drakolimni1

 

Παρασκευή-Δευτέρα 17-20/06/2016       

                       Προορισμός μας η ομώνυμη "Δρακόλιμνη" του Σμόλικα 2200μ.

              Αυτό που την καθιστά ξεχωριστή είναι το μοναδικό της σχήμα, αυτό της καρδιάς και το έντονο γαλάζιο χρώμα!

Σπαρμένες στα ελληνικά βουνά, γεμάτες με μύθους για παράξενα πλάσματα και δοξασίες, που έπλασαν στο παρελθόν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών, σαν γαλάζια στολίδια κοσμούν το πράσινο και ενίοτε λευκό των αλπικών λιβαδιών και προσδίδουν ξεχωριστό ενδιαφέρον και ομορφιά στα ελληνικά βουνά. Βρίσκονται σε απρόσιτες βουνοκορφές, στην πλειονότητά τους στην οροσειρά της Πίνδου. Το όνομά τους θυμίζει παραμύθι και η ύπαρξή τους ένα πολύτιμο δώρο της φύσης!
 
Πριν από δύο χρόνια ακριβώς, το τολμήσαμε!!! Προσεγγίσαμε το αλπικό λιβάδι της Τύμφης 2050 μ και τη Δρακόλιμνη της περιοχής! Kάποιοι κολύμπησαν κιόλας! 
Η εμπειρία μοναδική, αξεπέραστη ! Οι εικόνες και οι στιγμές βαθιά χαραγμένες στο μυαλό όλων μας!
 
Αυτή τη φορά είπαμε να δοκιμάσουμε το αντίπαλο δέος ! Τη Δρακόλιμνη του Σμόλικα 2200 μ. ή Λύγκα και στα βλάχικα Ντιβιρλίγκα και "Λάκου Βίνιτου"  δηλ. " Γαλάζια Λίμνη "
 
Πρόκειται για μια πανέμορφη λίμνη, σε ένα αλπικό τοπίο με καταπράσινα λιβάδια με βιόλες, ορχιδέες, αγριομενεξέδες, σαξιφραγκιές και κρίνους! Γαλήνια και πεντακάθαρη, πραγματικό στολίδι για το βουνό, βρίθει από αλπικούς τρίτωνες βγαλμένους μέσα από παραμύθια με παγετώνες και δράκους.
 
Αλλά δεν θα μείνουμε μόνο εκεί. 
Παραποτάμια πεζοπορία, RAFTING, επίσκεψη σε ιστορικές μονές, διανυκτέρευση σε καταφύγιο, παραδοσιακοί οικισμοί, χιονοδρομικό κέντρο... είναι μόνο κάποιες από τις εκπλήξεις που περιμένουν τους φίλους και τις φίλες που θα μας ακολουθήσουν σε αυτή τη νέα μας apo-drasis - πρόκληση αλλά και εμπειρία ζωής!
 
 
 
Το πρόγραμμα που προτείνουμε και οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν:
 
Α' Ημέρα Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016
 
Αναχώρηση από Αθήνα το απογευματάκι μετά το πέρας των καθημερινών μας εργασιών με προορισμό τον πανέμορφο Νομό Ιωαννίνων για διανυκτέρευση στην ευρύτερη περιοχή!
 
 
Β' Ημέρα Σάββατο 18  Ιουνίου 2016
Αναχώρηση το πρωί του Σαββάτου με κατεύθυνση  την ακριτική Κόνιτσα, αναμφίβολα μία από τις ομορφότερες ακριτικές περιοχές όχι μόνο της Ηπείρου, σε υψόμετρο 630 μ. χτισμένη στην πλαγιά του όρους Τραπεζίτσα. Πέτρινα χτίσματα, παλιά αρχοντικά, πλακόστρωτα σοκάκια, παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια συνθέτουν το σκηνικό καθώς συμπληρώνεται από τον ποταμό Αώο που ρέει στη δεξιά πλευρά της πόλης και  βάζει τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα!
Θα συνεχίσουμε με μια σύντομη επίσκεψη  στα φημισμένα " Μαστοροχώρια " : Αμάραντος, Δίστρατο, Καβάσιλα, Κεφαλοχώρι, Μελισόπετρα, Μόλιστα, Πυρσόγιαννη... πατρίδα των ξακουστών μαστόρων της πέτρας αλλά και πολλών καλλιτεχνών που έχουν κατασκευάσει πολλά και υπέροχα οικοδομήματα!
 
       Προτεινόμενες δράσεις:
 
