• Home
 • 10,11 Νοεμβρίου 2018 Πήλιο:«Το μπαλκόνι του Αιγαίου»

10,11 Νοεμβρίου 2018 Πήλιο:«Το μπαλκόνι του Αιγαίου»

apo-drasis

10,11 Νοεμβρίου 2018        Πήλιο : «Το μπαλκόνι του Αιγαίου»

pilio 10 11 18 1a

Από τη μία ο Παγασητικός κόλπος, από την άλλη το Αιγαίο. Στη μέση ένα μαγικό βουνό, το Πήλιο.

 pilio 10 11 18 2a

«Το μπαλκόνι του Αιγαίου- Η θερινή κατοικία των θεών»

Τόση ομορφιά δεν θα μπορούσε παρά να γεννήσει μύθους. Μέσα από τους δαιδαλώδεις διαδρόμους της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας συχνά αναδύονται παρουσίες αινιγματικές, όπως εκείνη του Μινώταυρου, οι οποίες δεν συνάδουν με την αισθητική των αρχαίων Ελλήνων και παραξενεύουν κάθε μελετητή, προκαλώντας παράλληλα ερωτήματα για την υπόσταση και την καταγωγή τους. Μια από αυτές τις παρουσίες είναι και εκείνη των Κενταύρων, των ανθρώπων αλόγων που φέρονται να κατοικούσαν κυρίως στο Πήλιο. Μισοί άνθρωποι, μισοί άλογα δεν εξοβελίσθηκαν σε σκοτεινά υπόγεια όπως ο άνθρωπος- ταύρος της Κρήτης, αλλά συχνά απέκτησαν ιδιάζουσα θέση ανάμεσα στους αρχαίους Έλληνες ημίθεους και ήρωες, αναλαμβάνοντας ακόμα και αυτό τον ρόλο του παιδαγωγού. Ο Κένταυρος Χείρωνας, θεραπευτής και δάσκαλος του Αχιλλέα και του Ιάσονα. Ο Ιάσονας σύμφωνα με άλλο μύθο ξεκίνησε την Αργοναυτική εκστρατεία για να φέρει το χρυσόμαλλο από την Κολχίδα της Μικράς Ασίας από την Ιωλκό, που βρισκόταν περίπου εκεί που βρίσκεται σήμερα ο Βόλος.

Το Πήλιο φαίνεται πως είχαν επιλέξει και οι Θεοί του Ολύμπου για την καλοκαιρινή τους διαμονή ενώ στην κορυφή του βρισκόταν και το αρχαίο σπήλαιο του Ακραίου Δία, στο οποίο πήγαιναν οι κάτοικοι της περιοχής περί τα μέσα Ιουλίου και στις πιο ζεστές και ξηρές μέρες του χρόνου, για να παρακαλέσουν το Δία να στείλει λίγη βροχή.

pilio 10 11 18 34ba

Η μυθική ομορφιά του Πηλίου είναι διάχυτη σε περισσότερα από 36 γραφικά χωριά και 35 παραδοσιακούς οικισμούς, που βρίσκονται διάσπαρτα στις καταπράσινες πλαγιές του στα βορειοανατολικά του νομού Μαγνησίας. Όλο το βουνό, ύψους 1.624 μέτρων, είναι γεμάτο από πανύψηλα δάση, τα οποία θαύμαζαν από την αρχαιότητα ο Όμηρος και ο Ησίοδος για την πυκνότητα και το μέγεθός τους. Σε αυτό το εύφορο χώμα της Θεσσαλίας η φύση οργιάζει. Πυκνά φυλλώματα από πλατάνια, μηλιές, καστανιές, βελανιδιές, πεύκα, ελιές, οξιές. Μεθυστικές μυρωδιές από βοτάνια, γαρδένιες, ορτανσίες, καμέλιες. Γάργαρα νερά στις κρήνες με τα οποία αρδεύουν τα κτήματα και δίνουν ευλογημένους καρπούς, όπως μήλα, κάστανα, καρύδια, κρασί, τσίπουρο, λάδι και ελιές. Μονοπάτια, παλιές εκκλησίες, παραλίες με καταπράσινα νερά. Από ψηλά, τα χωριά με την Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τα πετρόχτιστα γεφύρια, τα αριστοκρατικά αρχοντικά σαν μπαλκόνια να τις ατενίζουν.

