rafting ladonas1

apo-drasis...για ¨rafting¨ στο Λάδωνα:  εκεί όπου ο μύθος μπλέκεται με την πραγματικότητα!!!

Παυσανίας «Αχαϊκά»:  Κάλλους γάρ μεν ένεκα ουδενός ποταμού δεύτερος ούτε των βαρβαρικών εστί ούτε Έλληνος!


δηλ.  δεν υπάρχει άλλος ποταμός πιο ωραίος ούτε στην Ελλάδα ούτε αλλού!

 Κατά τη μυθολογία ο Λάδων, ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος και κατά μία άποψη, από το Λάδωνα και τη Γαία γεννήθηκαν η Μετώπη και η νύμφη Δάφνη.

    Λάδωνας επίσης ονομαζόταν ο φοβερός δράκος με τα εκατό κεφάλια, που φύλαγε τον κήπο των Εσπερίδων, με τα χρυσά μήλα της νεότητας και κατά μία εκδοχή ήταν δημιουργία των σπλάχνων της Γαίας. Κατά δεύτερη εκδοχή ο δράκος Λάδωνας ήταν γιος του Τυφώνα και της Έχιδνας. Το δράκο αυτό, φόνευσε ο Ηρακλής. Επίσης δεν πρέπει να είναι τυχαίο το όνομα «Δρακοβούνι», του παραπλήσιου βουνού που έχει και την ανάλογη εμφάνιση. Όμως το πιο πιθανό είναι, επειδή ο κήπος των Εσπερίδων τοποθετούνταν , αρχικά στην Ήλιδα και ο ποταμός Λάδων με τους ελιγμούς του εκεί, φαινόταν σαν τεράστιο φίδι, στην περιοχή εδόθη  η ιδέα του δράκου του ακοίμητου φύλακα του κήπου και των πολύτιμων μήλων του!

   Οι αναφορές στη μυθολογία που αφορούν την περιοχή είναι πάρα πολλές, με κύρια στοιχεία, τον ερωτισμό και το πάθος που εμπνέει το ποτάμι του Λάδωνα με το παραδεισένιο και το ερωτικό του περιβάλλον.

   Ο πιο γνωστός μύθος, είναι ο μύθος της πανέμορφης κόρης του Λάδωνα, της Δάφνης με το θεό Απόλλωνα που εκτυλίχθηκε στις όχθες του ποταμού. Ο θεός νοιώθοντας μεγάλο έρωτα και πόθο για τη Δάφνη, την κυνήγησε σε αυτό το χώρο και όταν την πλησίασε και την άγγιξε, αυτή για να γλιτώσει την ατίμωση, παρακάλεσε τον πατέρα της το Λάδωνα, να την μεταμορφώσει σε δέντρο. Έτσι η νύμφη Δάφνη μεταμορφώθηκε σε δέντρο, με το γνωστό όνομα, ο δε Απόλλων έκοψε από τα κλαδιά της και έφτιαξε στεφάνι από δάφνη, με το οποίο  στεφανώνονται μέχρι και σήμερα οι νικητές και οι ανδρείοι!

  

Επίσης εδώ διαδραματίστηκε ο μύθος του Λεύκιππου, ( γιου του βασιλιά Οινομάου, της πόλης Πίσας ) που ντύθηκε γυναίκα για να βρίσκεται κοντά στην αγαπημένη του νύμφη Δάφνη, ενέργεια που πλήρωσε με τη ζωή του, όταν με προδοσία, λόγω ζηλοτυπίας του Απόλλωνα, αποκαλύφθηκε.

   Εδώ λουζόταν η Θεά Δήμητρα!

   Εδώ κυνηγούσε η θεά του κυνηγιού Άρτεμις!

  Εδώ περιφερόταν ο τραγοπόδαρος θεός Πάνας. Αυτός με τις ορέξεις του, όταν κυνηγούσε  την ωραία νύμφη Σύριγγα, εδώ την πλησίασε, κι αυτή για να γλυτώσει μεταμορφώθηκε σε καλάμι, από το οποίο ο θεός έφτιαξε την ξακουστή φλογέρα του που ονομάζεται σύριγγα.

  

Εδώ ο Ηρακλής, περνώντας μέσα από τα εδάφη των Ελλήνων, των Θρακών και των Σκύθων, τη γη των Υπερβορείων, έπιασε το ελάφι της Άρτεμης.

   Ακόμη εδώ στα όμορφα δάση του Σόρωνα, που πιο πάνω ονομάζονται και Αφροδίσια όρη, η Αφροδίτη συναντιόταν με τον παράνομο εραστή της, το θεό Άρη.

  Είναι φορές που όταν ο μύθος μπλέκεται με την πραγματικότητα, φτιάχνονται οι πιο ωραίες ιστορίες. Κάθε φορά που γίνεται μεγάλος σεισμός, τα νερά του ποταμού σταματάνε να αναβλύζουν για ώρες… και πώς να μην γίνεται έτσι, αφού ο Λάδωνας είναι γιος του Ωκεανού… την τελευταία φορά που έχει καταγραφεί κάτι τέτοιο είναι στις 26 Δεκεμβρίου του 2004, την ημέρα που ισχυρός σεισμός χτύπησε την Ινδονησία.

 

  Οι πηγές του Λάδωνα βρίσκονται σε ύψος 500μ. στην τοποθεσία Χελωνοσπηλιά, κοντά στο χωριό Παγκράτι και Λυκούρια. Έχει μήκος 75χμ. και μαζί με τον ποταμό Ερύμανθο είναι οι δύο μεγάλοι παραπόταμοι του Αλφειού.Πήρε το όνομά του από το Βοιωτικό Λάδωνα μετά το 1307μ.Χ. όταν στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Βοιωτοί. Το μεγαλύτερο τμήμα του κυλάει στο βορειανατολικό άκρο της Αρκαδίας, ανάμεσα στο όρος Μαίναλο και το βουνό Αφροδίσιο. Εκεί σχηματίστηκε το 1950  η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, μετά την κατασκευή από τη Δ.Ε.Η. του πρώτου στην Ελλάδα υδροηλεκτρικού φράγματος με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει υψόμετρο 420μ. και επιφάνεια 6000 στρέμματα!

 

Newsletter

Γίνε μέλος και μάθε πρώτος για τις νέες apo-drasis μας!

Contact us

contact@apo-drasis.gr

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου.
περισσότερα εδω