zagoroxoria1

 

 27-28-29-30 / ΙΟΥΝΙΟΥ / 2014

 

 …τα χωριά πίσω από τα βουνά:  ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ ή ΖΑΓΟΡΙ

νέα...apo-drasis...νέα...¨πρόκληση¨ 

Σαράντα έξι πανέμορφα χωριά σκαρφαλωμένα στις πλαγιές της Βόρειας Πίνδου, βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, τα Ζαγοροχώρια

μαγεύουν τον επισκέπτη, τόσο με τη μοναδική, φυσική τους ομορφιά, όσο και με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους. Το όνομα δίνεται στην περιοχή την εποχή της καθόδου των σλαβικών φύλων στην Ελλάδα, γύρω στα 600μ.Χ. Οι Σλάβοι μετονόμασαν το αρχαίο όνομα της περιοχής «Παρωραία» (παρά τα όρη) σε Ζαγόρι –από την πρόθεση Ζα που σημαίνει πίσω και το ουσιαστικό Gori που σημαίνει βουνό. Πίσω δηλ. από τοβουνό, με την οροσειρά της Τύμφης να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος τους.

Το Ζαγόρι χωρίζεται στο δυτικό, το κεντρικό, και το ανατολικό, καθένα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη δική του ιστορία.

 
ταξίδι στην άγρια Δύση στο ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΙΚΟΥ

Μοιάζει με ταξίδι στην …άγρια Δύση. Είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα  της ευρύτερης περιοχής του Ζαγορίου, ένα από τα εντυπωσιακότερα φαράγγια παγκοσμίως, μιας και είναι το βαθύτερο σε αναλογία με το πλάτος του.Αυτό το χαρακτηριστικό  είναι που του χάρισε μια ιδιαίτερη πρωτιά στο βιβλίο των ρεκόρκαθώς σύμφωνα με την

έκδοση του 2005, η Χαράδρα του Βίκουείναι η βαθύτερη του κόσμου. Σε κάποιο σημείο της έχει βάθος 900μ. και πλάτος 1100μ. Το φαράγγι έχει μήκος περίπου 11χλμ.και το διασχίζει ένας πανέμορφος χείμαρρος που στην έξοδό του γίνεται ο πανέμορφος ποταμός Βοϊδομάτης, μετα πεντακάθαρα και διαυγή νερά του.

 …ραντεβού με τους αλπικούς τρίτωνες στη ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ

Η επιστήμη τις θεωρεί ως απομεινάρια παγετώνων,αλπικές λίμνες που σχηματίζονται κυρίως στα βουνά της Ηπείρου. Γνωστότερες η Δρακόλιμνη της Τύμφης, του Σμόλικα, του Γράμμου, οι Φλέγκες στο Μαυροβούνι και η αλπική Βερλίγκα κοντά στις πηγές του Αχελώου.

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης βρίσκεται σε αλπικό λιβάδι σε υψόμετρο 2050μ., ΒΑ της κορυφής Αστράκας όπου βρίσκεται και το ομώνυμο οργανωμένο καταφύγιο 1950μ.και ΒΔ της κορυφής Γκαμήλας 2497μ. που είναι και η υψηλότερη κορυφή της Τύμφης. Στα νερά της ζει ο αλπικός Τρίτωνας,ένα αμφίβιο με μήκος 8-12εκ. με γκρίζα-καστανόμαυρη ράχη και κοκκινοπορτοκαλί κοιλιά χωρίς κηλίδες. Θεωρείται σπάνιο είδος και προστατεύεται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι όχθες της Δρακόλιμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα με διάσπαρτες μαύρες πέτρες, ενώ οι όχθες της Δρακόλιμνης της Τύμφης μαύρο χρώμα με διάσπαρτες μαύρες πέτρες καθώς σύμφωνα με τους ντόπιους στις όχθες τους κατοικούσαν δύο δράκοι, οι οποίοι είχαν έχθρα μεταξύ τους και κάθε φορά που αγρίευαν εκτόξευαν πέτρες!

...και για να είμαστε συνεπείς στο ραντεβού μας ‘’δραπετεύουμε’’

 θα επισκεφθούμε  τα πιο γνωστά χωριά στο κεντρικό και δυτικό Ζαγόρι. Θα προσεγγίσουμε από μονοπάτι που βρίσκεται δίπλα στο καταπράσινο φαράγγι του Βοϊδομάτι, το  ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας, καθώς τα "ζόρικα" τα έχουμε αφήσει για το αργότερα!  Θα καταλήξουμε στο Μικρό Πάπιγγο από όπου θα ξεκινήσει η πεζοπορία μας, με προορισμό το καταφύγιο της Αστράκας μετά από 2,5 με 3 ώρες για να διανυκτερεύσουμε.

Το επόμενο πρωινό ,θα μας βρει αρκετά νωρίς στο πόδι γιατί το αλπικό τοπίο ανεβάζει γρήγορα θερμοκρασία και μετά από 1,5 ώρα περίπου πεζοπορίας θα βρεθούμε στη μυθική Δρακόλιμνη για να απολαύσουμε το μοναδικό τοπίο και την εξαιρετική θέα. Αργότερα, θα πάρουμε το μονοπάτι προς τα πίσω μέχρι το καταφύγιο για να ξεκουραστούμε . Το απόγευμα θα πεζοπορήσουμε το τελευταίο κομμάτι της επιστροφής ως το Μικρό Πάπιγγο που είναι περίπου 2 με 2,5 ώρες κατάβαση. 

Την επομένη , θα προσεγγίσουμε από τα χωριά ΜονοδένδριΒραδέτο ή Βίκος το φαράγγι του Βίκου για να απολαύσουμε τη θέα του. Από αυτά τα σημεία είναι κυριολεκτικά μαγευτική, αποκορύφωμα της άγριας Ηπειρωτικής φύσης. 

Μια apo-drasisπραγματική πρόκληση...

Απαραίτητος εξοπλισμός για τους συν-δραπέτες: σακίδιο πλάτης, μπατόν (μπαστούνια), παγούρι (θερμός), καπέλο, αντηλιακό, ορειβατικό παπούτσι ή αθλητικό κατάλληλο για ανώμαλο έδαφος, επίσης φακός και υπνόσακος (με μαξιλαροθήκη), απαραίτητα για το καταφύγιο όπου θα διανυκτερεύσουμε!

Δυσκολία δραστηριότητας: μέτρια

 

Διάρκεια πεζοπορίαςα΄ μέρα 2,5 με 3 ώρες

                                          β΄ μέρα 5 με 5,5 ώρες

 

 

 

 

Newsletter

Γίνε μέλος και μάθε πρώτος για τις νέες apo-drasis μας!

Contact us

contact@apo-drasis.gr

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου.
περισσότερα εδω