Ένα μοναδικό μωσαϊκό εικόνων και εμπειριών που θυμίζει μικρογραφία της Ελλάδας, το Πήλιο έχει τόσα διαφορετικά πρόσωπα που δεν μπορείς να πεις ποτέ ότι το έχεις εξαντλήσει. 

Η πρωινή ομίχλη σε μια παλέτα φθινοπωρινών χρωμάτων , μας καλεί να τα εξερευνήσουμε!

pilio 10 11 18 56a

pilio 10 11 18 78a

Μηλιές: Πρόκειται για το κεφαλοχώρι της περιοχής, γεμάτο μηλιές, καστανιές και λιόδεντρα, με υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο και το νότιο Πήλιο. Εδώ μπορούμε να θαυμάσουμε τον παλιό σταθμό του τρένου -όχι οποιουδήποτε τρένου, αλλά του θρυλικού Μουντζούρη– και την εντυπωσιακή γέφυρά του, έργα και τα δύο του Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του γνωστού ζωγράφου, ενώ η εκκλησία των Ταξιαρχών με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες της, που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, θα μας εντυπωσιάσει. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλιών επίσης φιλοξενεί περισσότερους από 1.600 τίτλους βιβλίων τυπωμένων από το 1497 έως το 1899, διατηρώντας ζωντανή στο χρόνο την παράδοση της Μηλιώτικης Σχολής που ίδρυσαν το 1814 οι Άνθιμος Γαζής, Γρηγόριος Κωνσταντάς και Δανιήλ Φιλιππίδης, και η οποία λειτούργησε ως το 1844.

Ξουρίχτι: Ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπορούν να ισχυριστούν ότι γνωρίζουν, πως κοντά στην Τσαγκαράδα υπάρχει ένας μικρός θησαυρός, ένα γαλήνιο, πράσινο χωριό με πολλά περιβόλια, που ακούει στο όνομα Ξουρίχτι και ενώνεται με αυτήν μέσα από ένα καλντερίμι! Βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μέτρων από τη θάλασσα, είναι το νότιο σημείο εισόδου του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου και έχει από εκεί ξεκινάει το βαθύτερο και εντυπωσιακότερο φαράγγι του Πηλίου, το φαράγγι της Τσουνάγκας όπου στο βάθος του ρέει ο Μυλοπόταμος. Το χωριό λέγεται ότι πήρε το όνομα του επειδή ακριβώς βρίσκεται σε μια πλαγιά, όπου ο αέρας «ξυρίζει», όμως αυτή του η τοποθεσία (αρχικά ήταν παραθαλάσσια) αποτελεί την αιτία που διαθέτει απίστευτη, πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και όταν ο ουρανός είναι «καθαρός» κανείς μπορεί να αγναντέψει ως και τις Σποράδες με «γυμνό» μάτι.

Τσαγκαράδα: Σημαίνει «ωραία θέα». Αμφιθεατρικά χτισμένη, προσφέρει ονειρική θέα στα νερά του Αιγαίου, ενώ περιβάλλεται από κάποιες εκ των πιο φημισμένων παραλιών του Πηλίου. Χωρίζεται σε τέσσερις επιμέρους συνοικίες, οι οποίες ορίζονται ανάλογα με τις αντίστοιχες κεντρικές πλατείες και εκκλησίες. Η Αγία Παρασκευή είναι η πιο δημοφιλής, με σήμα κατατεθέν τον αιωνόβιο πλάτανο, που θεωρείται από τους παλαιότερους, ενώ η πλατεία των Ταξιαρχών είναι η παλαιότερη.

Νταμούχαρη: Ένας παράδεισος που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Ένα από τα ωραιότερα περπατήματα είναι το παλιό μονοπάτι που κατηφορίζει από τη Τσαγκαράδα στη Νταμούχαρη. Είναι το μοναδικό φυσικό και ασφαλές λιμάνι της ανατολικής ακτής του Πηλίου. Και το μικρότερο επίσης. Από εδώ γινόταν το εμπόριο των γύρω χωριών Τσαγκαράδα και Μούρεσι για πολλά χρόνια.

