Κυριακή 10/04/2016  -  ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ-ΠΡΑΣΤΟΣ

xoria tsakonias center

Καούρ εκοκιάτε!

Με αυτά τα λόγια ( στην Τσακώνικη διάλεκτο ) οι λιγοστοί πλέον κάτοικοι της πανέμορφης Καστάνιτσας, υποδέχονται τους επισκέπτες του χωριού τους!
 Τα τσακώνικα είναι επιβίωση της αρχαίας λακωνικής και το μοναδικό γλωσσικό ιδίωμα, από αυτά που κρατούν από τις αρχαίες Ελληνικές διαλέκτους, το οποίο έμεινε ζωντανό-δηλαδή ομιλούμενο- τουλάχιστον στον Ελλαδικό χώρο! Εκτός του Ελλαδικού χώρου παρόμοιους δεσμούς έχουν η Ποντιακή, της Καππαδοκίας και τα Ελληνικά της Κάτω Ιταλίας!
 
kastanitsa2
kastanitsa3
kastanitsa8
kastanitsa5
kastanitsa9
kastanitsa7
kastanitsa6
kastanitsa4

Καστάνιτσα, Αιγαιοπελαγίτικο χρώμα στην ορεινή Αρκαδία!

Χτισμένη στα 850 μ. πάνω σε έναν μακρόστενο λόφο στον οποίο δεσπόζει το ύψωμα-κάστρο, με εντυπωσιακή θέα προς το χωριό! Αυτό που τραβάει αμέσως το μάτι του επισκέπτη είναι τα μεγάλα πετρόκτιστα λευκά σπίτια με τις γκρι σκεπές τους από σχιστόλιθο Μαλεβού. Αξίζει να περπατήσετε στα στενά γραφικά σοκάκια του χωριού ανάμεσα από λουλουδιασμένες αυλές και να θαυμάσετε από κοντά την αυθεντική αρχιτεκτονική των σπιτιών.Το κυρίαρχο λευκό χρώμα μας δείνει την εντύπωση πως δεν βρισκόμαστε σε κάποιο ορεινό χωριό αλλά σε κάποιον αιγαιοπελαγίτικο οικισμό!
 
Πραστός
 
Από το Μεσαίωνα μέχρι και τους προεπαναστατικούς χρόνους, ο Πραστός υπήρξε η παλιά και ιστορική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς! Βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μ. και είναι αμφιθεατρικά χτισμένος σε πλαγιά του Πάρνωνα. Οι τρεις συνοικίες του ήταν στολισμένες με ψηλούς πύργους, ωραίες εκκλησίες, υδραγωγεία, επιβλητικά αρχοντικά, τα ερείπια των οποίων μαρτυρούν ακόμα και σήμερα τη δύναμη και τη λάμψη του παλιού Πραστού, η οποία έσβησε το 1826 μετά την πυρπόληση του από τον Ιμπραήμ.

Την Κυριακή 10 Απριλίου θα πεζοπορήσουμε το μονοπάτι Καστάνιτσας - Πραστού που το μήκος του φτάνει τα 4,5 χλμ. ( μέτριας δυσκολίας ), 3 ωρών περίπου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και την σύνθεση της ομάδας!

 
Η διαδρομή ξεκινάει από την περιοχή Αγιώργη, ένα περίπου χιλιόμετρο πάνω από από την Καστάνιτσα, διασχίζει στην αρχή του τμήμα του καστανεώνα και στη συνέχεια τμήματος δάσους με έλατα και κέδρα και κατηφορίζοντας φτάνει στο φαράγγι της Μαζιάς. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά νερά αλλά και μισογκρεμισμένοι νερόμυλοι ενώ η συνέχεια του μονοπατιού γίνεται μέσα από θάμνους μέχρι την κατάληξή του στον ιστορικό Πραστό!

 Θα παρακαλούσαμε όσοι ενδιαφέρονται για την apo-drasis  μας να το δηλώσουν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 στους γνωστούς δραπέτες, Γιώργο : 6974412332  και   Δημήτρη :  6972670095

Newsletter

Γίνε μέλος και μάθε πρώτος για τις νέες apo-drasis μας!

Contact us

contact@apo-drasis.gr

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου.
περισσότερα εδω