόσο έχει ποικιλία βλάστησης και κατά τόπους φύονται μαυρόπευκα και δρυς, και σε χαμηλότερα υψόμετρα αείφυλλα πλατύφυλλα. Στις πλαγιές του σχηματίζονται αρκετά υδάτινα ρεύματα ενώ κοντά στην κορυφή του σχηματίζεται η μικρή λίμνη Νευρόπολη.

 

Ανήμερα της εθνικής μας εορτής, της 25ης Μαρτίου, δραπετεύουμε στις παρυφές του Καλλίδρομου και σε μια ιστορική περιοχή, ποτισμένη από το αίμα των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους στις Θερμοπύλες στα 480 π. Χ. απέναντι στις πολυάριθμες ορδές των Περσών.

Στο σημείο δεσπόζει το Ηρώο των Θερμοπυλών, που κατασκευάστηκε το 1955, από τον γλύπτη Βάσο Φαληρέα. Αποτελεί γλυπτή σύνθεση, που απαρτίζεται από τον ορειχάλκινο ανδριάντα του Λεωνίδα με δόρυ και ασπίδα στο κέντρο. Δεξιά και αριστερά και σε χαμηλότερο ύψος έχουμε τις μαρμάρινες μορφές του προσωποποιημένου Ταϋγέτου, του πιο ψηλού βουνού της Πελοποννήσου και του προσωποποιημένου ποταμού Ευρώτα που διατρέχει ολόκληρη τη Λακωνία.

Προτείνουμε:

 • Επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών

Δίπλα στο μνημείο του Λεωνίδα, βρίσκεται το πρωτοπόρο μουσείο του Δήμου Λαμιέων, αφιερωμένο στη μάχη του 480 π.Χ. που άλλαξε το ρου της ελληνικής ιστορίας και όχι μόνο. Το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 2010 με την επιστημονική επιμέλεια του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Αρχιτεκτονικά, το κτίριο του Κέντρου έχει τη μορφή αιχμής δόρατος στραμμένου στο βορρά, ενώ οι χώροι του χαρακτηρίζονται για τον άρτιο λειτουργικό σχεδιασμό τους, με τις γυάλινες προσόψεις να επιτρέπουν στο άπλετο φυσικό φως να διαχέεται στο εσωτερικό.

 

 • Πεζοπορία:

Άγαλμα Λεωνίδα – Λόφος Κολωνού – Μέρος από την Ανωπαία Ατραπό – Μικρό Οροπέδιο Ζάστανος – Πόρτες – Λόφος Κολωνού

8,4 χλμ. Υ. Δ: 450μ. ώρες πορείας: 4- 5 ώρες ανάλογα με τη δυναμική της ομάδας

Μια πολύ όμορφη κυκλική διαδρομή, ήπιας δυσκολίας στις πλαγιές του Καλλίδρομου που ενδείκνυται για αρχάριους αλλά και παιδιά.

Λόφος Κολωνού: Ο λόφος είναι γνωστός ως χώρος της τελικής πτώσης των 300 Σπαρτιατών. Το 1939, ο Σπυρίδων Μαρινάτος, Έλληνας αρχαιολόγος, βρήκε μεγάλο αριθμό περσικών βελών γύρω από το λόφο, το οποίο άλλαξε την μέχρι σήμερα αποδεκτή ταυτοποίηση του χώρου, όπου οι Έλληνες έπεσαν σκοτωμένοι από τα περσικά βέλη.

Ανοπαία ατραπός: Η Ανοπαία ατραπός ήταν δύσβατο μυστικό πέρασμα που κατέληγε σε πολύ μικρή απόσταση από το τρίτο στενό των Θερμοπυλών. Το 480 π.Χ. στην μάχη των Θερμοπυλών ο προδότης Εφιάλτης, έκανε γνωστή την ύπαρξή της στον Πέρση αυτοκράτορα Ξέρξη, με αποτέλεσμα τα περσικά στρατεύματα μέσω αυτού του μονοπατιού να καταλάβουν τα νώτα των Ελληνικών δυνάμεων. Η λέξη «ατραπός» σημαίνει μονοπάτι ή πέρασμα, που δύσκολα το ακολουθεί κανείς. Η λέξη «ανοπαία» σημαίνει πως το μονοπάτι δεν είναι εύκολα ορατό (δεν φαίνεται).

 • Ιαματικά Λουτρά Δαμάστας

Στη Δαμάστα, κοντά στην Εθνική Οδό Λαμίας Αθηνών βρίσκονται οι ιαματικές πηγές του Καλλίδρομου (ψωρονέρια). Στην ανοικτή πισίνα των ιαματικών πηγών, που σχηματίζεται, μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του στους 33C. Τα ιαματικά νερά οι αρχαίοι Έλληνες τα αφιέρωναν στον Ηρακλή, επειδή δυναμώνουν και θεραπεύουν το σώμα και ο Ηρακλής εκπροσωπεί τη δύναμη. Τα ψωρονέρια, όπως, και τα λουτρά των Θερμοπυλών ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Πίστευαν, ότι η θεά Αθηνά τα δώρισε στον Ηρακλή.

