panta vrexei1

 

Αφήνουμε πίσω μας την κρίση και  apo-drasis... στη φύση!!!

Τι κι αν οι Άλπεις και η Ελβετία πέφτουν λίγο μακριά;

Μπορούμε να βρούμε κάτι αντίστοιχο πολύ πιο κοντά μας. 293 χλμ. από την Αθήνα.

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Υπάρχουν δύο εκδοχές όσον αφορά το όνομα της πόλης.

      •     Η λέξη προέρχεται από τη λατινικής προέλευσης κουτσοβλάχικη λέξη karpen- isu που σημαίνει τόπος με πολλά σφενδάμια (τύπος ψευτοπλατάνου) Αρκετοί μελετητές ισχυρίζονται ότι το Καρπενήσι δημιουργήθηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο ανάμεσα στον 11° -13° αιώνα και πώς οι κουτσόβλαχοι εγκαταστάθηκαν εδώ.
      •    
Η δεύτερη ερμηνεία της ονομασίας αναφέρεται στη σύνθετη τουρκική λέξη karbenis που μεταφράζεται ως χιονοσκεπής τόπος.

Η πόλη αναπαύεται νωχελικά στην αγκαλιά του Βελουχίου, του αρχαίου Τυμφρηστού, σε υψόμετρο 960 μ. Από το Καρπενήσι και τις γύρω περιοχές κατάγονταν μεγάλες προσωπικότητες όπως ο ξακουστός κλεφταρματωλός Κατσαντώνης, ο φιλικός και αγωνιστής του 1821 Θανάσης Καρπενησιώτης, ο λογοτέχνης Ζαχαρίας Παπαντωνίου που έγραψε το αριστουργηματικό και διαχρονικό έργο « Τα ψηλά βουνά »,ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Κων. Τσάτσος και πολλοί άλλοι. Στην περιοχή έστησαν τα λημέρια τους και μεγαλούργησαν ξακουστοί και γενναίοι άντρες: ο Καραϊσκάκης, ο Μπότσαρης, ο Βελουχιώτης.

Καλώς Ήλθατε λοιπόν στο Καρπενήσι με τα « ψηλά βουνά »(Βελούχι, Άγραφα, Χελιδώνα ,Καλιακούδα, Παναιτωλικό, Νεραϊδοβούνι) ,τα ποτάμια (  ΚρΚαρπενησιώτης, Τρικεριώτης, Αχελώος, Αγραφιώτης, Ταυρωπός,Κρικελοπόταμος), τα φαράγγια (Πάντα Βρέχει, Μαύρης Σπηλιάς, Βόθωνα, Βίνιανης, Κρέντη ) ,τα γραφικά χωριά, τις λίμνες, τα μοναστήρια ,τα γεφύρια. Μια περιοχή ανέγγιχτη από τη βιομηχανοποίηση η οποία ανακηρύχθηκε από την OUNESCO το 1991 ως μια από τις καθαρότερες περιοχές οικοσυστήματος στον πλανήτη.

 ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΣΟΥ

Βρίσκεται 31 χλμ. νότια του Καρπενησίου. Είναι χτισμένη σε ένα τοπίο επιβλητικό, σε απόκρημνη βραχώδη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδώνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Τυμφρηστού η οποία είναι κατάφυτη από έλατα. Το όνομα της Μονής οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της « Παναγίας της Προυσιώτισσας ».Η εικόνα κατάγεται από την Προύσα της Μ. Ασίας. Εικάζεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Κατά την παράδοση η μονή ιδρύθηκε τον 9° αιώνα ( κατ' άλλους τον 12° ) την εποχή που αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Θεόφιλος ο οποίος ήταν εικονομάχος. Η εικόνα της Παναγιάς βρισκόταν σε ναό της Προύσας αλλά με το φόβο ότι θα καταστραφεί μεταφέρθηκε στη Στερεά Ελλάδα.Κατά την επανάσταση του 1821 η Μονή αποτέλεσε καταφύγιο για πολλούς αγωνιστές (Κατσαντώνης, Καραϊσκάκης ,Μπότσαρης). Το σκευοφυλάκιο της Μονής διαθέτει σήμερα τα όπλα του Καραϊσκάκη. Μεγάλο μέρος της κάηκε από τους Γερμανούς στις 16 Αυγούστου του 1944. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο ξεκίνησε εκ νέου η ανοικοδόμησή της. Βορειοανατολικά και Νοτιοδυτικά της ορθώνονται οι δύο " πύργοι του Καραϊσκάκη " που κτίστηκαν τον 17ο αιώνα για την προστασία από τους Τούρκους. Συνδέθηκαν με το όνομά του, όταν ο ίδιος έμεινε στη Μονή για μεγάλο χρονικό διάστημα για ανάρρωση κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα.

