limni doksa1

 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΧΩΜΑΤΙΝΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ(Α): ΧΩΜΑΤΙΝΗ (Β) ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑΣ-ΖΑΡΟΥΧΛΑ


Ο χωματόδρομος που ξεκινάει ακριβώς πίσω από το φράγμα της λίμνης Δόξας, μας οδηγεί στο Φενεό, αλλά και στα υπόλοιπα χωριά της λεκάνης του. Στην αρχή είναι φαρδύς και πάμε παράλληλα με το ρέμα της Δόξας στα δεξιά μας. Παντού πελώρια πλατάνια κρύβουν το φως της μέρας, λες και περνάμε μέσα από καταπράσινο τούνελ! Σε λίγο ο δρόμος ανηφορίζει απότομα (350μ .υψομετρική διαφορά) και στα (3,5χιλ) περνάμε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Ο δρόμος μας πηγαίνει στο Φενεό μέχρι να συναντήσουμε τη διασταύρωση, με την κλειστή αριστερή στροφή.

Εκεί στρίβουμε αριστερά (μια πολυκαιρισμένη πινακίδα μας ενημερώνει) για να ξεκινήσει μια πανέμορφη ανηφορική διαδρομή ανάμεσα σε δάσος δρυών και καστανιών. Κρατάει για (3,5 χλμ.) περίπου, και ανεβαίνουμε άλλα 350μ., μέχρι να φτάσουμε στο διάσελο. Από εκεί ξεκινάνε διασταυρώσεις που οδηγούν σε τοποθεσίες στους πρόποδες του Χελμού. Εμείς ακολουθούμε αριστερή πορεία. Ο δρόμος στην κυριολεξία «σκαμμένος» (από τα 4χ4)! Σε πολλά σημεία, συναντάμε «λούμπες» γεμάτες νερά, που δύσκολα τις δρασκελίζουμε! Αποζημιωνόμαστε όμως από τη ομορφιά του τοπίου, που τώρα δεσπόζουν τα έλατα με εντυπωσιακή πυκνότητα! Επίσης «δάση μαύρης πεύκης» κάνουν την εμφάνιση τους από το πουθενά, στις παρακείμενες βουνοκορφές. Έχουμε διανύσει σχεδόν τη μισή χωμάτινη πορεία περίπου (9,5χλμ.), πάντα με αριστερή κατεύθυνση, και οι επιβλητικές κορυφές του Χελμού φαίνονται σιγά-σιγά.

Ο χωματόδρομος αρχίζει να κατηφορίζει, για να μας οδηγήσει σε (άλλα 8,5χλμ.), στα Νοτιοανατολικά όρια του οικισμού της Ζαρούχλας. Σε λίγο συναντάμε, (σε ένα ξέφωτο που δημιουργεί το πυκνό δάσος Κεφαλληνιακής ελάτης και μαύρης πεύκης), τις πρώτες πινακίδες που μας ενημερώνουν, ότι από εκεί ξεκινάει ένα πυκνό δίκτυο χωματόδρομων, που μας οδηγούν στην καρδιά του «Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού».Οι μισοσβησμένες πινακίδες μας δείχνουν το δρόμο προς το «Καστράκι» και το ομώνυμο μνημείο,(όπου και έγινε φονική μάχη μεταξύ του «Τούρκο-αιγυπτιακού» στρατού του Ιμπραήμ, με τα Ελληνικά στρατεύματα), τα «Ύδατα Στυγός» και τον υποχθόνιο «Κράθι» ποταμό, αλλά και την περίφημη «βρύση της Γκόλφως», της δραματικής ηρωίδας του Μεσορρουγιώτη «ποιητή» Σπύρου Περεσιάδη.

Από εδώ η Ζαρούχλα, όταν συνεχίσουμε στο χωματόδρομο που κινούμαστε, είναι στα (4χλμ.).Είναι το τελευταίο χωριό της «Νωνακρίδας», και είναι «πνιγμένη» στην κυριολεξία μέσα στο δάσος στα (1080μ.υψόμετρο)! Εδώ ο χωματόδρομος φτάνει στο τέλος του, μετά από 19 δύσκολα πράγματι χιλιόμετρα, μέσα σε δαιδαλώδη δίκτυο που ελίσσεται στις παρυφές του Χελμού!

Ο Χελμός, βουνό εντυπωσιακό και πανέμορφο, δεσπόζει στην περιοχή. Για τους πιο τολμηρούς και για όσους αγαπούν την «ορειβασία», προτείνουμε μια πανέμορφη ανάβαση ως τα «Ύδατα της Στυγός»,σε υψόμετρο 2100μ!.Στην πλευρά του Χελμού που είναι η κορυφή Νεραϊδοράχη (2238μ.), στα (200μ). κάτω από την κορυφή, πέφτει ο καταρράκτης της «Στύγας». Το τοπίο είναι πράγματι επιβλητικό. Τα νερά, του μέχρι τώρα «υπόγειου» Κράθι ποταμού, πέφτουν με δύναμη από την κορυφή σε μια σπηλιά που δημιουργούν τα βράχια (μια από τις πύλες του Άδη κατά την αρχαιότητα)! Συνεχίζοντας τη πορεία τους στην κοιλάδα του ποταμού, βρέχουν τα περίφημα «Κλουκινοχώρια», όπως τη Ζαρούχλα, την Αγ. Βαρβάρα, το Σόλο, την Περιστέρα ,το Μεσορρούγι και το Βουνάκι, για να καταλήξουν στον Κορινθιακό Κόλπο στο ύψος της Ακράτας.

Πολλοί οι μύθοι και οι θρύλοι γύρω από τα «Ύδατα», αλλά και τον «υποχθόνιο ποταμό» Κράθι, όπως αναφέρεται στα ιστορικά κείμενα της αρχαιότητας.

Στα νερά της «Στύγας», βάφτισε η «Θέτιδα τον Αχιλλέα» κρατώντας τον από τη φτέρνα για να γίνει «αθάνατος»! Αλλά όπως αποδείχτηκε αργότερα,( όταν ο Πάρης τον βρίσκει με το βέλος του και τον σκοτώνει, στον Τρωϊκό πόλεμο), δεν «ολοκλήρωσε» σωστά τη βάφτιση…!

Ποταμός «υποχθόνιος»,κατά τους προγόνους μας! Γιατί όπως λένε ο «υπόγειος υδροφόρος» ορίζοντας του, ξάφνιασε ακόμα και τον περιηγητή Παυσανία, ο οποίος αναφέρει: «ότι ρέουν δύο ποταμοί, ο ένας υπέργειος και ο άλλος υπόγειος μέσα στα έγκατα του βουνού»! Επίσης δρόσισε τους ξακουστούς Βαρβαρίτες μαστόρους, που έδρασαν στην περιοχή, φτιάχνοντας υπέροχους αρχιτεκτονικά, «αμυντικούς Πύργους». Τώρα συναντάμε τον Κράθι ποταμό να διασχίζει την όμορφη Ζαρούχλα και να δροσίζει με τα νερά του την ευρύτερη περιοχή!

 

Newsletter

Γίνε μέλος και μάθε πρώτος για τις νέες apo-drasis μας!

Contact us

contact@apo-drasis.gr

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου.
περισσότερα εδω