Όσοι ενδιαφέρονται να μας ακολουθήσουν στην  apo-drasis μας  θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το τελικό ποσό συμμετοχής θα διαμορφωθεί στα

23 ευρώ για όσους δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι το βράδυ στις 18 Μαρτίου 2020 και ώρα 24:00 και μόνο για τις 25 πρώτες συμμετοχές (early booking με κράτηση μέσα από το site: apo-drasis.gr)

27 ευρώ για όσους δηλώσουν τη συμμετοχή τους μετά το πέρας της πιο πάνω ημερομηνίας και μέχρι το απόγευμα στις 24 Μαρτίου 2020 και ώρα 18:00 (ή τη συμπλήρωση των πρώτων 25 θέσεων με early-booking)

   20 ευρώ για άνεργους- φοιτητές (ανεξάρτητα από early booking) με επί τόπου επίδειξη της εκπτωτικής κάρτας.

Στην παραπάνω τιμή περιλαμβάνεται η μεταφορά μας με το λεωφορείο, τα διόδια και η αμοιβή του τοπικού οδηγού που θα μας συνοδεύσει στην πεζοπορία.

Όσοι ενδιαφέρονται πρέπει μαζί με τη δήλωση της συμμετοχής τους να καταβάλλουν ως προκαταβολή το ποσό των 13 ευρώ μέσα από το booking του site: apo-drasis.gr και μέχρι την ημερομηνία 18 Μαρτίου (early booking). Μετά την ημερομηνία αυτή η προκαταβολή θα διαμορφώνεται στα 20 ευρώ

 • είτε μέσω paypal (οδηγίες δημιουργίας paypal μπορείτε να βρείτε στο apo-drasis.gr)
 • είτε μέσω αντικαταβολής (βλ. apo-drasis. gr)
 • είτε με μνμ στο facebook apo-drasis.gr

Ακυρωτικά

Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων 25, η apo-drasis θα ακυρωθεί και το ποσό της προκαταβολής θα επιστραφεί στους προτιθέμενους συμμετέχοντες στο ακέραιο. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν, ανωτέρα βία ή απεργία ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή οποιοσδήποτε άλλος λόγος. Εκτός εάν με τη σύμφωνη γνώμη των προτιθέμενων συμμετεχόντων που έχουν ήδη καταβάλει την προκαταβολή η apo-drasis επανα-προγραμματισθεί σε εύλογη ημερομηνία.

Σε περίπτωση ακύρωσης από την πλευρά του προτιθέμενου συμμετέχοντα μέχρι τις

 • 18/3 και ώρα 24:00 συνεπάγεται επιστροφή 100% της προκαταβολής
 • Από 19/3 και ώρα 00:00 έως 22/3 και ώρα 24:00 συνεπάγεται επιστροφή 50% της προκαταβολής
 • Από 23/3 και ώρα 00:00 & μετά, συνεπάγεται μη επιστροφή της προκαταβολής

** Είναι στην αποκλειστική ευθύνη και στη δικαιοδοσία των υπευθύνων της apo-drasis για οποιαδήποτε τροποποίηση του προγράμματος ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλ. 6974412332 και 6972670095

Οι  apo-drasis μας πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Axos Travel

Κάποιες από τις φωτογραφίες που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρουσίαση της apo-drasis έχουν επιλεγεί από διάφορες πηγές στο διαδίκτυο.

 

Τρόποι Πληρωμής


Ο τρόπος πληρωμής για τη συμμετοχή σας γίνεται μέσω paypal
 • Δεν έχω paypal… τι είναι το paypal ;
 • Τι πρέπει να κάνω για την εγγραφή μου στο paypal;

 

Όροι Συμμετοχής


Διαβάστε τους όρους συμμετοχής εδώ

 

Σημεία και ώρες συνάντησης


( όταν κατευθυνόμαστε προς Λαμία )

 

Σταθμός metro FIX ,

 

Κηφισιά απέναντι από Λαϊνόπουλο, στάση (γέφυρα Καλυφτάκη)

 

 

Τοποθεσία


 

Map with ID 5 not found

 

Πριν από την εγγραφή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί για τους όρους συμμετοχής, τις απαιτήσεις αλλά και τις λεπτομέρειες, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα μπορέσετε να συμμετέχετε στην απόδρασή μας!

 

Ώρα

(Τετάρτη) 8:00 πμ - 10:00 μμ

Τίτλος εισιτηρίου

Τα εισιτήρια δεν διατίθενται πλέον προς πώληση για αυτή την εκδήλωση!

X
X
X
X