Στον κάβο υπάρχει το ερειπωμένο κάστρο που κτίστηκε από τους Ενετούς για να προστατεύει από τους πειρατές. Λέγεται ότι οι Ενετοί ναυτικοί και κάτοικοι κατευθύνονταν προς το ασφαλές κάστρο της Νταμούχαρης, κάθε φορά που οι πειρατές προσπαθούσαν να τους επιτεθούν. Κλεισμένοι μέσα στο κάστρο, καλούσαν την Παρθένο Μαρία να τους προστατέψει από τον κίνδυνο και να τους δώσει δύναμη για τη μάχη. Προσεύχονταν σε αυτήν, ψελλίζοντας: “Ντάμι (λατινικά) Χάρη (ελληνικά)”, που σημαίνει “Δώσε μου Χάρη“. Με τον καιρό η φράση “Ντάμι Χάρη” έμεινε γνωστή ως “Νταμούχαρη”.

Προτεινόμενες πεζοπορικές διαδρομές

α΄ ημέρα Σάββατο 10/11/2018   Τσαγκαράδα- Νταμούχαρη:

Διάρκεια Πεζοπορίας: ~ 1 ώρα και 15΄

Απόσταση:  ~ 4,3 χλμ.

Βαθμός Δυσκολίας : 1 ( εύκολη ) ενδείκνυται και για αρχάριους

Υψομετρική διαφορά : ~ 480 μ. περίπου κατηφόρα

β΄ ημέρα Κυριακή 11/11/2018   Μηλιές- Ξουρίχτι- Τσαγκαράδα:

Διάρκεια Πεζοπορίας: ~ 4 ώρες με τις στάσεις

Απόσταση:  ~ 11,4 χλμ.

Βαθμός Δυσκολίας : 1 ( μέτρια ) ενδείκνυται και για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση

Υψομετρική διαφορά : από 380μ. Μηλιές- 790μ. μέγιστο- 510 μ. πλατεία Ταξιαρχών Τσαγκαράδα

pilio 10 11 18 910ab

pilio 10 11 18 11 12a

Όσοι ενδιαφέρονται να μας ακολουθήσουν στην  apo-drasis μας το Σαββατοκύριακο 10,11 Νοεμβρίου 2018 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το τελικό ποσό συμμετοχής θα διαμορφωθεί στα

 • 100 ευρώ για όσους δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι το βράδυ στις 4 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 24:00 και μόνο για τις 25 πρώτες συμμετοχές ( early booking: κράτηση ΜΟΝΟ μέσα site: apo-drasis.gr
 • 120  ευρώ για όσους δηλώσουν τη συμμετοχή τους μετά το πέρας της πιο πάνω ημερομηνίας και μέχρι το απόγευμα στις 9 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18:00 ( ή τη συμπλήρωση των πρώτων 25 θέσεων με earlybooking)


Στο πιο πάνω ποσό περιλαμβάνονται

 • όλες οι μεταφορές μας με το λεωφορείο ( διαμονή και διατροφή του οδηγού)
 • η διανυκτέρευσή μας σε παραδοσιακούς ξενώνες στις Μηλιές, με πρωινό
 • ένα γεύμα το απόγευμα του Σαββάτου σε παραδοσιακή ταβέρνα ( πάρτε μια μικρή γεύση για το τι μας περιμένει: ρεβυθοκεφτέδες, κότσι χοιρινό με μπύρα μουστάρδα και πορτοκάλι, κολοκυθόσουπα ή σπετσοφάι, ή χυλοπίτες με ψητό ντοματάκι και ανθότυρο…)

Όσοι ενδιαφέρονται πρέπει μαζί με τη δήλωση της συμμετοχής τους να καταβάλλουν ως προκαταβολή το ποσό των 40 ευρώ μέσα από το booking του site: apo-drasis.gr και μέχρι την ημερομηνία 4 Νοεμβρίου ( early booking ). 