 
  • Ξεκινώντας από το μεγάλο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας ( το υψηλότερο μονότοξο των Βαλκανίων χτισμένο στα 1870 ), στην καρδιά του Φαραγγιού του Αώου,  μια πεζοπορική διαδρομή 4 ωρών περίπου - με την επιστροφή -  θα μας οδηγήσει στην Ιερά μονή Παναγιάς Στομίου! Το όνομά της το πήρε από τη στενή χαράδρα πάνω από την οποία είναι χτισμένη και είναι το μοναστήρι το οποίο λάμπρυνε με την παρουσία του ο γνωστός μοναχός Παΐσιος ο Αγιορείτης!  Μια διαδρομή που σχεδόν στο σύνολό της γίνεται δίπλα από το ποτάμι και το όλο περιβάλλον με την αγριότητα των βράχων, το βουητό του ποταμιού και την πανέμορφη βλάστηση συναρπάζει την ψυχή του περιπατητή !  
  • Μια εναλλακτική  - για τους λάτρεις του υγρού στοιχείου - rafting, canoe, kayak και κολύμπι  στα καθαρότερα νερά ποταμού στην Ελλάδα! Ο Βοϊδομάτης αποτελεί τον ορισμό της φράσης " να τον πιεις στο ποτήρι "καθώς το νερό του είναι πόσιμο και η καθαρότητά του  οφείλεται στο ότι το  ποτάμι βρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα στον Εθνικό Δρυμό Βίκου - Αώου!
Ήρθε η ώρα  να πάρουμε το δρόμο για το καταφύγιο του Σμόλικα  ( σύγχρονες εγκαταστάσεις με δυνατότητα και προσωπικής καθαριότητας ) όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Είναι κτισμένο μέσα σε κατάφυτο δάσος από ρόμπολα και μαυρόπευκα! Και αλήθεια... είναι πολύ  ωραία εδώ πάνω στα 1750 μ. καθώς το σούρουπο γλυκαίνει τα χρώματα, αγναντεύοντας μακριά στο βάθος τις πιο ψηλές κορυφές της οροσειράς της Πίνδου! Στο καταφύγιο  θα φτάσουμε οδικώς  από το χωριό Παλαιοσέλι. 
 
Γ' Ημέρα Κυριακή 19  Ιουνίου 2016
Η Κυριακή θα είναι μια μέρα με ιδιαίτερες συγκινήσεις...Οι δράσεις απαιτούν, για τους πιο δυναμικούς, ένα πολύ πρωινό ξύπνημα. Για τους λιγότερο σκληροτράχηλους ένα πρωινό σε κανονικούς  ρυθμούς και για τους πιο χαλαρούς μια μέρα με πολλές συγκινήσεις αλλά χωρίς ιδιαίτερη πίεση!
  • ομάδα α΄:    τελικός προορισμός η κορυφή  του Σμόλικα "Γέρος" 2630 μ. Ένα γρήγορο πέρασμα από τη Δρακόλιμνη και η πορεία συνεχίζεται προς την κορυφή! Μια πορεία συνολικά 7 ωρών περίπου με την επιστροφή, αρκετά απαιτητκή αλλά και η εμπειρία μοναδική!
  • ομάδα β΄:    τελικός προορισμός η Δρακόλιμνη στα 2200 μ. Πεζοπορία  4 ωρών περίπου με την επιστροφή, όχι ιδιαίτερα απαιτητική αλλά ο αέρας εκεί πάνω είναι αλλιώς! Μια πορεία προς ένα υψόμετρο που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο...μια πορεία που θα μείνει αξέχαστη
  • ομάδα γ΄:    γι αυτούς που τα υψόμετρα και οι κορυφές δεν είναι προτεραιότητα ... πεζοπορία προς το ρέμα της Κερασιάς!
 
Το απόγευμα της Κυριακής θα βρει όλη την παρέα συγκεντρωμένη στο καταφύγιο όπου και θα διανυκτερεύσουμε για δεύτερη βραδιά, κάτω από τον έναστρο ουρανό στην αγκαλιά του βουνού ανταλλάσσοντας τις μοναδικές στιγμές και εμπειρίες  της μέρας που πέρασε!
 
Δ' Ημέρα  Δευτέρα 20  Ιουνίου 2016
Τελευταία ημέρα! Ημέρα επιστροφής στην Αθήνα ( το ταξίδι θα είναι μεγάλο - σε πιο εκδρομικούς ρυθμούς ) αλλά και τα μέρη που θα επισκεφθούμε μοναδικά και ιδιαίτερα! 
Τα χωριά στις παρυφές του Σμόλικα : Πάδες, Αρμάτοβο, Δίστρατο, Χιονοδρομικό Βασιλίτσας, Γρεβενά... 
Κι αν δεν μας βγάλει ο δρόμος προς τα εκεί, στο πέρασμα μας θα βρεθούμε πίσω στα Γιάννενα, δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία και κατόπιν,Μέτσοβο, Μετέωρα , Καλαμπάκα!
 
 
Παρακαλούμε όσοι ενδιαφέρονται να μας ακολουθήσουν στην apo-drasis μας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος να μας το δηλώσουν το αργότερο μέχρι την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016. 
 
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας γιατί ο ο αριθμός των δωματίων και των ατόμων που φιλοξενούνται στο καταφύγιο είναι συγκεκριμένος .
Όσοι από τους συμμετέχοντες θελήσουν να πάρουν μέρος στις δραστηριότητες στο Βοϊδόμάτη ( rafting, canoe ..) θα πρέπει να μας το δηλώσουν από πριν και θα επιβαρυνθούν ένα επιπλέον ποσό.
*Είναι στην αποκλειστική ευθύνη και στη δικαιοδοσία των αρχηγών για οποιοδήποτε τροποποίηση του προγράμματος της apo-drasis ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.
 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε  στους γνωστούς δραπέτες...Γιώργο 6974412332 και Δημήτρη 6972670095

Newsletter

Γίνε μέλος και μάθε πρώτος για τις νέες apo-drasis μας!

Contact us

contact@apo-drasis.gr

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου.
περισσότερα εδω