 


ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ:

Παίρνουμε μια ιδέα για το τι μας περιμένει την επόμενη μέρα στο ΠΑΝΤΑ ΒΡΕΧΕΙ!!

Βρίσκεται έξω από το χωριό Προυσός στη στρατιωτική γέφυρα της Καστανιάς. Στην αρχή του μονοπατιού ( διάρκειας μισής ώρας περίπου ) υπάρχει μια πανέμορφη πέτρινη βρύση φτιαγμένη από ντόπιους μαστόρους. Ακολουθώντας το στενό μονοπάτι συναντάμε μια ξύλινη γέφυρα και  μετά ένα δεκάμετρο καταρράκτη που σχηματίζει μια υπέροχη φυσική πισίνα. Υπάρχουν πολλά κρυστάλλινα νερά με μικρούς καταρράκτες που προσφέρουν κολύμπι στις " βάθρες " της βάσης τους. Η διαδρομή καταλήγει στη Μαύρη Σπηλιά, το κρησφύγετο των κατοίκων της περιοχής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και άλλων άσχημων εποχών για τη χώρα μας, όπου βρίσκουμε στην τεράστια είσοδο της μια λίθινη κατασκευή πλάτους περί τα 30 μ. 

 

ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ

16 χμ. από το Καρπενήσι. Χτισμένο στα 720μ. στις πλαγιές της Καλιακούδας. Στο λαογραφικό Μουσείο του χωριού τα εκθέματα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Σε μία από τις  πλατείες του δεσπόζουν δύο μνημεία για τους πεσόντες της Εθνικής Αντίστασης (1941-1944) αλλά και του εμφύλιου σπαραγμού που ακολούθησε. 

ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ

Δεν είναι ένα αλλά δύο.Το Παλιό και το Νέο. Θα υπήρχε μόνο το Παλιό αλλά μια κατολίσθηση που προκλήθηκε από έντονες βροχοπτώσεις το 1963, ισοπέδωσε μεγάλο μέρος του οδηγώντας στο θάνατο 13 ανθρώπους και αναγκάζοντας πολλούς να αναζητήσουν ασφαλέστερο τόπο για να ζήσουν. Έτσι δημιουργήθηκε το Νέο που είναι λιγότερο παραδοσιακό και περισσότερο τουριστικό. Βρίσκεται σε υψόμετρο 740μ. στις πλαγιές του όρους Χελιδώνα απέναντι από το Μεγάλο Χωριό. 

Τελικά τι σχέση είχε ο Αστερίξ με τα βουνά της Ευρυτανίας;;

ΚΛΑΥΣΙ  Ή  ΚΛΑΨΙ

Το Κλαυσί απέχει από το Καρπενήσι 9 χλμ. και βρίσκεται στο κέντρο της πιο εύφορης κοιλάδας της Ευρυτανίας. Δυτικά του τρέχει ο Καρπενησιώτης ποταμός για να ενωθεί νότια με τον Κρικελλιώτη ποταμό. Το 279 π.χ.οι γαλατικές ορδές του Βρέννου έφτασαν στην πρωτεύουσα των Αιτωλών για να λεηλατήσουν και να προξενήσουν την καταστροφή τους. Οι βάρβαροι ανενόχλητοι μπήκαν στη χώρα των Αιτωλών όπου βιαιοπράγησαν, έσφαξαν, έκαψαν, λεηλάτησαν, βίασαν πάνω στον απροστάτευτο πληθυσμό των ανήμπορων γυναικόπαιδων και γερόντων. Στο αρχαίο Κάλλιο δεν έμεινε τίποτα όρθιο από την αίγλη του, παρά μόνο αποκαΐδια, συντρίμμια και πτώματα. Έκτοτε ονομάστηκε Κλαψί από το ατελείωτο κλάμα και το μοιρολόγι του εναπομείναντα πληθυσμού.

