apo-drasis   το Μάρτη στο Πήλιο!

vouno kentavron center

Μυθολογία:  Από τους Κενταύρους στην Αργοναυτική εκστρατεία!
Οι Κένταυροι ( άλογα με κορμό και κεφαλή ανθρώπου ) δημιουργήθηκαν από το Δία που θέλησε να ξεγελάσει τον Ιξίωνα, το γιο του βασιλιά των Λαπιθών που έκανε άσεμνες προτάσεις στην Ήρα.

Δημιούργησε έτσι το είδωλό της που ήταν σύννεφο με μορφή αλόγου.
Ο Χείρωνας ο σπουδαιότερος των Κενταύρων, παιδαγωγός και δάσκαλος του ιατρού Ασκληπιού, του Ιάσονα και του Αχιλλέα.
Πηλέας ο βασιλιάς που η ζωή του σημαδεύτηκε από αλλεπάλληλους φόνους και έριδες. Στους γάμους του με τη Θέτιδα, δεν προσκλήθηκε η Έριδα, η θεά της φιλονικίας. Αυτή προσβεβλημένη, άφησε να κυλήσει ανάμεσα στις καλεσμένες ένα μήλο, δώρο για την πιο όμορφη! Από τη φιλονικία της Ήρας, της Αθηνάς ,της Αφροδίτης προέκυψε η έκφραση «το μήλον της έριδος». Κριτής στη διαμάχη ο Πάρις που το πρόσφερε στην Αφροδίτη κι αυτή στη συνέχεια μεσολάβησε στη σχέση του με την ωραία Ελένη, αιτία για να ξεκινήσει ο Τρωικός πόλεμος.
Από το βασίλειο της Ιωλκού, πιθανολογείται ότι βρισκόταν στους πρόποδες του Πηλίου, καταγόταν ο Ιάσονας, γιος του βασιλιά Αίσονα, που εκπαιδεύτηκε από το Χείρωνα στη βοτανική ( το βουνό φημίζεται για τα βότανά του ), στον οποίο ανέθεσε ο θείος του Πελίας, σφετεριστής του θρόνου, να φέρει από την Κολχίδα του Πόντου, τα λείψανα του Φρίξου και το « Χρυσόμαλλο Δέρας ». Από εδώ λοιπόν ξεκίνησε και η Αργοναυτική εκστρατεία!

Iστορία: Από τη Νεολιθική εποχή στο σήμερα!
Τα πρωτοελληνικά φύλα που άρχισαν να φτάνουν από το 2.500 π.Χ, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου και της Μαγνησίας. Από τους δεκάδες νεολιθικούς οικισμούς της περιοχής ξεχωρίζουν οι οικισμοί Σέσκλο και Δίμηνι, 10 και 7 χλμ. δυτικά του σημερινού Βόλου, από τους σημαντικότερους νεολιθικούς οικισμούς όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρης της αρχαίας Ελλάδας!
Το Πήλιο συνδέεται και με την εκστρατεία του Ξέρξη κατά της Ελλάδας όπου στα στενά του Παγασητικού οι Έλληνες αναχαιτίζουν τον περσικό στόλο!
Κατά την ελληνιστική περίοδο και τις διαμάχες που ακολούθησαν το θάνατο του Μεγ. Αλέξανδρου, ο Δημήτριος ο Πολιορκητής το 293 π.Χ. ίδρυσε τη Δημητριάδα στο μυχό του Παγασητικού κόλπου καθιστώντας την πρωτεύουσα του κράτους του που εκτεινόταν από τη Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο!
Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός για να προστατεύσει την περιοχή κτίζει το κάστρο του Γόλου, στη θέση Παλιά του Βόλου, θέση στην οποία πιστεύεται ότι υπήρξε η αρχαία Ιωλκός!


Κατά την προεπαναστατική περίοδο ο Ρήγας Φεραίος ή Βελενστιλής (Αντώνης Κυριαζής) σπούδασε στη Ζαγορά ενώ εργάστηκε σαν δημοδιδάσκαλος στο χωριό Κισσός του Πηλίου πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη και τη Βιέννη.
Γνωστά σχολεία της εποχής υπήρξαν της Ζαγοράς του Κισσού των Μηλεών και άλλα, ενώ συγχρόνως δημιουργήθηκαν και αξιόλογες βιβλιοθήκες!
Οι οικισμοί του Πηλίου, γνήσια λαϊκά δημιουργήματα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, γεννήθηκαν λες από την ένωση της ομορφιάς με την προκοπή, της αγάπης με το μόχθο, πραγματικά αριστουργήματα αρχιτεκτονικής αποπνέουν την παράδοση και τη νοικοκυροσύνη!


