faragi vouraikou1

 

Νέα  apo-drasis... νέες συγκινήσεις !!!

ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

 

Το Μέγα Σπήλαιο είναι το ιστορικό μοναστήρι των Καλαβρύτων.

Ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στον Ελληνικό χώρο.

 Η Μονή βρίσκεται 10 χμ. ΒΑ των Καλαβρύτων, χτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου, έτσι πήρε και το όνομά της, πάνω σε βράχο σε υψόμετρο 924 μ. Θεωρείται από τις παλαιότερες και γνωστότερες της Ελλάδος. Οκταώροφη Μονή που ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα από δύο αδελφούς μοναχούς, το Συμεών και το Θεόδωρο, στη θέση που βρέθηκε η εικόνα της Παναγιάς, στο βάθος της σπηλιάς, εκεί όπου υπάρχει η πηγή. Η εικόνα βρέθηκε από μια βοσκοπούλα, την Ευφροσύνη από το Γαλατά- Ζαχλωρού και είναι φτιαγμένη από κερί, αρώματα, μαστίχα και θεωρείται ένα από τα τέσσερα έργα του Ευαγγελιστή Λουκά.

Το καθολικό της Μονής είναι ναός σταυροειδής εγγεγραμμένος, με δύο νάρθηκες. Καταστράφηκε για πρώτη φορά το 840 από τους εικονομάχους, το 1460 και το 1640 από τους Τούρκους, το 1934 από πυρκαγιά και το 1943 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

 

img_0892
gorge of vouraikos river
vouraikos_09-10-16_gal2
vouraikos_09-10-16_gal3
vouraikos_09-10-16_gal4
vouraikos_09-10-16_gal5
vouraikos_09-10-16_gal6
img_0962
faragiii
img_0755
img_0760
img_0775
img_0806
img_0814
img_0823
img_0843
img_0870
img_0873
img_0891
img_0904
vouraikos_09-10-16_gal1

ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ: ΔΙΑΚΟΠΤΟ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Συνέδεσε την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων με την Πάτρα και την Αθήνα, δεδομένου ότι δεν υπήρχε οδική πρόσβαση. Οι πρώτες μηχανές ήταν ατμοκίνητες. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν σιδηροτροχιές στη γραμμή, που φέρουν την ημερομηνία κατασκευής της. Το μήκος της είναι περίπου 22 χμ.. και η διαδρομή διαρκεί μία ώρα με ταχύτητα 30 έως 40 χμ. την ώρα.

Ένα μαγευτικό ταξίδι μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, αποτελεί ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της χώρας μας. Χρονολογείται από το 1889 και την κατασκευή του αποφάσισε ο Χαρίλαος Τρικούπης. Το ανέλαβαν τεχνίτες από τη Γαλλία και την Ισπανία και είχε διάρκεια επτά χρόνια. Το πρώτο του δρομολόγιο έγινε στις 10 Μαρτίου του 1896 και πρώτος επιβάτης ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α΄.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του συρμού είναι οι οδοντωτές ράγες του από όπου πήρε και το όνομα. Η μεγάλη κλίση της γραμμής δεν επιτρέπει την κυκλοφορία ενός συμβατικού συρμού γι αυτό ανάμεσα στις σιδηροτροχιές τοποθετήθηκε ένας οδοντωτός άξονας που επιτρέπει με τη λειτουργία ενός μηχανισμού να ανέβει από το επίπεδο της θάλασσας στο σταθμό των Καλαβρύτων σε υψόμετρο 750 μ. Έχει το μικρότερο μήκος σε πλάτος γραμμών στην Ευρώπη ( 0,75 μ ) και ξεκινά από το σταθμό του Διακοπτού ανηφορίζοντας. Περνώντας στην αρχή από το ομαλό κομμάτι και συνεχίζει βγάζοντας τα δόντια του μπαίνοντας στο πρώτο στένεμα της χαράδρας και την στάση στον οικισμό Νιάματα. Περνάει από μικρά τούνελ όπου ανάμεσα στα μικρά ανοίγματα προλαβαίνουμε να διακρίνουμε στην απέναντι όχθη μεγάλη βραχοσκεπή με διαδοχικές σπηλαιώδεις αίθουσες.

 

Ο Οδοντωτός μαζεύει τα δόντια του στη στάση των Τρικλιών. Η διαδρομή συνεχίζει σε άγρια τοπία με καταρράκτες και φτάνουμε στο πιο στενό σημείο της που λέγεται ¨ Πόρτες ¨ και το τρενάκι περνάει μέσα από σήραγγα.

Ανηφορίζοντας βγάζει και πάλι τα δόντια του φτάνοντας στο σταθμό του Μεγάλου Σπηλαίου που βρίσκεται στον οικισμό της Κάτω Ζαχλωρούς. Συνεχίζοντας τώρα πλέον την ομαλή διαδρομή του αναπτύσσει ταχύτητα περνώντας από τη στάση της Κερπινής και φτάνει στα Καλάβρυτα μέσα από τον ανοιχτό κάμπο.

ΒΟΥΡΑΪΚΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Οι πηγές του βρίσκονται στον Ερύμανθο, κοντά στο χωριό Πριόλιθος των Καλαβρύτων και χύνεται κοντά στο Διακοπτό. Έχει μήκος 40 χιλιομέτρων. Το όνομά του το οφείλει στην Βούρα , την κόρη της Ελίκης και του Ίωνα την οποία αγάπησε ο Ηρακλής , και για την οποία κατά το μύθο άνοιξε το φαράγγι για να μπορέσει να περάσει να φτάσει στη θάλασσα και να την συναντήσει.

Στις όχθες του υπάρχει σπήλαιο όπου κατά τη μυθολογία ήταν Μαντείο αφιερωμένο στον Ηρακλή. Εκεί οι προσκυνητές έριχναν τους αστραγάλους και διάβαζαν τους χρησμούς στους Πίνακες της Γνώσης, όπως τους αποκαλούσαν.

Newsletter

Γίνε μέλος και μάθε πρώτος για τις νέες apo-drasis μας!

Contact us

contact@apo-drasis.gr

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου.
περισσότερα εδω