Μετά την ημερομηνία αυτή, (ή τη συμπλήρωση των 25 πρώτων θέσεων με early booking) όποιο προηγηθεί από τα δύο, η προκαταβολή θα διαμορφώνεται στα 60 ευρώ

 • είτε μέσω paypal  ( οδηγίες δημιουργίας paypal μπορείτε να βρείτε στο  apo-drasis. gr )
 • είτε μέσω αντικαταβολής ( βλ. apo-drasis. gr)
 • είτε με μνμ στο facebook: apo-drasis.gr

Το υπόλοιπο ποσόν πέραν της προκαταβολής θα καταβληθεί  μετρητοίς κατά τη διάρκεια της  apo-drasis  

Η επιστροφή μας στην Αθήνα υπολογίζεται γύρω στις 22:30 το βράδυ της Κυριακής

 

Απαραίτητος βασικός χειμερινός εξοπλισμός για την ασφαλή συμμετοχή σας

 • Πεζοπορικά μποτάκια (όχι χαμηλά- όχι αθλητικά)
 • Πεζοπορικά μπατόν θα προτείνονται ανάλογα με τη δυσκολία της διαδρομής
 • Αδιάβροχο έστω και μιας χρήσης- τύπου ποντσο
 • Σακίδιο πλάτης με τα απαραίτητα για τον καθένα ( αλλαξιά ρούχα, κάλτσες)
 • Νερό ( 1,5 λίτρο τουλάχιστον)- σνακ, σοκολάτα, ξηροί καρποί για λήψη ενέργειας
 • Στοιχειώδες προσωπικό-μίνι φαρμακείο (ιδιαίτερα αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική ανάγκη) 
 • Γάντια, σκουφί, μαντήλι λαιμού όταν έχει χαμηλές θερμοκρασίες
 • Καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό σε περίπτωση ηλιοφάνειας

Ακυρωτικά 

Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων 25 , η apo-drasis θα ακυρωθεί και το ποσό της προκαταβολής θα επιστραφεί στους προτιθέμενους συμμετέχοντες στο ακέραιο. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν, ανωτέρα βία ή απεργία ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή οποιοσδήποτε άλλος λόγος. Εκτός εάν με τη σύμφωνη γνώμη των προτιθέμενων συμμετεχόντων που έχουν ήδη καταβάλει την προκαταβολή η apo-drasis επανα-προγραμματισθεί σε εύλογη ημερομηνία ή προταθεί από τους διαχειριστές κάποια άλλη apo-drasis που είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί στην ίδια ημερομηνία .

Σε περίπτωση ακύρωσης από την πλευρά του προτιθέμενου συμμετέχοντα  

 • Μέχρι τις  4/11 και ώρα 24:00 συνεπάγεται επιστροφή 100% της προκαταβολής
 • Από 4/11 και ώρα 00:00 έως 6/11  και ώρα 24:00 συνεπάγεται επιστροφή   50% της προκαταβολής
 • Από 7/11 και ώρα 00:00 έως 10/11  και ώρα 07:00 συνεπάγεται μη επιστροφή της προκαταβολής

Σε τυχόν ακύρωση , και πριν από το early booking, στον προτιθέμενο συμμετέχοντα δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς του εισιτηρίου του σε κάποιον άλλο προτεινόμενο συμμετέχοντα ή χρήση του εισιτηρίου σε μία από τις επόμενες apo-drasis

** Είναι στην αποκλειστική ευθύνη και στη δικαιοδοσία των υπευθύνων της apo-drasis για οποιαδήποτε τροποποίηση του προγράμματος ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλ. 6974412332 και 6972670095

 Οι  apo-drasis μας πραγματοποιηούνται σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Axos Travel

 logo small

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλ. 6974412332 και 6972670095

Κάποιες από τις φωτογραφίες που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρουσίαση της apo-drasis έχουν επιλεγεί από διάφορες πηγές στο διαδίκτυο.

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Εγγραφή στο Newsletter


Κάνε εγγραφή, μάθε πρώτος για τις νέες apo-drasis μας και κέρδισε 10% έκπτωση στο εισιτήριο σου! Αλλά και στη δεύτερη συμμετοχή σου στις επόμενες apo-drasis μας, κέρδισε άλλα 5%

Contact us

Email: contact@apo-drasis.gr

Folow us on social media

fbicon1 instagram

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου.
περισσότερα εδω
Εγγραφή στο Newsletter

logo nobile


Κάνε εγγραφή, μάθε πρώτος για τις νέες apo-drasis μας και κέρδισε 10% έκπτωση στο εισιτήριο σου! Αλλά και στη δεύτερη συμμετοχή σου στις επόμενες apo-drasis μας, κέρδισε άλλα 5%

Login - Signup form
Σύνδεση - Έγγραφή μελών | Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή και κλείστε άμεσα τα εισιτήρια σας.