Μια βόλτα στο βουνό μπορεί να είναι πολύ εύκολη για έναν έμπειρο πεζοπόρο αλλά μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολη για έναν αρχάριο.
Πέρα από κάποια standards για τους βαθμούς δυσκολίας που ακολουθείται στην Ελλάδα ( βλ. παρακάτω ) και έχοντας κατά νου ότι στις apo–drasis μας συμμετέχουν τόσο έμπειροι πεζοπόροι όσο και άτομα που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με δράσεις του βουνού, θεωρούμε ότι η αποσαφήνιση κάποιων όρων θα βοηθήσουν τους καινούριους μας φίλους να κατανοήσουν αν μια συγκεκριμένη δράση είναι κατάλληλη γι αυτούς.
« Αρχάριος » για τις πεζοπορίες θεωρείτε ένα άτομο που δεν έχει ασχοληθεί συστηματικά με πεζοπορίες στο βουνό, ανεξάρτητα από τη φυσική του κατάσταση. Καλό λοιπόν είναι να γίνει η διάκρισή τους σε 2 κατηγορίες :
- ¨ Αρχάρια άτομα ¨που δεν έχουν ξαναέρθει σε επαφή με πεζοπορία στο βουνό και γενικά δεν αθλούνται συστηματικά ή δεν κάνουν κάποιο άθλημα
- ¨ Αρχάρια άτομα¨ που δεν έχουν ξαναέρθει σε επαφή με πεζοπορία στο βουνό αλλά έχουν αποκτήσει μια καλή φυσική κατάσταση παρακολουθώντας συστηματικά μια άλλη αθλητική δραστηριότητα.
Μια πρώτη προσέγγιση για την κατανόηση της ευκολίας ή της δυσκολίας κάποιας πεζοπορικής διαδρομής θα μπορούσε να είναι:
Περίπατος : Μια απλή apo–drasis στη φύση κατάλληλη για όλους
Εύκολη :Για όλους τους αρχάριους
Μέτρια : Για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση
Απαιτητική: Για αρχάριους με πολύ καλή φυσική κατάσταση
Δύσκολη: Όχι για αρχάριους. Απαιτείται πολύ καλή φυσική κατάσταση
Πολύ δύσκολη : Απαιτείται πολύ καλή φυσική κατάσταση και προηγούμενη εμπειρία σε πεζοπορίες των δύο προηγούμενων κατηγοριών
Είναι λογικό ότι όσο αυξάνει ο Βαθμός Δυσκολίας μιας εκδρομής, η συμμετοχή αρχαρίων δεν ενδείκνυται για λόγους ασφαλείας. Πολλά από τα ατυχήματα που συμβαίνουν σε πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές συμβαίνουν λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης. Αρκετός κόσμος δεν θεωρεί τον εαυτό του αρχάριο με αποτέλεσμα πολλές φορές να συμμετέχει σε δραστηριότητες που ξεπερνούν τις φυσικές του αντοχές ή την τεχνική του κατάρτιση.