ΠΙΝΔΟΣ  12-13-14/03/2016

notia pindo center

Περτούλι,  Ελάτη, Καλαμπάκα,  Μετέωρα, Τύρναβος:

" Μπουρανί- Γιορτή του Φαλλού "

Μια apo-drasis γεμάτη αντιθέσεις
                                                                 
 Hot spots της αποκριάτικης  apo-drasis είναι :
  • Η Καλαμπάκα και τα Μετέωρα- μεταξύ ουρανού και γης-  δεσπόζουν επιβλητικά μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων. Αποτελούν ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο αλλά και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας. Έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και ως το δεύτερο Άγιο Όρος καθώς συνεχίζουν τη μοναστική παράδοση εδώ και έξι αιώνες!
  •  Φράγμα Αχελώου- Χωριά Ασπροποτάμου Τρικάλων. Στη δυτική άκρη της Θεσσαλίας, περιβάλλεται από τους γίγαντες της νότιας Πίνδου: το Περιστέρι, τα Τζουμέρκα, την Τριγγία, την Κακαρδίτσα και από εδώ ξεκινάει τη μακρά πορεία του προς το Ιόνιο! Ο Ασπροπόταμος, ο  'Ασπρος των ντόπιων, γνωστός σε όλους Αχελώος, το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Ελλάδας και ένας ποταμός που οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν ως θεό, κατώτερο μόνο του Δία.
  • Κόζιακας ( 1901 μ.)  : Ένα πανέμορφο μακρόστενο βουνό δυτικά των Τρικάλων, πυκνά δασωμένος κατά το μεγαλύτερο τμήμα του. Στις ανατολικές και δυτικές πλευρές του υπάρχουν πυκνά δάση με φυλλοβόλα ενώ πιο ψηλά επικρατούν παντού έλατα. Σχηματίζονται πανέμορφα μικρά οροπέδια ιδανικά για περιπατητές! Είναι μεγάλος βιότοπος για την αρκούδα, που σημάδια της συναντάς σχεδόν παντού.
  • Τύρναβος- Μπουρανί- Γιορτή Φαλλού. Στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, μια παράδοση σπάει τα ταμπού, αναβιώνει τη Διονυσιακή λατρεία και γιορτάζει την Αποκριά, το ποτό, το ξεφάντωμα και...τα πέη! Ένα έθιμο με ιστορία τουλάχιστον 100 ετών που γνώρισε πολλές επιθέσεις καθώς θεωρήθηκε ότι έβλαπτε τα χρηστά ήθη και τα έθιμα της κάθε εποχής. Ένα λαϊκό πανηγύρι, μια αναβίωση ενός αρχαίου διονυσιακού τελετουργικού, στην ουσία η " γιορτή του φαλλού " που συμβολίζει τον ερχομό της Άνοιξης, τη γονιμότητα και την άνοιξη πάντα με τη συνοδεία του περίφημου ντόπιου τσίπουρου!
  • Η apo-drasis μας θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας 12-13-14 Μαρτίου
  • Λόγω του τριημέρου και της δυσκολίας στην εύρεση δωματίων θα παρακαλούσαμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην κάλυψη των θέσεων.
  •  Η κατάρτιση του τελικού προγράμματος της apo-drasis  ( η πεζοπορία που θα πραγματοποιήσουμε, η επίσκεψή μας στα μοναστήρια ) αλλά και η οποιαδήποτε τροποποίησή του της τελευταίας στιγμής, είναι αποκλειστική ευθύνη των αρχηγών και θα εξαρτηθεί από το διαθέσιμο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες. 

 

Newsletter

Γίνε μέλος και μάθε πρώτος για τις νέες apo-drasis μας!

Contact us

contact@apo-drasis.gr

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies και αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου.
περισσότερα εδω