Ο ιστορικός σιδηρόδρομος Βόλου-Μηλεών, το τρενάκι του Πηλίου, ο θρυλικός ΄Μουτζούρης΄, για 80 χρόνια υπήρξε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Κατασκευάστηκε σε δύο στάδια από το 1894 μέχρι το 1903 και συνέδεσε το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου, στις πλαγιές και στους ελαιώνες του βουνού των Κενταύρων!


Στο Πήλιο το πλούσιο σε μύθους και μυθικά πρόσωπα, με τη σπουδαία ιστορία, τις παραδόσεις και το ζωντανό παρόν και μέλλον, θα υποδεχτούμε τα πρώτα σκιρτήματα της Άνοιξης στις 14/15/16 Μαρτίου!!!


Η διαμονή μας (2 διανυκτερεύσεις), θα είναι στον παραδοσιακό οικισμό της  Πορταριάς , ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά του Πηλίου , 13 χμ. από την πόλη του Βόλου. Ένας ξενώνας, από τους πιο χαρακτηριστικούς της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, ανάμεσα στα γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια και τα πετρόχτιστα αρχοντικά, πνιγμένος στα λουλούδια, στα χρώματα και στις μυρωδιές!!
Θα πεζοπορήσουμε στα χνάρια των Κενταύρων, θα αφουγκραστούμε τις διδαχές του Χείρωνα, δεν θα γίνουμε το «μήλον της έριδος» για κανέναν , θα συντροφέψουμε τον Ιάσονα στις προετοιμασίες για το μεγάλο ταξίδι, θα αναζητήσουμε τις κρυμμένες ομορφιές στο αγκομαχητό του ‘μουντζούρη’!


Προτεινόμενες πεζοπορικές διαδρομές:


Μηλιές – Τσαγκαράδα: Μια διαδρομή 10 χμ. με υψομετρική ανάβαση 420 μ. Θα διασχίσουμε εκπληκτικά δάση , με αποκορύφωμα το δάσος οξυάς, το οποίο κάθε εποχή του χρόνου παρουσιάζει και διαφορετική εικόνα! Μετά από 4 ώρες πεζοπορίας θα φθάσουμε στην Τσαγκαράδα, αφού περάσουμε το τοξωτό της γεφύρι, μέσα από οργιώδη βλάστηση!

Χάνια – Τσαγκαράδα:  Η διαδρομή αυτή είναι ίσως η ωραιότερη πορεία στο Πήλιο. Έχει μήκος περίπου 15,5 χμ. και η υψομετρική κλιμάκωση κυμαίνεται από τα Χάνια 1200μ. έως τα 1455μ. κορυφή Δραμάλα και κατάβαση στη συνέχεια στα 540μ. Τσαγκαράδα. Η διαδρομή ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό παλιά μονοπάτια των υλοτόμων και των καρβουνιάρηδων, μοναδικής ομορφιάς που διασχίζει πυκνά δάση όπου τα δέντρα κυριολεκτικά κρύβουν τον ήλιο!

‘Ανω Λεχώνια – Μηλιές: Η γνωστή σε όλους ιστορική διαδρομή από το τρενάκι του Πηλίου μέσα σε καταπράσινες πλαγιές και με την πανέμορφη θέα του Παγασητικού! Περνάει μέσα από γραφικές πέτρινες καμάρες, πάνω από οκτώ λιθόκτιστες γέφυρες με πελεκητή μαραμαρόπετρα καθώς και από μια μεταλλική, σύμφωνα με τα σχέδια φημισμένων γεφυροποιών της εποχής. Την ευθύνη της κατασκευής της γραμμής είχε ο φημισμένος Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο ντε Κίρικο. Ήταν  ο πατέρας του διάσημου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, που αποτύπωσε την φιγούρα του μικρού τρένου σε μερικούς από τους διάσημους πλέον πίνακές του. Η διαδρομή είναι εύκολη και διαρκεί περίπου 5,5 ώρες!

Newsletter

Γίνε μέλος και μάθε πρώτος για τις νέες apo-drasis μας!

Contact us

contact@apo-drasis.gr

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου.
περισσότερα εδω