ΚΡΙΚΕΛΛΟ

Το Κρίκελλο βρίσκεται στη Ν.Α. Ευρυτανία, 30χλμ. από το Καρπενήσι, σε υψόμετρο περίπου 1115 μ. Αποτελεί την έδρα του δήμου Δομνίστας και προήλθε από την ένωση επτά οικισμών. Στη θέση Κοκκάλια το 279 π.χ. οι Ευρυτάνες συνέτριψαν τους Γαλάτες εισβολείς. Στις 28 Οκτωβρίου του 1942 διεξήχθη η πρώτη μάχη του Ε.Λ.Α.Σ. κατά των Ιταλών κατακτητών μπροστά στα μάτια των έκπληκτων Άγγλων συνδέσμων.

ΔΟΜΝΙΣΤΑ

Η Δομνίστα είναι ένας ορεινός οικισμός σε υψομ. 1000 μ. στο Ν. Ευρυτανίας. Βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του νομού πολύ κοντά στα σύνορα με το νομό Αιτωλοακαρνανίας. Η απόστασή του από την πρωτεύουσα του νομού το Καρπενήσι είναι 41 χλμ. Αναφέρεται ότι το όνομά της προέρχεται από την Ντομνίστα, κόρη της αρχόντισσας Ντόμνας, από τον καιρό των Φράγκων ιπποτών. Σημαντικό κομμάτι τα  ης ιστορίας του χωριού είναι η κήρυξη του ένοπλου αγώνα κατά των Γερμανών από τον Άρη Βελουχιώτη, ηγέτη του Ε.Α.ΑΣ. του αντάρτικου σώματος του Ε.Α.Μ. το 1942.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.......


Άραγε πόσο βρέχει στο ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ;;

 

ΠΑΝΤΑ ΒΡΕΧΕΙ

Σίγουρα ένα από τα πλέον ξακουστά αξιοθέατα της Ευρυτανίας, που όμως απαιτεί ιδιαίτερη επιθυμία για να το δει κανείς, αφού η δυσκολία της πρόσβασης ως εδώ είναι από μέτρια (καλοκαίρι) μέχρι αδύνατη (χειμώνα ).Αυτή είναι όμως η Ευρυτανία. Διαφορετικές προτάσεις για κάθε εποχή.

Το «πανταβρέχει» δεν είναι ακριβώς φαράγγι, δεν είναι καταρράχτης. Είναι σαν σκηνικό ταινίας, κάτι μεταξύ « άρχοντας των δαχτυλιδιών» και «ταξίδι στο κέντρο της γης». Στην πραγματικότητα είναι το στενότερο σημείο του Κρικελλοπόταμου, εκεί όπου τα βουνά Καλιακούδα και Πλατανάκι κοντεύουν να αγκαλιαστούν μεταξύ τους, κουρασμένα λες από τους αιώνες ύπαρξης που κουβαλούν.

Στο εντυπωσιακό αυτό φαράγγι μήκους περίπου 100 μ. θα δούμε από την πλευρά της Καλιακούδας να πέφτουν από μεγάλο ύψος τρεχούμενα νερά που με τα χρόνια διέβρωσαν το έδαφος, δίνοντάς του αρνητικές κλίσεις, ενώ καταπράσινα βρύα κρέμονται και όλα μαζί σχηματίζουν μια κουρτίνα υφασμένη με το γούστο της φύσης.

 

Newsletter

Γίνε μέλος και μάθε πρώτος για τις νέες apo-drasis μας!

Contact us

contact@apo-drasis.gr

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου.
περισσότερα εδω